Minden idők kilenc filmje, amely tényleg megérdemelte az Oscar-díjat

Közeledik a 91. Oscar-díjátadó ünnepség. A filmesek világában ez az egyik legjobban várt esemény. Az elmúlt 90 évben díjazott filmek némelyike eltűnt a süllyesztőben. És volt, amelyik kiállta az idő próbáját.

Azokról a filmekről, amelyek valamelyik kategóriában elnyerik az Akadémia díját, elképesztő alkotások. Gondolnánk. Pedig 9 évtized nagyon hosszú idő, ez alatt az idő alatt rengeteg olyan film nyert díjat, amelyet végül a nagyközönség elfelejtett.

Vajon rosszul döntött a bizottság? Inkább csak a régebbi díjazott filmek a mai korszellemnek nem felelnek meg.

Elmondhatjuk, a legtöbb Oscar-díjas film az adott év kulturális sajátosságait tükrözi. És ez így van jól. Azonban az alábbi 9 díjazott a mai napig érvényes üzentet fogalmaz meg. Ezért valóban kiérdemelték a legjobb filmnek járó díjat.

Casablanca (1944) 

casablanca
Casablanca / Fotó: Movienews

A klasszikusok klasszikusa. A legtöbb régi film elavul, a Casablanca mondanivalója ezzel szemben még inkább elmélyül. A Michael Curtiz rendezte film témája (a második világháború menekültjei) időszerű és időtlen. A forgatókönyv precízen megírt, Humphrey Bogart és Ingrid Bergman pedig tökéletes párost alkotnak a vásznon.

Mindent Éváról (1951)

All About Eve 2
Kegyetlen világ: Mindent Éváról / Fotó :Buffalo News

Joseph L Mankiewicz filmje könyörtelenül megrajzolt portréja két rivalizáló színésznőről. Bár a két figyelemreméltó színésznő Bette Davis és Anne Baxter kiválót alakított, a legjobb színésznőnek járó díjat nem kapták meg. A szobrot Judy Holliday vihette haza abban az évben a George Czukor által rendezett Tegnap születettben nyújtott teljesítményéért.

A legénylakás (1961)

A legénylakás főszereplője, Jack Lemmon / Fotó: Moma

A tragikomikus Billy Wilder-film valahogy évről évre sötétebbnek tűnik. A filmben Jack Lemmon egy alkalmazottat alakít, aki főnökének szeretne megfelelni, ezért kölcsönadja neki lakását némi légyottra. Állítólag a film igaz történeten alapszik. Bármelyik korban megállja a helyét.

A muzsika hangja (1966)

sound of music 881x519 e1470414432458
A méltán híres A muzsika hangja / Fotó: DirectExpose

A 20th Century Fox ezzel a filmmel jött vissza a süllyesztőből, amelyet a nagyköltségvetésű Kleopátrának köszönhetett. A legtöbb szakmabeli nem tartja mesterműnek, és abban az évben jobb filmek is születtek (például a Dr. Zsivágó), de kulturális hatása olyannyira nagy volt, hogy megkapta a díjat. Az elhangzott betétdalok valóban időtállóak.

Francia kapcsolat (1972)

rench Connection Bridge
A francia kapcsolat / Fotó: American Cinematogrpaher

Az első R-besorolású film, amely díjat nyert. William Friedkin filmje rendkívül alacsony költségvetéssel készült. Az autós üldözés, amely minden idők egyik legjobbjának tekinthető, engedélyek nélkül forgatták le. Ráadásul egyszer majdnem, egyszer ténylegesen ütköztek, amely nem volt betervezve.

A Keresztapa (1973) 

62427 paramount
Minden idők egyik legnagyobb hatású filmje: A Keresztapa / Fotó: Mental Floss

Francis Ford Coppola az egyik legnagyobb hatású rendező. Volt néhány jelentőségteljes éve, amikor sorra nyerte az Akadémia díját.

A filmipar 6 szexuális tabut ledöntő alkotása / ContextUs

Ahogy változnak a generációk, úgy emelkedik a nézők ingerküszöbe is, és ezzel együtt sorra dőlnek le a filmvásznon az egyes tabuk. Amit régebben még a legmerészebb filmesek sem mertek megmutatni, azok mára beépültek a filmes kelléktárba. Kik voltak azok az alkotók, akik a tabuk ledöntésével új utakat nyitottak a filmesek számára.

Nem vitás, a Keresztapa elsöprő sikert aratott, ráadásul a történelemben az első, amelynek több része is elnyerte az Oscart. (Ezt eddig csak a Gyűrűk ura tudta megismételni).

Száll a kakukk fészkére (1976)

nicholson
Nicholson egyik legnagyobb alakítása / Fotó: The National Student

Ken Kesey regényadaptációja a kezdettől fogva zavaros volt. A főszereplő, Jack Nicholson kisebb botrányt rendezett a forgatáson. Ezt követően a rendező, Milos Forman és a színész nem volt hajlandó beszélni. Valahogy mégis sikerült 5 akadémiai díjat bezsebelni. A mai napig az egyik legnagyobb klasszikus.

A bombák földjén (2010)

the hurt locker1
A filmet nő rendezte / Fotó: Reading at Recess

Eddig ez az egyetlen Oscar-díjas film, amit egy nő rendezett (Kathryn Bigelow). Ráadásul a témája sem könnyű. Jeremy Renner egy bombaszakértőt alakít, aki nem csak a katonákkal, hanem a családjával is ellentétben áll. Őszinte ábrázolása mai háborús világunknak.

Holdfény (2017)

Holdfény / Fotó: Medium

A 2017-es Oscar-gálán kicsit összekeveredtek az eredmények. Szerencsére végül ki lett mondva, hogy Barry Jenkins filmje kapja a méltán megérdemelt díjat. A filmet Tarell Alvin McCraney színházi művéből adaptálták a filmvászonra. A Holdfény a filmtörténet második Oscar-díjas filmje, amelyet rendkívül alacsony költségvetésből készítettek. Az első az 1976-os Rocky.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból