Nézem Film Párizsban a koronavírus még az időt is megállította 1941-ben

Párizsban a koronavírus még az időt is megállította 1941-ben

Promóció

A Párizs északi területén lakók nem csak karantén alatt vannak, hanem még az időben is visszarepültek jó 80 évet, a város legsötétebb időszakába.

Megáll az idő

Promóció
- Advertisement -

A Montmartre negyedben két utcában ugyanis éppen egy második világháború idejében, a náci megszállás alatt játszódó filmet forgattak. Aztán a filmeseknek sebtiben el kellett hagyniuk a helyszínt, amikor egész Franciaország vesztegzár alá került. Még arra sem volt idejük, hogy a díszleteket leszedjék. Így történt, hogy a két kis utca házainak aljában most fűzőbolt, szabóság, cipész és tükörkészítő műhely található, a falakra meg háborús propaganda hirdetményeket, kommunistaellenes röpiratokat valamint német jelképeket plakátoltak, írja a The Guardian.

Az utcai forgatás helyszíne Párizsban / Fotó: Christophe Petit-Tesson / EPA

Az Adieu, Monsieur Haffmann című fekete komédia egy díjnyertes színházi darab filmadaptációja, amelyet Fred Cavayé rendez. A történet főszereplője Joseph Haffmann, egy zsidó származású ékszerész, aki a háború elején az üzlete pincéjében rejtőzködik a nácik elől.

Elhalasztották a koronavírus miatt a Mission Impossible 7. forgatását

A felvételek hétfőn kezdődtek volna Velencében, a városnak azonban a koronavírusos esetek észak-olaszországi megjelenése miatt a hagyományos velencei karnevált is két nappal hamarabb, kedd helyett már vasárnap be kellett fejeznie. Hétfőn Olaszországban már 220 fölött járt a vírusfertőzöttek száma.

Haffmannt az a Daniel Auteuil alakítja, aki annak ellenére, hogy több tucat nemzetközi produkcióban is szerepelt, többek között az 1999-es Az elveszett fiúban, mégis az 1980-as években készült filmjeire emlékszünk leginkább. Szerepelt A Paradicsom…-ban Gérard Depardieu-vel és az …és a pokolban Emmanuelle Béart-tal. A filmet eredetileg jövőre mutatták volna be és a múlt hétvégén kellett volna befejezni a forgatást.

Visszaköszön a történelem

Ehelyett egy letűnt kort idéz fel kísérteties módon, amikor az utcák hasonlóan kihaltak voltak a német megszállóktól való félelem miatt.

A díszlet gyógyszertár ablakába kiragasztott tájékoztató szövege – Kedves Vásárlóink, az áruszállítás megszűnte miatt bizonyos árucikkeink nem kaphatóak! – pedig arról tanúskodik, hogy a valóság ma az egykori valóságot utánzó művészet.

Párizs 1940. június 14-től 1944. augusztus 24-ig állt náci megszállás alatt. A Philippe Pétain marsall irányítása alatt működő francia bábállam központját Vichy-be helyezték át, miközben Charles de Gaulle tábornok Londonból szervezte a szabad francia csapatokat és az Ellenállás tevékenységét. A megszállás évei alatt a francia rendőrség üldözte és koncentrációs táborokba szállította a zsidókat.

Budapesti hangulatot idéző kultúrbár nyílik Párizsban

A Bogibar nevű bárt Pálosi Boglárka kulturális menedzser hozta létre a francia főváros XVII. kerületében, a Montmartre negyed közelében. Célja, hogy a párizsiak beszélgetős törzshelyévé válva a turisták számára is vonzó kulturális tér alakuljon itt ki, ahol francia és magyar művészek is rendszeresen fellépnek majd.

Mindeközben a Montmartre éjszakai szórakozóhelyei nyitva maradtak és kihasználták a német tisztek és katonák alkotta megváltozott vendégkört, és a feketepiac is virágzott az éjszakai utcákon.

Ha esetleg a vesztegzár alá került Párizs nem lenne önmagában elég ijesztő, akkor itt a környékünkön éppen filmet forgattak, amikor a kijárási tilalmat elrendelték és most minden 1941-ben rekedt

– írta a Twitteren Tim McInerney, aki brit és ír művelődéstörténeti egyetemi előadóként dolgozik Párizsban, és egyben az Irish Passport nevű podcast egyik műsorvezetője.

„Párizsban sok helyütt felbukkan a megszállás nyoma. Az utcánk végében lévő iskola falán például van egy tábla, amelyen az áll, hány zsidó gyermeket deportáltak. A baljós árnyak már eleve itt vannak közöttünk, szóval elég felkavaró látni mindezt, főleg úgy, hogy egy csomó plakátra írt dolog most is megtörténik. Az egyik ilyen tájékoztatón az állt, hogy tilos elhagyni a lakást 11:30 és délután 4 óra között, ami arra emlékeztetett, amikor be kellett mutatnom a rendőröknek az igazolásomat, hogy kiléphetek az utcára. Nagyon furcsa helyzet” – tudósít a tanár.

Plakátok / Fotó: Charles Platiau / Reuters

A díszlet egy részét már szétkapták és letépkedték a filmes ereklyékre vadászók.

A koronavírus nem csak az időt állította meg, hanem jelenleg minden produkció forgatása szünetel. A ContextUs is beszámolt már a Jóbarátok extra vagy a Red Noticemunkálatainak leállásáról.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3