Összeütközött két galaxis, a NASA nyilvánosságra hozta a lebilincselő fotót

A Hercules csillagképen található NGC 6052-ről azt hitték korábban, hogy egyetlen szabálytalan alakú galaxis. Hitték idáig. Mint kiderült, egészen más.

A NASA Hubble űrteleszkópja lefotózta, ahogy két galaxis összeütközik, írja a Science Daily. A szerkezet a 230 millió fényévre lévő Hercules csillagképben örökítette meg az NGC 6052 nevű galaxispárt. Ez egészen pontosan két galaxist jelöl, amely azonban éppen ütközik egymással. Ezzel kozmikus katasztrófát idéztek elő.

Persze egészen távol van tőlünk, de a helyzet az, hogy a mi galaxisunkra, a Tejútrendszerre is ez a sors vár.

Az NGC 6052-t eredetileg William Herschel fedezte fel 1784-ben. Azonban szabálytalan alakja miatt korábban egyetlen furcsa galaxisnak minősítették. Mint kiderült mostanra, nem erről van szó.

Nem vicc: A NASA szerint földönkívüli életre utaló jelek vannak a Vénusz savas felhői mögött

A Naptól számított második bolygón, a Vénuszon olyan forróság van, mint egy ipari kemence sokszorosa. Szóval a legkevésbé gondolnánk arra, hogy bármiféle élet lehet a közelében. A kutatók most azt állítják: nem is lehetetlen, földönkívüli élet lehet a dolog hátterében.

A NASA szerint az ütközés ellenére így is nagy az esély rá, hogy a bolygók és a csillagok túléljék a találkozást. A galaxisok jelentős része ugyanis üres tér. Ennek következtében pedig akár egyetlen galaxissá is válhat az egész massza.

image 2
A fotó, amelyen két galaxis összeütközik / Fotó: NASA

Ebben a cikkben pedig arról olvashattok, hogy a NASA tud vicces is lenni.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból