A 169 országban körülbelül 200 ezer nyilvántartott eset után az orvosok is összefogtak, hogy felhívják a figyelmet, a világon végigsöprő COVID-19 világjárvány nem vicc. A legtöbbet pedig olyan egyszerű praktikákkal tehetünk másokért, mint az otthonmaradás.

Áldozatok egymásért

A koronavírus mindannyiunktól áldozatokat követel. Fel kell adni a megszokott életünket, a munkánkat, újra és újra le kell ülni összeszámolni a költségeinket, muszáj visszarepülni az általános iskolába vagy a végigaludt gimnáziumi matek órákra, hogy elmagyarázzuk a gyereknek a tananyagot, miközben a saját munkánknak is neki kellene látni a lakás valamelyik csendesebb szegletében. Kapkodni kell az utolsó csomag lisztért vagy guriga wc-papírért. És minden nap alkalmazkodnunk kell egy új tanácshoz, utasításhoz vagy rendelethez. Távol kell maradni a másoktól, ami olykor azt is jelenti, hogy még a beteg vagy magányos szüleinket, nagyszüleinket sem látogathatjuk meg a védelmük érdekében. 

Stayhome Mozgalom Orvosok
Az Orvosok Világszerte Arra Kérik Az Internetőket, Maradjanak Otthon / Fotó: Stay Home Mozgalom

Ezezk az áldozatok azonban mégis semmisnek tetszenek az egészségügyben dolgozók áldozatos munkája mellett. Ők azok, akik nem tarthatnak másoktól távolságot. Mi több, közvetlen közelről érintkeznek a betegekkel, olykor veszélybe sodorva saját egészségüket is. Megfelelő minőségű és mennyiségű felszerelés nélkül dolgoznak éjjel-nappal, az egyre növekvő esetszám és sok nyugdíjas orvos izolációja következtéebn egyre kevesebben. Néha súlyos döntéseket kell meghozniuk. Ki részesüljön sürgős ellátásban és ki nem? Kinek jusson az utolsó lélegeztetőgép: az idősebbnek, vagy a betegebb fiatalnak? 

Maradj otthon!

Nagyon komoly egészségügyi krízishelyzettel állunk szemben, ami ellen mi is tehetünk egy rendkívül egyszerű praktikával: maradjunk otthon. Orvosok ezrei csatlakoztak a #StayHome mozgalomhoz, aminek keretén belül a közösségi oldalakon posztolt fényképekkel kérik az internetezőket, hogy ne menjenek most sehova. Az otthonmaradással ugyanis lassíthatjuk a koronavírus terjedését, ezzel megelőzve az egészségyügyi rendszer túlterhelődését. 

No Title

Stay at home.#PerintahKawalanPergerakan #COVID19 pic.twitter.com/nXwGxnLsXQ

“Nekünk is van családunk, mégsem maradhatunk otthon… Légy felelősségteljes és maradj otthon helyettem is”, olvasható az egyik Twitterre posztolt bejegyzésben. A mozgalom legelterjedtebb mottója azonban az “Én dolgozok érted, te otthon maradsz értem”. A világ több részéről is csatlakoztak orvosok a mozgalomhoz, akik ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel próbálják meg felhívni az emberek figyelmét arra, mennyi mindent tehetünk mi is mindössze azzal, ha elhalasztjuk a délutáni pikniket a parkban. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem vagyunk erőtlenek a vírussal szemben: számos dolgot tehetünk a megakadályozása érdekében. De ha nem változtatunk a viselkedésünkön most, a betegség sokkal gyorsabban fog végisöpörni a világon és az egészségyügyi rendszereink teljesen túlterhelődnek majd. Ez rengeteg kárt hozna, és rengeteg halált jelentene [/perfectpullquote]

mondja Dr. Leana Web, a Stay Home: Save Lives mozgalom tagja. Az egészségügyi rendszer túlterhelődése ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy a koronavírussal küzdők nem kapnának elégséges ellátást, de a más betegségben szenvedők is határozottan megéreznék ennek a hatását. 

Mennyi ideig marad életben az új típusú koronavírus?

Mennyi ideig marad életben az új típusú koronavírus? A koronavírus élettartama A vírusoknak a túléléshez és szaporodásukhoz szükségük van egy gazdaszervezetre. Az emberi szervezeten kívül a koronavírus nem életképes hosszabb ideig. Eddig azonban nem tudtuk, hogy pontosan mennyi ideig élnek túl a különböző anyagokra kerülve.

Az mozgalom résztvevő orvosok őszinte szívvel remélik, hogy a közösségi oldalon posztolt fényképek és személyes történetek majd otthonmaradásra bátorítják az embereket, ami ebben a krízishelyzetben sokak számára életmentő lehet. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.