Steven Soderbergh rendező lapos és lehangoló gálaműsort rendezett, amelyet még az egyik Oscar-esélyes érdekelt, Anthony Hopkins is átaludt.

Oscar: Mission impossible?

Eleve nem vállalt könnyű feladatot Steven Soderbergh, az Ocean’s 11 rendezője a 2021-es Oscar-díjátadó megszervezésével, írja a The Guardian

Várható volt, hogy idén megdől minden idők legalacsonyabb nézettségi rekordja (bejött), plusz a tomboló járvány miatt továbbra sem lehetett a megszokott Los Angeles-i helyszínre meghívni a jelölteket és stábjukat. Soderbergh pedig még azzal is fokozta a nehézségeket saját maga számára, hogy koncepciójában kategorikusan elzárkózott a Zoomos bejelentkezés lehetőségétől.

Oscar-Dijatado Youn Yuh Jung Brad Pitt
Youn Yuh-Jung És Brad Pitt / Fotó: Chris Pizzello/Afp/Getty Images

Szintén borítékolható volt, hogy az elhunyt filmipari dolgozók névsora a szokásosnál hosszabb lesz, köztük olyan személyiségekkel, mint az idén legjobb színész kategóriában jelölt Chadwick Boseman vagy a néhány éve díjazott Christopher Plummer. Ilyen előzményekkel kellett volna ismét könnyed, önfeledt szórakozást nyújtani a másfél éve tartó világjárvány alatt, mintegy három órán keresztül, feledtetve az elmúlt évek humortalanságba fulladt gáláit is.

Kapcsolódó cikk

Az sem segített a 2021-es Oscar-díjátadón, hogy a zenei betéteket és a humoristákat a show-t megelőző felvezető műsorba száműzték, így maga a díjátadó túlságosan hivatalossá és szárazzá vált. A koronavírus meglepően kevésszer került szóba a műsorban, az amerikai társadalmat mindenütt átható rasszizmus viszont sokkal hangsúlyosabban megjelent a megszólalók beszédeiben.

Oscar-díjátadó: Merész húzás, de nem jött be

Az Oscar-gála fénypontja a legjobb film címének kimondása, amelyet a díjkiosztó legvégén csak a legelszántabbak bírnak kivárni. Ezúttal viszont egy merész, újításnak szánt húzással a közvetítés legelején lőtték el a puskapor nagy részét, ami nem sült el túl szerencsésen a műsor további forgatókönyvére tekintettel.

Ha korábban azzal vádolták az Oscar-díjátadót, hogy túl fehér és férfiközpontú, idén nem lehetett panasz a jelöltek sokszínűségére. Olyannyira, hogy még azon is morfondíroztunk, vajon a szakmaiságot vagy a filmekben megjelenő ügyeket díjazza-e majd a Filmakadémia.

Key moments from the Oscars 2021: from the historic to the hilarious

While the scaled-back Oscars in Los Angeles on Sunday made for a more subdued and intimate affair than usual, the evening was not without its moments. Pickin...

Annak ellenére, hogy Anthony Hopkins és Frances McDormand nyert Bosemannel illetve Viola Davis-szel szemben, bőven nyílt alkalom történelmet író elsőségek kikiáltására is. Chloé Zhao lett az első színesbőrű nő és mindössze a második nő, aki elhozta a legjobb rendezőnek járó elismerést.

Best of pillanatok

Youn Yuh-jung, az első Oscar-díjas koreai színésznő köszönőbeszéde ezúttal is emlékezetesre sikeredett. A BAFTÁ-n őszinte részvétét fejezte ki a briteknek Fülöp herceg halála miatt, majd lesznobozta őket, így várható volt, hogy ezúttal is nagyot alakíthat. A díjat átadó Brad Pittel viccelődött egy sort, majd mindenkit leteremtett, aki helytelenül ejtette ki a nevét. Aztán meg is bocsátott, nyilván az elnyert elismerés felett érzett örömében. 

Kapcsolódó cikk

A díjat két fiának ajánlotta, majd hozzátette: „Hát, ez van, ha anyu sokat dolgozik.” Yuh-jung sokak meglepetésére a rengetegszer jelölt „Glenn Close elől hozta el a díjat, némi szerencsével” a legjobb női mellékszereplő kategóriában. 

A show legjobb pillanata – és ez mindent elmond az idei gáláról – viszont éppen a Vidéki ballada az amerikai álomról kiváló alakítást nyújtó mellékszereplőjének nevéhez fűződik. Lil Rel Howery díjátadó éppen egy kvízműsort rögtönzött, és a 74 éves művésznőt kérdezte, hogy mit tud az 1988-as Da Butt című slágerről, amely Spike Lee Suli láz című filmjében hangzott el. A végén bemutatta, hogy ismeri az ide való táncot.

Glenn Close Da Butt Dance At The Oscars 2021

Glenn Close shows off her dancing skills and her knowledge of "Da Butt" by E.U. from Spike Lee's film "School Daze" at the 2021 Oscars. Lil Rel Howery got Gl...

Előzetes rendezői utasításban azt kérték a jelöltektől, hogy köszönőbeszédjükben meséljenek el egy nagyon személyes történetet. Így a közönség számos, változó mértékben érdekes gyerekkori anekdotát hallgathatott végig, amelyek, néhány igazán értékes kivételtől eltekintve, inkább a családi összejövetelekre valók. 

Anthony Hopkins-on nem látszott, hogy nagyon bánta, hogy kimaradt: a legjobb férfi mellékszereplőnek választott színészlegenda átaludta a győzelmét. Kevés ennél erősebb kritikát kaphatott az Oscar-gála.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet