Hivatalosan bejelentették: építészeti “átvilágításon” esik át a Palotanegyed!

A magyar embereknek kívánja visszaadni a Budai Várnegyedet a Nemzeti Hauszmann Program, amely a következő három év új beruházásait fogalja keretbe – jelentette be szerdán Budapesten a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa.

Fodor Gergely hangsúlyozta: az elmúlt több mint hatvan évben a vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló program célja ezért az, hogy “a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadja a magyar embereknek.

budai var mfh
A következő hároméves fejlesztési ciklusban megvalósul a várbeli utak, sétányok és parkok rendbetétele. / Fotó: MFH

A következő hároméves fejlesztési ciklusban megvalósul a várbeli utak, sétányok és parkok rendbetétele, illetve a Csikós udvar környékének akadálymentesítése.

frodó gergely
“A világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” – jelentette ki Fodor Gergely / Fotó: Echo TV

Megindul az 1945 után lerombolt épületek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti “átvilágítása”.

Emberi sorsok a kopár tűzfalak mögött – Kritika Oláh Norbert kiállításáról

A tűzfalak házrészek vagy épületek lebontásával feltárult falak, melyek mellett nap mint nap sétálunk el, legtöbbször tudomást sem véve róluk. Az így megüresedett foghíjtelkek gyakran parkolók, szabadtéri bárok, közösségi kertek szerepében éledtek újjá. A tűzfalak viszont továbbra is omladozva, a történelem súlyát cipelve tekintenek le ránk. A kiállítás ezeket a falakat helyezi középpontba.

Továbbá befejeződnek a folyamatban lévő beruházások, újranyílik a palota rekonstruált Szent István-terme – jelentette be Fodor Gergely.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból