Országos dzsesszversenyt rendeznek Lakatos Ablakos Dezső emlékére

Háromnapos országos dzsesszzenei versenyt rendez Lakatos Ablakos Dezső emlékére az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola azzal a céllal, hogy jobban megismertesse a dzsesszstílusokat és ezek előadási hagyományait.

A péntektől vasárnapig tartó megmérettetés zsűrijének tagjai Borbély Mihály szaxofon- és klarinétművész, Szőke Nikolett dzsesszénekes és Oláh Kálmán zongorista-zeneszerző lesznek – hangzott el az M5 csatorna Kult’30 című műsorában kedden.

Lakatos Ablakos Dezső komoly dzsessz-szaxofonos volt, aki fontos előadásokkal és mesterkurzusaival írta be magát a dzsessz történetébe – emelte ki Balogh Gábor, a verseny szervezője.

Ablakos Lakatos Dezső

Ablakos Lakatos Dezső Hangya Nagy József Szakcsi Lakatos Róbert barcza horváth józsef Balázs Elemér

Szőke Nikoletta szerint a dzsessz műfaja ma reneszánszát éli, egyre több fiatal látogat dzsesszkoncerteket és egyre többen művelik zenészként is ezt a műfajt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mint közönség, azt gondolom, hogy ez egy olyan műfaj, amit élőben kell megtapasztalni, hiszen van egy nagyon különleges atmoszférája. Művelőként pedig azt mondom, hogy hihetetlen élvezetes dolog ezt csinálni, az ember maga is feltöltődik miközben dzsesszt játszik vagy énekel[/perfectpullquote]

– mondta Szőke Nikoletta. A háromnapos zenei találkozót háromévente rendezik meg. Az elnyerhető előadóművészi ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiataloknak nyújtson segítséget a pályakezdéshez.

Idén is eldől, ki léphet fel a Sziget Fesztivál 2019 nagyszínpadán: Jön a Nagy-Szín-Pad!

A résztvevők meghívást kapnak többek között a Szigetre, a VOLT-ra, a Strandra, a MOL Nagyon Balaton eseményeire és a Campusra, a győztes pedig a fesztiválok nagyszínpadán koncertezhet. A Nagy-Szín-Pad! elődöntői május 8-9-10-11-én lesznek, a döntő május 16-án, a helyszín a fővárosi Akvárium Klub. A koncerteket az M2 Petőfi TV élőben közvetíti.

A versenyzők 3-7 fős dzsesszegyüttessel vagy különböző korcsoportokban szóló produkcióval indulhatnak, a szóló kategóriákon belül hangszeres (szaxofon, gitár, zongora, basszusgitár, trombita, bőgő) vagy ének alkategóriában.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból