Egy olasz nő nyerte meg Pablo Picasso egymillió eurót érő festményét azon a francia jótékonysági sorsjegysorsoláson, amellyel afrikai falusiak számára gyűjtöttek, hogy tiszta ivóvizet biztosíthassanak számukra.

A Csendélet című festményt nyerte el

Tavaly év végén hirdették meg azt a jótékonysági akciót, amelynek lényege, hogy sorsjeggyel lehet Picasso-festményt nyerni. Az 1 Picasso 100 euróért nevű sorsjeggyel a katalán festő Nature morte (Csendélet) című, 1921-es festményt lehetett megnyerni.

Pablo Picasso Csendelet Festmenyek Sorsolas
A Felajánlott, Csendélet Című Picasso-Festmény / Fotó: Dn-Europe / Lanmedia

Az olasz nyertes, aki a sorsjegyet ajándékba kapta, a Christie’s aukciósház párizsi székházában szerdán megrendezett elektronikus sorsoláson nyerte el a festményt, amely egy újság és egy abszintos üveg geometriai kompozícióját ábrázolja.

Kevesebb jött össze a sorsjegyekből, mint amire számítottak

Eredetileg 200 ezer sorsjegyet nyomtak, amiből 20 millió euró is összejöhetett volna, de az akcióban 5,1 millió euró jött össze végül. Ebből a festmény tulajdonosa, David Nahmad műgyűjtő 900 ezer eurót kap majd, a többi a Care segélyszervezethez kerül afrikai projektjei számára. A Care Madagaszkáron, Marokkóban és Kamerunban akar tiszta ivóvizet biztosítani az ott élőknek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Picassónak tetszett volna ez az akció, mivel felkarolta a humanitárius és szociális ügyeket[/perfectpullquote]

– mondta Peri Cochin, a sorsolás szervezőinek egyike.

A művészettörténetből kitörölték őket, most végre azonosították Picassoék modelljeit

A Fekete modellek – Gericault-tól Matisse-ig című tárlat kurátorai azonosították azokat a fekete modelleket, akiknek korábban nem hangzott el a neve a művekkel kapcsolatban. Az alkotások keletkezésekor ugyanis a fekete modelleket csupán egy rassz típusainak tekintették – számolt be róla a . Manet Olympia című festménye 1863-ban készült, és egy ágyon fekvő kurtizánt ábrázol.

És abban is biztosak vagyunk, hogy az az összeállítás is, amelyben a legismertebb festőművészek legismertebb festményeit emelték át modernkori köntösbe. Bár igaz, Lucian Freud biztos nem értene egyet Cochinnal, hiszen ő károsnak tartotta a spanyolt. Az első ilyen jótékonysági sorsoláson 2013-ban egy 25 éves amerikai nyerte meg Picasso egy festményét, akkor több mint négymillió euró gyűlt össze a sorsjegyek árából.

A spanyol festő szerelméről készült akt egyébként tavaly 92 millió forintnak megfelelő összegért kelt el szintén a Christie’s aukciósház jóvoltából. Mitöbb, összevetettük a világon legdrágábban elkelt festmények listáját, ő Picasso festménye is felkerült a tízes listára.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet