5 tanács a boldogabb párkapcsolathoz

Ha párkapcsolatban élsz, biztosan te is szembekerültél már az alábbiak legalább egyikével. Tényleg jó-e, ha összehasonlítod a jelenlegi párod a korábbival? Vagy akár feladod saját magad, elhanyagolod a barátaid, sőt magad is? 5 dolog, amit gyakran rosszul csinálnak a párok!

Állandó összehasonlítás

párkapcsolati tanácsok tippek alapjai
/ Fotó: Shutterstock

Biztos, hogy te is összehasonlítottad már az aktuális párodat a korábbival. Lehet, hogy azért, mert az előző pasid nem bánt veled jól, és a kapcsolatotok egy idő után mérgező lett, ezért óvatos akarsz lenni, és keresed a jeleket. Vagy talán amiatt, mert az előző szerelmeden még mindig nem vagy túl, és valami olyat keresel, ami nagyban megegyezik az előzővel. Akárhogy is, egyik opció sem jó szerencsés.

Míg az előbbinél nem tudod elengedni magad, és állandóan bizalmatlan leszel, addig az utóbbinál megvezeted a párodat, és saját magadat is.

Kár egy másik emberhez, másik kapcsolathoz hasonlítani a jelenlegit, hiszen biztos, hogy sohasem lesz a kettő ugyanolyan!

Folyton együtt

párkapcsolati tanácsok tippek alapjai3
/ Fotó: Shutterstock

De jó is az, amikor elkezdődik egy kapcsolat, és legszívesebben minden perceteket együtt töltenétek! Érdemes kihasználni ezt az időszakot, mert semmihez sem fogható, de ugyanakkor túlzásba sem szabad vinni. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy megfeledkeznek saját, különálló életükről, és már csak a közöset látják maguk előtt.

Elhagyják a barátaikat, a hobbijaikat, mindent, ami egykor önmagukká tette őket, a szerelem egykor még rózsaszín ködében rekedve.

A gond az, hogy akiknél ennyire megszokottá válik az állandó együttlét, előbb-utóbb ez meg is marad. De ha sosem vagytok külön, sosem fogtok hiányozni egymásnak, pedig egy kapcsolatban igenis fontos a külön töltött idő – legalább annyira, mint amit együtt töltötök!

Elnyomod az érzéseidet

párkapcsolati tanácsok tippek alapjai4
/ Fotó: Shutterstock

Nem lenne szabad az érzelmeidet elzárnod magadban. Pedig sajnos biztos, hogy te is csináltál már ilyet. Csak azért, hogy elkerülj egy konfliktust, vagy hogy a párod ne nézzen rád rossz szemmel, inkább nem mondtad el azt, amit valójában gondoltál.

A kettőtök közötti békesség megőrzése viszont egyáltalán nem fontosabb a lelki nyugalmadnál, hiszen minden, amit nem mondasz ki, folyamatosan halmozódik fel benned.

Meggyőzöd magad, hogy ezek csak apróságok, amiket majd elfelejtesz, de a feszültség mégis fokozatosan növekszik benned, mígnem olyan dolgokon fogtok emiatt összekapni, ami egy ideális esetben nem lenne gond. Sokszor az érzelmek elnyomása okozza a legkomolyabb problémákat egy kapcsolatban!

Listát vezetsz

párkapcsolati tanácsok tippek alapjai5
/ Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy a kapcsolatban egyenlő felek legyetek, de nem fog minden egyenlő mértékben történni. Teljesen rendben van, ha reggelente mindig te vagy az első, aki üzenetet küld, és a pasid az, aki általában elmosogat vacsora után, mert neked nincs kedved.

Nem kell kötelezően beosztani a házimunkát, sem pedig azt, hogy ki kezdeményezzen – mindaddig, amíg mindketten elégedettek vagytok.

A gond az, hogy az emberek többsége nem látja ezt át, hiszen egyáltalán nem könnyű végiggondolni, ki miben veszi ki jobban a részét. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a legtöbben gondolatban listát vezetnek arról, mit csináltak meg már sokadszor, és a feszültebb helyzetben ezeket a tényeket kezdik felsorolni. Ez viszont sosem vezet jóra!

Amit mások látnak

párkapcsolati tanácsok tippek alapjai6

Téged is sokszor aggaszt az, hogy mit gondolnak rólatok mások? Hogy mit látnak a közös életetekből? Emiatt az emberek többsége órákat tölt egy jól megkomponált fénykép szerkesztgetésével, hogy aztán feltölthessék a közösségi oldalakra, és bezsebeljék értük a lájkokat. Hogy az ismerősök azt lássák, izgalmas és boldog az életük.

Amikor viszont sokkal fontosabb az, hogy mit gondolnak ezek az emberek, szemben azzal, ami valóban megvan köztetek, a kapcsolatotok hamissá válik. Egy délibábbá, ami messziről szép, de közelről nem igazi.

Felejtsd el a Facebookot, a szelfiket, és azt, hogy mások tökéletesnek lássanak titeket. Csak az számít, hogy ti mit éreztek, mindenki más véleménye pedig csak mellékes!

További lifehack tippek és trükkök olvashatók a ContextUs Élet+Stílus rovatában!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból