Közeledik a 91. Oscar-díjátadó ünnepség. A filmesek világában ez az egyik legjobban várt esemény. Az elmúlt 90 évben díjazott filmek némelyike eltűnt a süllyesztőben. És volt, amelyik kiállta az idő próbáját.

Azokról a filmekről, amelyek valamelyik kategóriában elnyerik az Akadémia díját, elképesztő alkotások. Gondolnánk. Pedig 9 évtized nagyon hosszú idő, ez alatt az idő alatt rengeteg olyan film nyert díjat, amelyet végül a nagyközönség elfelejtett.

Vajon rosszul döntött a bizottság? Inkább csak a régebbi díjazott filmek a mai korszellemnek nem felelnek meg.

Elmondhatjuk, a legtöbb Oscar-díjas film az adott év kulturális sajátosságait tükrözi. És ez így van jól. Azonban az alábbi 9 díjazott a mai napig érvényes üzentet fogalmaz meg. Ezért valóban kiérdemelték a legjobb filmnek járó díjat.

1Casablanca (1944) 

Casablanca / Fotó: Movienews

A klasszikusok klasszikusa. A legtöbb régi film elavul, a Casablanca mondanivalója ezzel szemben még inkább elmélyül. A Michael Curtiz rendezte film témája (a második világháború menekültjei) időszerű és időtlen. A forgatókönyv precízen megírt, Humphrey Bogart és Ingrid Bergman pedig tökéletes párost alkotnak a vásznon.