A szociális izolációt és lakhely-elhagyási korlátozásokat minden nemzet másképp viseli. Párizs pár utcácskájában azonban rendkívüli körülmények alakultak ki egy félbehagyott forgatás következtében. 

Viszlát, Monsieur Haffmann!

Párizs Montmarte negyedének két utájában is – a  Rue Berthe-n és Rue Androuet-en – egy félbehagyott forgatás maradványai kalauzolják vissza az arra járókat 1942-be. A film készítői a francia történelem egyik legsötétebb korszakát örökítené meg a filmvásznon, a náci megszállást, azonban a karantén bevezetését követően be kellett fejezniük a forgatási munkálatokat. A díszletek, a berendezett üzletek, kirakatok és plakátok is fent maradtak a falakon.

Parizs 1940
Párizs A Karantén Idejére Az 1940-Es Évekbe Fagyott / Fotó: Christophe Petit-Tesson

A készülő film az Adieu Monsieur Haffmann címet viseli, ami Fred Cavayé rendezésében lesz látható. A cselekmény egy Párizsban élő zsidó ékszerész történetét veszi górcső alá, aki az életét kockáztatva bújdos a várost megszálló nácik elől. A filmben a hírek szerint Daniel Auteuil is feltűnik, valamint a forgatókönyvet erősen áthatja a fekete humor. Erről azonban csak a jövő évben bizonyosodhatunk meg.

Kis irónia

Párizs nemzetiszocialista megszállására 1940. június 14-én került sor és egészen 1944. augusztus 24-ig tartott. Ez alatt az idő alatt a nácik nyomására létrejött a bábállamként emlegetett Vichy-kormány, ami megadó, kollaboráns tevékenységet folytatott a németekkel. Eközben Charles de Gaulle, a későbbi Franciaország elnöke minden erejével azon igyekezett, hogy Londonból végrehajtsa népének felszabadítását.

A nácik ez alatt az a teljes hatalmat átvették az ország felett, végrehajtó erőként is funkcionáltak. A zsidókat összegyűjtötték és haláltáborokba deportálták.

Nem véletlen, hogy a Adieu Monsieur Haffmann Montmarte negyedében játszódik, hiszen az itt kanyargó utcák sokasága nappal a náci katonák és tisztek szórakozóhelyéül szolgált. Éjjel azonban a fekete piac kereskedői lepték el a helyet.

Közönségsikerrel kecsegtető kiállítással készül Franciaország a Matisse-évfordulóra

Idén árcius 13-án nyílik meg az 1970-es korszakos tárlat óta a legnagyobb Henri Matisse-kiállítás a párizsi Pompidou Központban. A modernista mester születésének 150. évfordulója alkalmából készül a nagy eseményre – a festő 1869. december 31-én született. Az augusztus 31-ig megtekinthető nagyszabású kiállítás kilenc fejezetre tagolja a művész életművét.

Tim McInerney, brit egyetemi lektor egy Twitter-bejegyzésében ironizált a kialakult helyzetről, miszerint a szomszéd utcája az 1940-es évekbe fagyott. Az egyik díszlet patika kirakatában ez olvasható:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Kedves vásárlóink! Beszállítási hiányosságok miatt bizonyos árucikkek nem elérhetők.[/perfectpullquote]

És milyen ironikus, hogy így vagy úgy, de a történelem némiképp megismétli önmagát.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet