12 húros gitár marcangolta jellegzetes zenei textúrák versekben

Közel egy évnyi akusztikus zenei kísérlet és alkotómunka után Dr. Daydreamer PhD első önálló anyagával rukkol elő. A 12 húros gitár marcangolta jellegzetes zenei textúrák, borongós motívumok, elektronikus zenei betétek a pécsi slammer, Ottó Dániel verseit kísérik.

Ezen versek egy álom-ébredés allegóriát kötnek össze egy elhullott mag növekedésével. A 6+1 tételt tartalmazó Álom című kislemez a slam poetry és a döntően akusztikus hangzásvilág sajátos elegye. Elsőként SoundCloudon, később minden jelentősebb stream oldalon elérhető lesz. 

atékozlófiú. x Dr. Daydreamer PhD – Álom (Dream)[2018] by Dr. Daydreamer PhD

bedroom producer dr. Daydreamer PhD and a hungarian slammer guy Dániel Ottó summed up in a short digital record ‘Dream’. // Ottó Dani és Dr. Daydreamer PhD alkalmi fiókprojektje, aminek eredménye egy 5+1 tételt tartalmazó zenés versciklus lett, Álom címmel. december 12. https://www.facebook.com/events/498573710632469/ https://www.facebook.com/dr.daydreamer.PhD/ https://www.facebook.com/sopianaeslam/

“Dr. Daydreamer PhD-val 2 éve találkoztam az akkor Orfűn megrendezett első magyar Slam Poetry táborban. A rendezvény Slam & Jam programján a ritmusszekciót erősítettem, volt tehát lehetőségünk a véletlen folytán együtt zenélni. Nagyon megtetszett a zenei világa és az egyedi gitárjátéka. A szövegek többsége akkor már kész volt. A tábor után pár héttel megkerestem az álmodozó figurát, hogy és lenne-e kedve egy zenei asszociációhoz a meglévő irományokkal dolgozva. Így kezdődött” – mondta Ottó Dániel slammer.

Ottó Dániel
Ottó Dániel slammer / Fotó: Ottó Dániel hivatalos Facebook-oldala

A szövegek tételről tételre egy masszív önvádból fakadó szorongás kifejeződése, kiút keresése ebből az állapotból. Gyakran dolgozik Ottó Dániel slammer a szürrealitással, sokszor az álmaiból inspirálódik.

Ez érezhető a ciklus lazán kapcsolódó szerkezetén, többek közt ezért is kapta a lemez az Álom címet.

A szövegek terápiás jellegűek, egyfajta spirituális útkeresésként is értelmezhetőek. De igyekezett egy remélhetőleg mások számára is érvényes konklúzió lehetőségével szolgálni, amely egy kisebb feloldozást nyújtott Dániel számára, mint mondta.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A világban lévő egység felismerése, hogy ez a hatalmas rendszer szerves összefüggő. Ez a felismerés csúcsosodik ki az Ébredés című utolsó tételben[/perfectpullquote]

– tette hozzá a slammer.

Molnár Péter, aki annyira katartikus forradalmár lett, mint anno Petőfiék

A Bridging Barriers jeligéjű budapesti slam EB nagyon vendégszeretőre sikeredett: egy négynapos underground fesztivál a műfaji őshaza, Amerika legnagyobbjaival. De ez nem a döntő volt. A döntő volt – hangsúlyozom: Magyarország tulajdonképpen elhozta a világszínvonalat Európába. Itt volt Bob Holmann költő és egyetemi professzor a zsűri elnöki székben, mellette az idei női világbajnok, Mwende „FreeQuency” Katwiwa.

Ez a lemez, azon túl, hogy közös szorongásaikat hozta tető alá Dr. Daydreamer PhD és Ottó Dániel számára, az önálló munkavégzés pudingpróbája volt. Mint mondja Dr. Daydreamer PhD, “magyarán sikerül-e minden ötletet, hangszert, effektet úgy rögzíteni, integrálni és megszólaltatni, ahogy a kezdetekben elképzeltük. Sose csináltam még ilyet.”

Idő fotó Fetykó Kinga
Dr. Daydreamer és Dániel Ottó slammer kollabja / Idő / FOtó: Fetykó Kinga

A srácok elmondták, hogy rengeteget kísérleteztek a gitárokkal, utcai zajokból, háztartási cuccok neszéből készítettünk textúrákat (pl.: porcelántányér, vízcsobogás, kávéfőző moraja, mákgubó, kulcscsomó zörgése, poloskák szárnyhangja stb.), egész hangbankokat hoztak létre.

Slam Poetry Magyarország: “Itthon sokkal népszerűbb a slam” – Interjú

Egyébként valami hasonló volt már 2006 előtt is, például Gyukics Gábor számolt be hasonló estek szervezéséről. De valóban 2006-ban volt olyan slam poetry-est, amit már annak is neveztek. Bár az rapperek és költők versenye volt, meghívott slammerekkel, nem nevezhetett bárki. Olyanok voltak köztük, mint Karafiáth Orsolya, Hugee: Süveg Márk, Peer Krisztián, Erdős Virág, Busa Pista.

Az ilyen irányú agymenésekhez Keczeli Szabolcs (Doggos, BrickLane) járult hozzá ötletekkel. “Többször fogyott el a lelkesedés, vagy lettek úrrá az alkotófolyamaton külső tényezők, ráérés híján elég lassan haladtunk. Október elején lesöpörtem a hangképet az asztalról, mert elborzadtam az eredményen. Szükségem volt némi időre, hogy átgondoljam, mit is akar mondani ez az anyag valójában” – mondta Dr. Daydreamer PhD.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]December végére öltött végleges formát a 7 dal. Álltunk fölötte, hogy igen: pontosan ezt akartuk hallani. Szorongásoldó felnőtt mesekönyvnek hívom. A dalokat egyesével, többnyire a saját fotóinkkal illusztráltuk. A lemezborítónál viszont szabad kezet adtunk a festő-grafikusnak: szerettem volna, hogy legalább olyan asszociatív legyen a kislemez külleme, mint amennyire a zenei betétek önmagában[/perfectpullquote]

– tette hozzá Dr. Daydreamer PhD.

A lemez egyébként papírtokos, szerzői kiadású fizikai formátumot ölt. A bemutatója december 12-én, Pécsett esedékes a Nappali Bárban. Ez lesz az idei év utolsó Sopianae Slam Poetry klubestjén.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból