Új tagokkal bővül az Oscar-díjakat megszavazó Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia testülete

Többek között Eva Longoria, Zendaya és Awkwafina is felkérést kaptak a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiától, hogy idéntől az Oscar-díjakat megszavazó testület tagjaiként lépjenek fel a diverzitás érdekében. 

Tagsági változások

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia mindent megtesz annak érdekében, hogy tagjai között egyre több nőt és színes bőrű kollégát tudhasson. Ennek érdekében kedden bejelentették, hogy 819 új tagot hívtak meg a testületükbe, köztük Eva Longoria, Zendaya, Awkwafina, Cynthia Erivo, John David Washington és Constance Wu alkotókat. 

Zendaya
A Filmművészeti És Filmtudományi Akadémia 819 Új Tagot Hívott Meg A Testületükbe / Fotó: Christopher Polk

A meghívottak 36%-a színes bőrű, 45%-a pedig hölgy. Azok, akik elfogadják a felkérést, jelentős mértékű véleményszabadságot élvezhetnek majd az Oscar-díj nyertesek kiválasztásának folyamatai során. Az Akadémia továbbá úgy döntött, tíz filmre bővíti a Legjobb film kategóriájában lehetséges indulók számát. A határozat folytán remélik, még több filmjelöléssel számolhatnak a koronavírus-járvány ellenére is. 

A változás a jelöltekre is hatással van

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia testülete több mint 8000 tagból áll, akik mind szavazati jogot élveznek az Oscar-jelöltek díjazásakor. Az utóbbi három évben 2000 új személy jelent meg az intézményben. Egy 2018-as tanulmány szerint azonban a szavazók túlnyomórészt fehér férfiak. Ezen probléma korrigálásának érdekében kezdett el dolgozni a sokszínűség biztosításán az intézmény. 

Rasszizmusellenes filmek, amik rávilágítanak a kirekesztés problémájára

Rasszizmusellenes filmek, amik rávilágítanak a kirekesztés problémájára A rasszizmusellenes filmek történelme: 12 év rabszolgaság A George Floyd halálát követő, rasszizmus elleni amerikai, és később világszerte kibontakozó tüntetések elgondolkodtatnak azt illetően, valójában mennyit is tudunk a problémáról, annak forrásáról. A fekete kultúrában számos momentumát ismerhetjük fel az elnyomásnak, az értelmetlen megkülönböztetésnek és igazságtalan előítéleteknek.

Úgy tűnik, a változások jelentős hatást gyakorolnak az Oscar-jelöltekre is. Idén Bong Joon-ho Élősködők című aloktása lett az első nem angol nyelvű film, ami a Legjobb film elismerésében részesült. Mint megírtuk, a sikerfilmből sorozat is készül majd. Ehhez hasonlóan 2017-ben a homoszexualitás témájára összpontosító Holdfényt nemcsak a kritikusok fogadták igazi áttörésként, de egy Legjobb film Oscar-díjat is bezsebelt. Ennek ellenére a 2019-es Oscar-nyertes Zöld könyv hangvételét a rasszizmus szempontjából süketnek vélték. 

Charles Randolph Oscar-díjas forgatókönyvíró rendezi az első koronavírus-filmet

Noha már korábban beszámoltunk róla, elkészülhet az első sorozat, ami a koronavírust tematizálja. Robert De Niro is úgy vélte, hogy a karantén jó témája lehet majd egy mozifilmnek, annak ellenére is, hogy borzasztó trauma ez az emberek számára. Mint mondta, eljön majd az ideje, hogy szembe kell néznünk ennek a helyzetnek a feldolgozásával.

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia továbbá egy ötéves tervet is nyilvánosságra hozott, amely a jelöltek befogadási procedúrájának aspektusaira is kitér. A több új szabályt bevezető 93. Oscar-gála eseménye a koronavírus miatt a tervezettnél (2021. április 25.) két hónappal később kerül megrendezésre, írja a The Guardian.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból