Összecsapások és zavargások rondítottak bele a franciák VB-győzelmének ünneplésébe

Tegnap este több mint 90.000 ember tódult a Champs-Elysees-re Párizsban, hogy megünnepelje Franciaország győzelmét Horvátország felett, elnyerve ezzel az ország második futball világbajnoki címét. Néhány ünneplő azonban elvesztette a kontrollt, és voltak, akik boltok ablakait törték be és fosztogattak.

Hatalmas népünnepély zajlott tegnap a francia fővárosban. Az Eiffel-torony a nemzeti trikolórban pompázott, és az éj leszálltával két dátumot vetítettek ki rá: 1998 és 2018. Ez az a két évszám, amikor is Franciaország megnyerte a futball világkupát. 

Vasárnap nemzeti színű zászlókba és lökött sapkákba öltözött emberek vonultak fel a híres sugárúton. Volt egy férfi, aki anyaszült meztelenül masírozott, és csak a francia trikolór zászló takarta a testét. 

Az emberek zászlókat lengettek, és vidáman ünnepelt a tömeg. Autók, motorok tülköltek, közben szólt a Marseillaise.

“Nagyon sok problémánk volt itt, Franciaországban az elmúlt években” – utalt egy gall kakasos nemzeti szimbólumba öltözött drukker a terrortámadásokra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ez jót tesz a morálnak… Itt mi mindannyian egységben vagyunk. Keveredünk egymással. Itt most nincs vallás, nincs semmi, és ez az, ami nagyon jólesik.   [/perfectpullquote]

No Title

@equipedefrance : MERCI

Emmanul Macron, francia elnök Moszkvában volt megünnepelni a csapat győzelmét. Twitter üzenetében csak ennyit írt: “Köszönöm.”

De ahogyan az a tömegrendezvényeknél lenni szokott, megjelentek a bajkeverők, és belerondítottak az egyébként békés ünneplésbe. Nemzeti színű füstbombákat eregettek, betakarva velük Napóleon diadalívét.

Éjfél körül eszkalálódott a helyzet. Betörték egy nagy áruház ablakát, üvegeket, ideiglenes korlátokat dobáltak a rendőrök felé. Egy kerékpár is a levegőbe repült. A 4.000 rendőr, akiket elővigyázatosságból a mellékutcákban állomásoztattak, vízágyúval és könnygázzal válaszolt.

Az angol drukkerek ehhez képest visszafogottan “ünnepeltek” múlt hét előtti vasárnap, amikor csapatuk bejutott a legjobb négy közé.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból