Követem Élet + Stílus A világ orvosai összefogtak a koronavírus miatt, és arra...

A világ orvosai összefogtak a koronavírus miatt, és arra kérnek, maradj otthon

Promóció

A 169 országban körülbelül 200 ezer nyilvántartott eset után az orvosok is összefogtak, hogy felhívják a figyelmet, a világon végigsöprő COVID-19 világjárvány nem vicc. A legtöbbet pedig olyan egyszerű praktikákkal tehetünk másokért, mint az otthonmaradás.

Áldozatok egymásért

Promóció
- Advertisement -

A koronavírus mindannyiunktól áldozatokat követel. Fel kell adni a megszokott életünket, a munkánkat, újra és újra le kell ülni összeszámolni a költségeinket, muszáj visszarepülni az általános iskolába vagy a végigaludt gimnáziumi matek órákra, hogy elmagyarázzuk a gyereknek a tananyagot, miközben a saját munkánknak is neki kellene látni a lakás valamelyik csendesebb szegletében. Kapkodni kell az utolsó csomag lisztért vagy guriga wc-papírért. És minden nap alkalmazkodnunk kell egy új tanácshoz, utasításhoz vagy rendelethez. Távol kell maradni a másoktól, ami olykor azt is jelenti, hogy még a beteg vagy magányos szüleinket, nagyszüleinket sem látogathatjuk meg a védelmük érdekében. 

Az orvosok világszerte arra kérik az internetőket, maradjanak otthon / Fotó: Stay Home mozgalom

Ezezk az áldozatok azonban mégis semmisnek tetszenek az egészségügyben dolgozók áldozatos munkája mellett. Ők azok, akik nem tarthatnak másoktól távolságot. Mi több, közvetlen közelről érintkeznek a betegekkel, olykor veszélybe sodorva saját egészségüket is. Megfelelő minőségű és mennyiségű felszerelés nélkül dolgoznak éjjel-nappal, az egyre növekvő esetszám és sok nyugdíjas orvos izolációja következtéebn egyre kevesebben. Néha súlyos döntéseket kell meghozniuk. Ki részesüljön sürgős ellátásban és ki nem? Kinek jusson az utolsó lélegeztetőgép: az idősebbnek, vagy a betegebb fiatalnak? 

Maradj otthon!

Nagyon komoly egészségügyi krízishelyzettel állunk szemben, ami ellen mi is tehetünk egy rendkívül egyszerű praktikával: maradjunk otthon. Orvosok ezrei csatlakoztak a #StayHome mozgalomhoz, aminek keretén belül a közösségi oldalakon posztolt fényképekkel kérik az internetezőket, hogy ne menjenek most sehova. Az otthonmaradással ugyanis lassíthatjuk a koronavírus terjedését, ezzel megelőzve az egészségyügyi rendszer túlterhelődését. 

Khairul Hafidz on Twitter

Stay at home. #PerintahKawalanPergerakan #COVID19

“Nekünk is van családunk, mégsem maradhatunk otthon… Légy felelősségteljes és maradj otthon helyettem is”, olvasható az egyik Twitterre posztolt bejegyzésben. A mozgalom legelterjedtebb mottója azonban az “Én dolgozok érted, te otthon maradsz értem”. A világ több részéről is csatlakoztak orvosok a mozgalomhoz, akik ilyen és ehhez hasonló üzenetekkel próbálják meg felhívni az emberek figyelmét arra, mennyi mindent tehetünk mi is mindössze azzal, ha elhalasztjuk a délutáni pikniket a parkban. 

Nem vagyunk erőtlenek a vírussal szemben: számos dolgot tehetünk a megakadályozása érdekében. De ha nem változtatunk a viselkedésünkön most, a betegség sokkal gyorsabban fog végisöpörni a világon és az egészségyügyi rendszereink teljesen túlterhelődnek majd. Ez rengeteg kárt hozna, és rengeteg halált jelentene 

mondja Dr. Leana Web, a Stay Home: Save Lives mozgalom tagja. Az egészségügyi rendszer túlterhelődése ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy a koronavírussal küzdők nem kapnának elégséges ellátást, de a más betegségben szenvedők is határozottan megéreznék ennek a hatását. 

Mennyi ideig marad életben az új típusú koronavírus?

Mennyi ideig marad életben az új típusú koronavírus? A koronavírus élettartama A vírusoknak a túléléshez és szaporodásukhoz szükségük van egy gazdaszervezetre. Az emberi szervezeten kívül a koronavírus nem életképes hosszabb ideig. Eddig azonban nem tudtuk, hogy pontosan mennyi ideig élnek túl a különböző anyagokra kerülve.

Az mozgalom résztvevő orvosok őszinte szívvel remélik, hogy a közösségi oldalon posztolt fényképek és személyes történetek majd otthonmaradásra bátorítják az embereket, ami ebben a krízishelyzetben sokak számára életmentő lehet. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3