A szociális izolációt és lakhely-elhagyási korlátozásokat minden nemzet másképp viseli. Párizs pár utcácskájában azonban rendkívüli körülmények alakultak ki egy félbehagyott forgatás következtében. 

Viszlát, Monsieur Haffmann!

Párizs Montmarte negyedének két utájában is – a  Rue Berthe-n és Rue Androuet-en – egy félbehagyott forgatás maradványai kalauzolják vissza az arra járókat 1942-be. A film készítői a francia történelem egyik legsötétebb korszakát örökítené meg a filmvásznon, a náci megszállást, azonban a karantén bevezetését követően be kellett fejezniük a forgatási munkálatokat. A díszletek, a berendezett üzletek, kirakatok és plakátok is fent maradtak a falakon.

Parizs 1940
Párizs A Karantén Idejére Az 1940-Es Évekbe Fagyott / Fotó: Christophe Petit-Tesson

A készülő film az Adieu Monsieur Haffmann címet viseli, ami Fred Cavayé rendezésében lesz látható. A cselekmény egy Párizsban élő zsidó ékszerész történetét veszi górcső alá, aki az életét kockáztatva bújdos a várost megszálló nácik elől. A filmben a hírek szerint Daniel Auteuil is feltűnik, valamint a forgatókönyvet erősen áthatja a fekete humor. Erről azonban csak a jövő évben bizonyosodhatunk meg.

Kis irónia

Párizs nemzetiszocialista megszállására 1940. június 14-én került sor és egészen 1944. augusztus 24-ig tartott. Ez alatt az idő alatt a nácik nyomására létrejött a bábállamként emlegetett Vichy-kormány, ami megadó, kollaboráns tevékenységet folytatott a németekkel. Eközben Charles de Gaulle, a későbbi Franciaország elnöke minden erejével azon igyekezett, hogy Londonból végrehajtsa népének felszabadítását.

A nácik ez alatt az a teljes hatalmat átvették az ország felett, végrehajtó erőként is funkcionáltak. A zsidókat összegyűjtötték és haláltáborokba deportálták.

Nem véletlen, hogy a Adieu Monsieur Haffmann Montmarte negyedében játszódik, hiszen az itt kanyargó utcák sokasága nappal a náci katonák és tisztek szórakozóhelyéül szolgált. Éjjel azonban a fekete piac kereskedői lepték el a helyet.

Közönségsikerrel kecsegtető kiállítással készül Franciaország a Matisse-évfordulóra

Idén árcius 13-án nyílik meg az 1970-es korszakos tárlat óta a legnagyobb Henri Matisse-kiállítás a párizsi Pompidou Központban. A modernista mester születésének 150. évfordulója alkalmából készül a nagy eseményre – a festő 1869. december 31-én született. Az augusztus 31-ig megtekinthető nagyszabású kiállítás kilenc fejezetre tagolja a művész életművét.

Tim McInerney, brit egyetemi lektor egy Twitter-bejegyzésében ironizált a kialakult helyzetről, miszerint a szomszéd utcája az 1940-es évekbe fagyott. Az egyik díszlet patika kirakatában ez olvasható:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Kedves vásárlóink! Beszállítási hiányosságok miatt bizonyos árucikkek nem elérhetők.[/perfectpullquote]

És milyen ironikus, hogy így vagy úgy, de a történelem némiképp megismétli önmagát.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.