Nézem Film Új tagokkal bővül az Oscar-díjakat megszavazó Filmművészeti és Filmtudományi...

Új tagokkal bővül az Oscar-díjakat megszavazó Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia testülete

Promóció

Többek között Eva Longoria, Zendaya és Awkwafina is felkérést kaptak a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiától, hogy idéntől az Oscar-díjakat megszavazó testület tagjaiként lépjenek fel a diverzitás érdekében. 

Tagsági változások

Promóció
- Advertisement -

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia mindent megtesz annak érdekében, hogy tagjai között egyre több nőt és színes bőrű kollégát tudhasson. Ennek érdekében kedden bejelentették, hogy 819 új tagot hívtak meg a testületükbe, köztük Eva Longoria, Zendaya, Awkwafina, Cynthia Erivo, John David Washington és Constance Wu alkotókat. 

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia 819 új tagot hívott meg a testületükbe / Fotó: Christopher Polk

A meghívottak 36%-a színes bőrű, 45%-a pedig hölgy. Azok, akik elfogadják a felkérést, jelentős mértékű véleményszabadságot élvezhetnek majd az Oscar-díj nyertesek kiválasztásának folyamatai során. Az Akadémia továbbá úgy döntött, tíz filmre bővíti a Legjobb film kategóriájában lehetséges indulók számát. A határozat folytán remélik, még több filmjelöléssel számolhatnak a koronavírus-járvány ellenére is. 

A változás a jelöltekre is hatással van

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia testülete több mint 8000 tagból áll, akik mind szavazati jogot élveznek az Oscar-jelöltek díjazásakor. Az utóbbi három évben 2000 új személy jelent meg az intézményben. Egy 2018-as tanulmány szerint azonban a szavazók túlnyomórészt fehér férfiak. Ezen probléma korrigálásának érdekében kezdett el dolgozni a sokszínűség biztosításán az intézmény. 

Rasszizmusellenes filmek, amik rávilágítanak a kirekesztés problémájára

Rasszizmusellenes filmek, amik rávilágítanak a kirekesztés problémájára A rasszizmusellenes filmek történelme: 12 év rabszolgaság A George Floyd halálát követő, rasszizmus elleni amerikai, és később világszerte kibontakozó tüntetések elgondolkodtatnak azt illetően, valójában mennyit is tudunk a problémáról, annak forrásáról. A fekete kultúrában számos momentumát ismerhetjük fel az elnyomásnak, az értelmetlen megkülönböztetésnek és igazságtalan előítéleteknek.

Úgy tűnik, a változások jelentős hatást gyakorolnak az Oscar-jelöltekre is. Idén Bong Joon-ho Élősködők című aloktása lett az első nem angol nyelvű film, ami a Legjobb film elismerésében részesült. Mint megírtuk, a sikerfilmből sorozat is készül majd. Ehhez hasonlóan 2017-ben a homoszexualitás témájára összpontosító Holdfényt nemcsak a kritikusok fogadták igazi áttörésként, de egy Legjobb film Oscar-díjat is bezsebelt. Ennek ellenére a 2019-es Oscar-nyertes Zöld könyv hangvételét a rasszizmus szempontjából süketnek vélték. 

Charles Randolph Oscar-díjas forgatókönyvíró rendezi az első koronavírus-filmet

Noha már korábban beszámoltunk róla, elkészülhet az első sorozat, ami a koronavírust tematizálja. Robert De Niro is úgy vélte, hogy a karantén jó témája lehet majd egy mozifilmnek, annak ellenére is, hogy borzasztó trauma ez az emberek számára. Mint mondta, eljön majd az ideje, hogy szembe kell néznünk ennek a helyzetnek a feldolgozásával.

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia továbbá egy ötéves tervet is nyilvánosságra hozott, amely a jelöltek befogadási procedúrájának aspektusaira is kitér. A több új szabályt bevezető 93. Oscar-gála eseménye a koronavírus miatt a tervezettnél (2021. április 25.) két hónappal később kerül megrendezésre, írja a The Guardian.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3