A koronavírus következtében számos mozi és színház kénytelen bezárni kapuit, ez azonban többek közt az Oscar-díj szabályzatában való komoly változtatásokat is jelenti. 

Fontos kritériumon enyhítenek

Az Oscar-díjra való nevezés egyik legfontosabb kritériumát törölték el a szervezők. Egy feltétel szerint csak olyan alkotásokkal lehetett indulni, amiket legalább hét napon keresztül sugároztak a Los Angeles megyei mozikban. A szervezők kedden bejelentették, hogy azok a filmek is teljesítik ezt a kritériumot, amelyeknek a koronavírus következtében ugyan elmaradt a nyilvános bemutatójuk, de helyette egy streamingszolgáltató felületén debütáltak.

Oscar Dij Valtozas Koronavirus
Komoly Változások Lépnek Érvénybe A Koronavírus Miatt Az Oscar-Díjra Való Nevezésben / Fotó: Getty Images

Persze, ez nem azt jelenti, hogy a Netflixen fellelhető összes film és sorozat a jelöltek listáján szerepelhet majd. A díjért induló alkotásoknak ugyanis előre meg kell tervezniük a nagyközönség előtti bemutatójukat is, hogy a veszélhelyzet elmúlását követően, élőben is megtekinthetők legyenek. Magyarán olyan filmek nevezhetnek, amiket eleve mozivászonra szántak. Ennek értelmében a mozik újbóli megnyitását követően ezek a kivételes szabályok megszűnnek. A szervezők annyi engedményt adnak, hogy nem csak Los Angelesben, de Miami, Atlanta, New York, Chicago és San Francisco mozivásznain is debütálhatnak a nevezett alkotások, írja a Variety. 

Segítségnyújtás

A változtatások célja a színészek és rendezők segítése, akik ugyanúgy nagy veszteségeknek és hátráltatott munkafolyamatoknak vannak kitéve, mint bárki más. Azonban nem a hétnapos moziforgalmazási szabályon való lazítás volt az egyetlen enyhítés a nevezők számára. A 2021-es Oscar-gálán csökkentett számban lesznek élvezhetők a kategóriák, a hangvágás és hangekeverés ugyanis egy szekcióba fognak tartozni. Ez a lépés már régóta esedékes, de csak most került végleg bevezetésre. Továbbá a legjobb eredeti filmzene kategóriájában nevezőknek eleget kell tennie a feltételnek, miszerint a leadott anyag 60 %-ának eredeti zenének kell lennie. 

Meghalt Allen Daviau Oscar-jelölt operatőr koronavírusban

Allen Daviau, aki 2012-ben egy műtétet követően kerekesszékbe kényszerült, az utóbbi években egy filmesek és televíziósok számára fenntartott kaliforniai gondozóotthonban élt Woodland Hillsben, és szerdán ott hunyt el. Halálhírét az intézmény jelentette be – számolt be róla a The Hollywood Reporter .

A jövőben minden akadémiai tagnak lehetősége lesz részt venni a legjobb nemzetközi film jelöltjeinek kiválasztási folyamataiban. Ehhez szükséges azonban, hogy egy bizonyos számú, a kategóriában nevezett alkotást megnézzenek az Academy Screening Roomban.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet