Többek között Eva Longoria, Zendaya és Awkwafina is felkérést kaptak a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiától, hogy idéntől az Oscar-díjakat megszavazó testület tagjaiként lépjenek fel a diverzitás érdekében. 

Tagsági változások

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia mindent megtesz annak érdekében, hogy tagjai között egyre több nőt és színes bőrű kollégát tudhasson. Ennek érdekében kedden bejelentették, hogy 819 új tagot hívtak meg a testületükbe, köztük Eva Longoria, Zendaya, Awkwafina, Cynthia Erivo, John David Washington és Constance Wu alkotókat. 

Zendaya
A Filmművészeti És Filmtudományi Akadémia 819 Új Tagot Hívott Meg A Testületükbe / Fotó: Christopher Polk

A meghívottak 36%-a színes bőrű, 45%-a pedig hölgy. Azok, akik elfogadják a felkérést, jelentős mértékű véleményszabadságot élvezhetnek majd az Oscar-díj nyertesek kiválasztásának folyamatai során. Az Akadémia továbbá úgy döntött, tíz filmre bővíti a Legjobb film kategóriájában lehetséges indulók számát. A határozat folytán remélik, még több filmjelöléssel számolhatnak a koronavírus-járvány ellenére is. 

A változás a jelöltekre is hatással van

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia testülete több mint 8000 tagból áll, akik mind szavazati jogot élveznek az Oscar-jelöltek díjazásakor. Az utóbbi három évben 2000 új személy jelent meg az intézményben. Egy 2018-as tanulmány szerint azonban a szavazók túlnyomórészt fehér férfiak. Ezen probléma korrigálásának érdekében kezdett el dolgozni a sokszínűség biztosításán az intézmény. 

Rasszizmusellenes filmek, amik rávilágítanak a kirekesztés problémájára

Rasszizmusellenes filmek, amik rávilágítanak a kirekesztés problémájára A rasszizmusellenes filmek történelme: 12 év rabszolgaság A George Floyd halálát követő, rasszizmus elleni amerikai, és később világszerte kibontakozó tüntetések elgondolkodtatnak azt illetően, valójában mennyit is tudunk a problémáról, annak forrásáról. A fekete kultúrában számos momentumát ismerhetjük fel az elnyomásnak, az értelmetlen megkülönböztetésnek és igazságtalan előítéleteknek.

Úgy tűnik, a változások jelentős hatást gyakorolnak az Oscar-jelöltekre is. Idén Bong Joon-ho Élősködők című aloktása lett az első nem angol nyelvű film, ami a Legjobb film elismerésében részesült. Mint megírtuk, a sikerfilmből sorozat is készül majd. Ehhez hasonlóan 2017-ben a homoszexualitás témájára összpontosító Holdfényt nemcsak a kritikusok fogadták igazi áttörésként, de egy Legjobb film Oscar-díjat is bezsebelt. Ennek ellenére a 2019-es Oscar-nyertes Zöld könyv hangvételét a rasszizmus szempontjából süketnek vélték. 

Charles Randolph Oscar-díjas forgatókönyvíró rendezi az első koronavírus-filmet

Noha már korábban beszámoltunk róla, elkészülhet az első sorozat, ami a koronavírust tematizálja. Robert De Niro is úgy vélte, hogy a karantén jó témája lehet majd egy mozifilmnek, annak ellenére is, hogy borzasztó trauma ez az emberek számára. Mint mondta, eljön majd az ideje, hogy szembe kell néznünk ennek a helyzetnek a feldolgozásával.

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia továbbá egy ötéves tervet is nyilvánosságra hozott, amely a jelöltek befogadási procedúrájának aspektusaira is kitér. A több új szabályt bevezető 93. Oscar-gála eseménye a koronavírus miatt a tervezettnél (2021. április 25.) két hónappal később kerül megrendezésre, írja a The Guardian.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.