Nézem Slam Poetry 12 húros gitár marcangolta jellegzetes zenei textúrák versekben

12 húros gitár marcangolta jellegzetes zenei textúrák versekben

Promóció

Közel egy évnyi akusztikus zenei kísérlet és alkotómunka után Dr. Daydreamer PhD első önálló anyagával rukkol elő. A 12 húros gitár marcangolta jellegzetes zenei textúrák, borongós motívumok, elektronikus zenei betétek a pécsi slammer, Ottó Dániel verseit kísérik.

Promóció
- Advertisement -

Ezen versek egy álom-ébredés allegóriát kötnek össze egy elhullott mag növekedésével. A 6+1 tételt tartalmazó Álom című kislemez a slam poetry és a döntően akusztikus hangzásvilág sajátos elegye. Elsőként SoundCloudon, később minden jelentősebb stream oldalon elérhető lesz. 

atékozlófiú. x Dr. Daydreamer PhD – Álom (Dream)[2018] by dr. Daydreamer PhD

Bemutató: december 12. https://www.facebook.com/events/498573710632469/ https://www.facebook.com/dr.daydreamer.PhD/ https://www.facebook.com/sopianaeslam/

“Dr. Daydreamer PhD-val 2 éve találkoztam az akkor Orfűn megrendezett első magyar Slam Poetry táborban. A rendezvény Slam & Jam programján a ritmusszekciót erősítettem, volt tehát lehetőségünk a véletlen folytán együtt zenélni. Nagyon megtetszett a zenei világa és az egyedi gitárjátéka. A szövegek többsége akkor már kész volt. A tábor után pár héttel megkerestem az álmodozó figurát, hogy és lenne-e kedve egy zenei asszociációhoz a meglévő irományokkal dolgozva. Így kezdődött” – mondta Ottó Dániel slammer.

Ottó Dániel slammer / Fotó: Ottó Dániel hivatalos Facebook-oldala

A szövegek tételről tételre egy masszív önvádból fakadó szorongás kifejeződése, kiút keresése ebből az állapotból. Gyakran dolgozik Ottó Dániel slammer a szürrealitással, sokszor az álmaiból inspirálódik.

Ez érezhető a ciklus lazán kapcsolódó szerkezetén, többek közt ezért is kapta a lemez az Álom címet.

A szövegek terápiás jellegűek, egyfajta spirituális útkeresésként is értelmezhetőek. De igyekezett egy remélhetőleg mások számára is érvényes konklúzió lehetőségével szolgálni, amely egy kisebb feloldozást nyújtott Dániel számára, mint mondta.

A világban lévő egység felismerése, hogy ez a hatalmas rendszer szerves összefüggő. Ez a felismerés csúcsosodik ki az Ébredés című utolsó tételben

– tette hozzá a slammer.

Molnár Péter, aki annyira katartikus forradalmár lett, mint anno Petőfiék

A Bridging Barriers jeligéjű budapesti slam EB nagyon vendégszeretőre sikeredett: egy négynapos underground fesztivál a műfaji őshaza, Amerika legnagyobbjaival. De ez nem a döntő volt. A döntő volt – hangsúlyozom: Magyarország tulajdonképpen elhozta a világszínvonalat Európába. Itt volt Bob Holmann költő és egyetemi professzor a zsűri elnöki székben, mellette az idei női világbajnok, Mwende „FreeQuency” Katwiwa.

Ez a lemez, azon túl, hogy közös szorongásaikat hozta tető alá Dr. Daydreamer PhD és Ottó Dániel számára, az önálló munkavégzés pudingpróbája volt. Mint mondja Dr. Daydreamer PhD, “magyarán sikerül-e minden ötletet, hangszert, effektet úgy rögzíteni, integrálni és megszólaltatni, ahogy a kezdetekben elképzeltük. Sose csináltam még ilyet.”

Dr. Daydreamer és Dániel Ottó slammer kollabja / Idő / FOtó: Fetykó Kinga

A srácok elmondták, hogy rengeteget kísérleteztek a gitárokkal, utcai zajokból, háztartási cuccok neszéből készítettünk textúrákat (pl.: porcelántányér, vízcsobogás, kávéfőző moraja, mákgubó, kulcscsomó zörgése, poloskák szárnyhangja stb.), egész hangbankokat hoztak létre.

Slam Poetry Magyarország: “Itthon sokkal népszerűbb a slam” – Interjú

Egyébként valami hasonló volt már 2006 előtt is, például Gyukics Gábor számolt be hasonló estek szervezéséről. De valóban 2006-ban volt olyan slam poetry-est, amit már annak is neveztek. Bár az rapperek és költők versenye volt, meghívott slammerekkel, nem nevezhetett bárki. Olyanok voltak köztük, mint Karafiáth Orsolya, Hugee: Süveg Márk, Peer Krisztián, Erdős Virág, Busa Pista.

Az ilyen irányú agymenésekhez Keczeli Szabolcs (Doggos, BrickLane) járult hozzá ötletekkel. “Többször fogyott el a lelkesedés, vagy lettek úrrá az alkotófolyamaton külső tényezők, ráérés híján elég lassan haladtunk. Október elején lesöpörtem a hangképet az asztalról, mert elborzadtam az eredményen. Szükségem volt némi időre, hogy átgondoljam, mit is akar mondani ez az anyag valójában” – mondta Dr. Daydreamer PhD.

December végére öltött végleges formát a 7 dal. Álltunk fölötte, hogy igen: pontosan ezt akartuk hallani. Szorongásoldó felnőtt mesekönyvnek hívom. A dalokat egyesével, többnyire a saját fotóinkkal illusztráltuk. A lemezborítónál viszont szabad kezet adtunk a festő-grafikusnak: szerettem volna, hogy legalább olyan asszociatív legyen a kislemez külleme, mint amennyire a zenei betétek önmagában

– tette hozzá Dr. Daydreamer PhD.

A lemez egyébként papírtokos, szerzői kiadású fizikai formátumot ölt. A bemutatója december 12-én, Pécsett esedékes a Nappali Bárban. Ez lesz az idei év utolsó Sopianae Slam Poetry klubestjén.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3