Huszonkét család nevében vette fel a hárommilliós otthonfelújítási támogatást hamis számlák benyújtásával egy bűnszervezet.

Egy Jász-Kun-Szolnok megyei bűnszervezet 66 millió forintot szerezhetett meg családok adataival való visszaélés és fiktív számlák segítségével, írjaBlikk.

A családonként maximum hárommilliós támogatás igényléséhez legalább hatmillió forint értékű számlát kell benyújtani az elvégzett otthonfelújítási munkálatokról. A számlák mellett az igényléshez be kell nyújtani személyazonosító igazolványt, lakcímkártyát, társadalombiztosítási jogviszonyt igazoló dokumentumot és szülők, nagykorú gyermekek által kitöltött hozzájáruló nyilatkozatokat is.

A csalók ezt meg is tették, legalább huszonkétszer sikeresen igényelték a hárommillió forintot a saját, fiktív vállalkozásukkal kötött szerződésekkel és számlákkal, és a családok adataival való visszaéléssel. A banda így 66 millió forinthoz jutott hozzá jogosulatlanul, de a NAV szerint további 600 millió forint jogosulatlan igénylés is a bűnszervezet tagjaihoz köthető. Arról nem tájékoztattak, ennek hány százaléka volt sikeres.

A három gyanúsítottból kettőt már őrizetbe vettek. Ha a leadott igénylések összértéke valóban megközelíti a 600 millió forintot, az közel 200 család (köztük kiskorúak) jogosulatlanul megszerzett adatait jelentheti, illetve körülbelül 1,2 milliárd forintról kiállított hamis számlát.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet