Nézem Film Párizs belefagyott az 1940-es évekbe fagyott a karantén idején

Párizs belefagyott az 1940-es évekbe fagyott a karantén idején

Promóció

A szociális izolációt és lakhely-elhagyási korlátozásokat minden nemzet másképp viseli. Párizs pár utcácskájában azonban rendkívüli körülmények alakultak ki egy félbehagyott forgatás következtében. 

Viszlát, Monsieur Haffmann!

Promóció
- Advertisement -

Párizs Montmarte negyedének két utájában is – a  Rue Berthe-n és Rue Androuet-en – egy félbehagyott forgatás maradványai kalauzolják vissza az arra járókat 1942-be. A film készítői a francia történelem egyik legsötétebb korszakát örökítené meg a filmvásznon, a náci megszállást, azonban a karantén bevezetését követően be kellett fejezniük a forgatási munkálatokat. A díszletek, a berendezett üzletek, kirakatok és plakátok is fent maradtak a falakon.

Párizs a karantén idejére az 1940-es évekbe fagyott / Fotó: Christophe Petit-Tesson

A készülő film az Adieu Monsieur Haffmann címet viseli, ami Fred Cavayé rendezésében lesz látható. A cselekmény egy Párizsban élő zsidó ékszerész történetét veszi górcső alá, aki az életét kockáztatva bújdos a várost megszálló nácik elől. A filmben a hírek szerint Daniel Auteuil is feltűnik, valamint a forgatókönyvet erősen áthatja a fekete humor. Erről azonban csak a jövő évben bizonyosodhatunk meg.

Kis irónia

Párizs nemzetiszocialista megszállására 1940. június 14-én került sor és egészen 1944. augusztus 24-ig tartott. Ez alatt az idő alatt a nácik nyomására létrejött a bábállamként emlegetett Vichy-kormány, ami megadó, kollaboráns tevékenységet folytatott a németekkel. Eközben Charles de Gaulle, a későbbi Franciaország elnöke minden erejével azon igyekezett, hogy Londonból végrehajtsa népének felszabadítását.

A nácik ez alatt az a teljes hatalmat átvették az ország felett, végrehajtó erőként is funkcionáltak. A zsidókat összegyűjtötték és haláltáborokba deportálták.

Nem véletlen, hogy a Adieu Monsieur Haffmann Montmarte negyedében játszódik, hiszen az itt kanyargó utcák sokasága nappal a náci katonák és tisztek szórakozóhelyéül szolgált. Éjjel azonban a fekete piac kereskedői lepték el a helyet.

Közönségsikerrel kecsegtető kiállítással készül Franciaország a Matisse-évfordulóra

Idén árcius 13-án nyílik meg az 1970-es korszakos tárlat óta a legnagyobb Henri Matisse-kiállítás a párizsi Pompidou Központban. A modernista mester születésének 150. évfordulója alkalmából készül a nagy eseményre – a festő 1869. december 31-én született. Az augusztus 31-ig megtekinthető nagyszabású kiállítás kilenc fejezetre tagolja a művész életművét.

Tim McInerney, brit egyetemi lektor egy Twitter-bejegyzésében ironizált a kialakult helyzetről, miszerint a szomszéd utcája az 1940-es évekbe fagyott. Az egyik díszlet patika kirakatában ez olvasható:

Kedves vásárlóink! Beszállítási hiányosságok miatt bizonyos árucikkek nem elérhetők.

És milyen ironikus, hogy így vagy úgy, de a történelem némiképp megismétli önmagát.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3