„Másfél millióan vagyunk itt, a Budapest Parkban!” – hangoztatta négyszer is Likó Marcell, a Vad Fruttik frontembere. A pixelek zaja szeptember 23-án csak úgy átsuhant rajtunk.

Maga a cikk címét a Repülni roncsokat című dalukból idézem. Arra próbálok reflektálni, hogy nagyon rég el akartam jutni egy Vad Fruttik-koncertre, s úgy láttam, mindenki próbálta péntek estéjén összedrótozni magát, hogy majd Likó elvégezze a simításokat. Félre értés ne essék, a zenekar egyik legrégebbi rajongója vagyok, de több hónapja nem voltam a fellépésükön, és a szervezetnek szüksége van arra!

Budapest Park_Vad Fruttik
Fotó: Búza Blanka

Az előzenekar az Esti Kornél volt, s jó választás, hiszen a srácok hasonló hangulatot idéznek meg, mint a ’Fruttik. Mondhatnám azt, hogy depresszív, de ez egyrészről pejoratív lenne egyeseknek, másrészről nem fedi le teljesen, amit mondani szeretnék. Azonban lemaradtam az elejéről, hála a tömegközlekedésnek. A kedvenceimet még épp elkaptam, így a Boldogság, te kurvát, a Rohadt esőt is. Miután körülbelül az 5. sorba férkőztem, nagy erőkkel vártuk Likót és a bandát. Egyből belecsaptak a setlistet tekintve: az Embergép című slágerükkel indítottak, ami vegyes érzéseket váltott ki. Egyrészről nagyon örültem, mert az volt az egyik olyan dal, amit először megkedveltem tőlük, viszont nem szerencsés már az elején ellőni a nagyokat.

Ahogy haladtunk előre, egyre jobban kommunikált a közönséggel az énekes. Ennek köszönhetően megtudhattuk, hogy például a Limonádé trekkjük az ő 16 éves korát juttatja eszébe – amikor még a korai magömlés még terítéken volt, mesélte a frontember. Aki esetleg jobban ismeri a Vad Fruttikot, pontosabban fogalmazva, mélyebbre ássa magát az interjúk ösvényein át, az tudhatja, hogy a Limonádét a nagyanyja ihlette:

A nagymamám elveszett a gőzben, / penész-virágos fürdőben keresem.

Ennek sztorija, hogy amikor a nagymamája házában volt ifjúként, az idős asszony épp húslevest főzött, s a lábasba tett karnak a képe homlokon csókolta Likót.

Vad Fruttik_Budapest Park
Fotó: Búza Blanka

És eljött az a mondat, amit azóta sem tudok feldolgozni:

Soha nem volt a Budapest Park életében olyan, hogy másfél millióan töltsék meg a helyet.

Gyorsan hátra is néztem, hogy ellenőrizzem, s megdöbbenve realizáltam, hogy valóban irgalmatlanul sokan vannak mögöttem, de azért a Park mégsem tud befogadni másfél millió embert… Ugye? Az biztos, hogy a bejáratnál is voltak emberek, nem kevés. Koncert közben ezen elméláztam. Ahogy írtam fentebb, azon kevesek és egyben szerencsések egyike vagyok, akik már a kezdetektől rajongója volt a Vad Fruttiknak. Akkoriban nem tudtak volna megtölteni egy Parkot. Ez nyilvánvaló és természetes. Viszont jó volt belegondolni, hogy vidéki helyszíneken kétnapos koncertet adnak, vagy egy Budapest Parkot úgy megtöltenek, mint a magyar zenei szcéna kevés szelete, sőt. Emlékszem, az Úgy fáj című dalukat nagyon megkedveltem, s felháborodva konstatáltam, hogy alig pár ezren tekintették meg. Most azonban másfél millió ember üvöltötte a fülembe ugyanazokat a sorokat. Mi változott a kettő közti időszak tekintetében? A Darabokban és a Tudom milyen című legutóbbi lemezük ekkora népszerűséget hozott volna nekik? Ez talán igaz is, hiszen irgalmatlanul jól sikerültek, s növekvő tendenciát mutat a zenekar a korongok kvalitása kapcsán. Azonban a Youtube-ra feltöltött videói alatti hozzászólásokból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy akik a videókra kattintanak, már eleve rajongók, s igen sokan vannak. Az én olvasatomban (túlzással persze) egyik percről a másikra ment végbe a zenekar felemelkedése. Mindenesetre nagyon örülök neki, mert igazán megérdemli a banda. Emlékszem olyan Likó-interjúkra is, amikor egyrészt arról mesél, hogy lakodalmakban is fellépett, ahol a menyasszony inkább őt választotta volna, mint az éppen ünneplő legényét, másrészt videók is vannak, amint láthatjuk/hallhatjuk, ahogy az énekes éppen lagziban ropja. Talán közhelyes lenne, ha az mondanám, hogy a ranglétra aljáról indult a ‘Fruttik, de attól még igaz lenne.

Fotó: Búza Blanka
Fotó: Búza Blanka

Részeg király daluk előtt megjegyezte, hogy ezt Gergőnek (a vokálgitáros – a szerk.) ajánlja. Akkor még nem tudtuk, melyik számukról van szó, de amint elindult a dallamzápor, mosolyogva üvöltöttünk, s mint azt megfigyeltük, Gergő is – lehet egyszerre mindezt véghez vinni? Megérkezett ezután a Sárga zsiguli is, és szokásosan az elektronikusan felturbózott verzióban. Van egy olyan réteg a rajongók között, akik a Nekem senkim sincsen, Lehetek én is és a Sárga zsigulit ismerik és szeretik. Számomra pedig pont ezek taszítanak – a Nekem senkim sincsen kivételével. Noha mindegyiket meghallgatom, mert a szotyizós dalban szeretem az új verziót, a legnagyobb slágerük kapcsán pedig azt mondhatom, hogy igazán fülbemászó dallamokkal operálnak, így önkéntelenül is ott motoszkál a hallójárataimban.

Javarészt az új albumról játszottak – sőt, az összeset hallhattuk –, ami érthető, viszont az kevésbé, hogy a setlistben nem szerepelt az előző korong címadója, a Darabokban. És valljuk be, igen népszerű és releváns az a trekk. Továbbá az ugyan kevésbé meglepő, de számomra csalódás, hogy nagyon ritka esetekben hallhatom koncerteken az Üvegszilánkkal és a Szerelmes dal számukat.

Természetesen nem maradhatott el a Hold, Szemben a nappal és a Válaszok nélkül slágerük sem, viszont köszönhetően a két korsó sörnek, amit koncert közben bepusziltam, azt már hátul, a mosdóknál énekeltem. Már tudtam, nincs sok hátra sajnos, így nem fészkelődtem előrébb. Kezdtem félni, hogy a Tudom milyen, egyik kedvencem nincs a setlistben, de felcsendül szerencsére. Aztán maradt a vissza!, és a két gigadaluk, a már említett Nekem senkim sincsen és a Lehetek én is zárta a koncertet.

Számomra vegyesek voltak az érzések. Maga a koncert irgalmatlan volt, jó hangosítással, amiért külön dicséret a Parknak. Jó volt újból látni Likó Marci(nk) mozgáskultúráját, és az új dalokat hallani élőben is. Ám valljuk be – és ezt én, az egyik legmélyebb rajongó mondom ezt –, de nem éreztem, hogy Likó kiénekelné a dalokat. Sokszor tartalékolt. Volt egy-két dal, aminek a végén hosszasan kiénekelt egy hangot, és ámultunk rajta. Viszont gyakorta az volt a tendencia, hogy az adott számokat nem teljes mértékben énekli, inkább mondja. Én intenzívebb kommunikációt vártam a közönség és az énekes, valamint az énekes és a zenekar többi tagjával. Volt mindegyikből, de hangsúlyozom: intenzívebbet vártam.

Fotó: Búza Blanka
Fotó: Búza Blanka

Mindent egybevetve, remek koncert volt, és ismét létjogosultságot nyert az a kijelentés, amit a Kispál és a Borz billentyűse, Dióssy D. Ákos jegyzett meg Likó Marcellnek:

benne vagytok a TOP3 legjobban hangzó együttese között.

És igen, tényleg nagyon figyelnek a srácok a hangzása, több interjúban is nyomatékosították mindezt. Sőt, mint azt tudjuk, ha van rá mód, a Vad Fruttik délután 18 óra után lép fel a színpadra, mert releváns a fénytechnika is. Nyilván leginkább Gyuszkó (billentyűs – a szerk.) és Marci kívánsága ez, hiszen az elektronikus impulzusok az ő asztaluk, és tudjuk, ez a műfaj igényli a stroboszkóp-melódiát. És visszakapcsolódva a fentebb említettekhez: jó volt a koncert, sőt, viszont nekem már magasabb az ingerküszöböm, így többet várok el tőlük – főleg, ha hosszabb idő után ez az első ‘Fruttik-koncertem. 

Fotók: Búza Blanka

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.