A La Clef nevezetű francia filmszínház nem termekben, hanem az utcákon, házak falán vetíti a mozgóképeket.

Idehaza a Távmozi működik

A 2018-ban bezárt, de tavaly szeptemberben egy maréknyi mozirajongó kezébe került (ezáltal újra üzembe helyezett) La Clef párizsi mozi egy érdekes ötlettel állt elő, hogy a karantén és bezártság alatt is tudjanak az emberek nagyvásznon filmeket nézni. Habár idehaza a Távmozi működik, Franciaországban inkább egy újabb formátummal kísérleteznek.

Parizsi Mozi Hazak Falan Koronavirus Tavmozi
/ Fotó: Le Clef

Ehhez pedig mindenképp ajánlatos megjegyezni, hogy a franciáknál nem kijárási korlátozás, hanem éppen tilalom van érvényben (csak vásárlás vagy sport miatt hagyhatják el a házukat az emberek). Pontosan ennek az enyhítésére kezdett bele a mozi egyik új tulajdonosa, név szerint Derek Woolfenden az ötletébe, hogy ne a termekben vetítsenek filmeket, hanem a párizsi házak falára.

Kirk Douglas filmjét vetítették először

Az MTI számolt be arról, hogy 25-én, pénteken tartották meg az első ilyen formátumú vetítést. Az 1955-ös klasszikus westernt, a Kirk Douglas főszereplésével készült Kőkemény ököllelt adták le.

Le Clef Parizsi Mozi Hazak Falan Koronavirus
/ Fotó: Le Clef

Az elmondások alapján nagy sikernek örvendett, a hangot pedig feltehetően egy adott rádiófrekvencián szolgáltatták (mint anno az autós mozik esetében). Abszolút jópofa kezdeményezés, főleg ha hozzávesszük, hogy a környék szavazta meg, milyen filmet vetítsenek.

Rendezők, akik világhírű festményeket csempésztek filmjeikbe

A mozi és a festészet találkozása mindig valami rendkívülit tartogat számunkra. Meglepő, hogy a rendezők milyen gyakran merítenek a világhírű festők műveiből a filmjeikhez, és ezt gyakran észre sem vesszük nézőként. A legtöbbször „megidézett” festő valószínűleg René Magritte, akinek négy műve is szerepel az összeállításban.

És azt a tényt is, hogy mindezért nem számoltak fel semmit, ingyen becsatlakozhatott bárki.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet