100-nál is több helyszínen vetítik a magyar animáció klasszikusait

November 15-től 17-ig rendezik – sorban a hetedik – Országos Rajzfilmünnepet. Idén 90 település 110 helyszínén lesznek vetítések a magyar és a nemzetközi animáció múltjából és jelenéből. A rendezvény fókuszában a 85 éve született Nepp József áll.

Hetedszer rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet, ami idén november 15-től 17-ig kilencven település száztíz helyszínén várja az érdeklődőket. A merítés ezúttal is a magyar és a nemzetközi animáció múltjából és jelenéből lesz, és a rendezvény fókuszában a 85 éve született Nepp József lesz.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Csejdy Réka fesztiváligazgató az M1 aktuális csatorna kedd délelőtti műsorában elmondta, „a Rajzfilmünnep arról szól, hogy közösségben nézzünk együtt filmeket. Számos helyszínen lesznek kísérőprogramok, beszélgetések, a gyerekeknek kreatív foglalkozások.”

nepp józsef
Nepp József

A szervezők hagyományteremtő céllal tavaly határozták el, hogy az adott év programjátezentúl mindig az animáció egyik nagy mesterének szentelik. A fesztiváligazgató azt is mondta, hogy a 2017-ben meghalt Nepp Józsefet a magyar animáció legsokoldalúbb zsenijének tartják, fantasztikus életművel. Rendező, író, forgatókönyvíró, rajzoló volt egyben, aki 1982-ben a nagyon rangos Giffoni-díjat vehette át életművéért Olaszországban.

A fesztivál Nepp József mellett legismertebb sorozatát, az 50 évvel ezelőtt bemutatott Mézga családot is ünnepli, de az alkotó más munkáit, köztük a Gusztáv-sorozatot, a Macskafogót, egyetlen saját rendezésű nagyjátékfilmjét, a Hófehért, a Lúdas Matyit és a Szaffit is láthatják a nézők a három nap során. Csejdy Réka azt is mondta, hogy „a magyar animáció és rajzfilm hagyományai folytatódnak, a legutóbbi időszak sikeres alkotásai közé tartoznak mások mellett a Kufli-filmek vagy a Lengemesék”.

Így élesztik újra a Mézga család rajzfilmsorozatot / ContextUs

Mézgáék a gyerekeken kívül a felnőtteket is lenyűgözték, a sorozatból több széria is készült, melyek rendre megdöntötték a nézettségi rekordokat. A felejthetetlen, örökzöld történet egy zenés vígjáték keretében kerül végre színpadra 2019 áprilisában, Szűcs Gábor rendező, Deák Lőrincz Andrea író és Mészáros László zeneszerző közreműködésével.

A jövő évi Országos Rajzfilmünnep fókuszában Macskássy Gyula lesz,a 20. századi magyar animáció kezdeteivel. Az idei kínálatban szerepelnek egész estés és rövidfilmek, az „aranykor” klasszikus filmjei és sorozatai, valamint az elmúlt években készült magyar művek, illetve kortárs animációs összeállítások egyaránt helyet kaptak a programban.

A Ruben Brandt, a gyűjtő nyerte a legjobb egész estés film díját a zágrábi Animafesten

A hazai mozikban már mintegy 50 ezren váltottak jegyet az akció-thrillerre – olvasható az összegzésben. A közlemény felidézi, hogy Milorad Krstic egyedi látványvilágú akció-thrillerében az egész világot bejárjuk egy utazás során. Ezen kalandok percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egy középiskolásoknak készült Trash-válogatással vesz részt a programban, látható lesz az Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit által rendezett A vörös teknős, Jankovics Marcell Az ember tragédiája, Milorad Krstic akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő, valamint a Vízipók-csodapók felújított változata.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból