Felfújható gigaméretű kutyasz_r, pornózó James Dean, testnedvek minden mennyiségben: Paul McCarthy-t joggal nevezhetnénk a világ leggusztustalanabb művészének. De a valóság lassan kezdi utolérni a művészt.

Undormányból művészi hírnév

Vannak művészek, akik a jelenre, a legfrissebb aktualitásokra reagálnak, például a közéleti abszurditásokon szürreálba csavaró DrMáriás vagy Ai Weiwei. A korukat több évtizeddel megelőző művészeket gyakran nem értik, pláne, ha ráadásul polgárpukkasztó műveket alkotnak. Ez utóbbi kategóriába tartozik az amerikai Paul McCarthy.

Kutyaszar Paul Mccarthy
Complex Pile Hongkongban / Fotó: Imaginechina / Rex

 

Nem kérdéses Paul McCarthy véleménye a modern Amerikáról: gyomorforgató. Művészete a szétmálló popkultúrát, a lassan visszaszivárgó fasizmust és a mindenen átgázoló kapitalizmust kritizálja, írja a The Guardian.

Paul & Damon McCarthy: “Rebble Dabble Babble”

Want a behind-the-scenes look at Paul McCarthy’s latest blockbuster show in NYC? Paul and his son Damon discuss their eccentric “Rebel Dabble Babble” at Chel…

A 74 éves, Salt Lake City-ben született, botrányos performanszairól és óriási installációiról ismert művész jelenleg svájci kiállítására készül. 12 éve tartott már egy kiállítást álmai országában, ahová egész életében vágyott. Számára a havas Alpokkal az idealizált életet testesíti meg.

Donald Trump a Gyöngyhajú lányt énekelve próbálja megállítani a migránskaravánt Botticelli Vénuszának öltözve

Nem lehet megállítani drMáriás képzőművészt. Amikor már azt hinnénk, nem lehet tetézni alkotásait, akkor mindig napvilágra kerül egy újabb remek. Miután nemrég magát Orbán Viktort ábrázolta Jézusként. Nem megfeledkezve előtte a miniszterelnök lányáról, Orbán Ráhelről sem, most az amerikai elnököt állította legújabb drMáriás műalkotása középpontjába.

McCarthy a ’70-es évek elején hagyta el szülőföldjét, Utah államot, hogy Kaliforniában képzőművészetet tanuljon. Ma a köztiszteletben álló McCarthy alkotásait a legnagyobb kiállításokon és a legnevesebb galériákban láthatjuk, extrém művészete vonzza a címlapokat. Egészen a ’90-es évekig nem adott el semmit, mert azon dolgozott, hogy visszataszító performanszaival felhívja magára a figyelmet és nevet szerezzen. Hányás, ketchup, álarcok és meztelenség szerepelt a fegyvertárában.

Sokak emlékezetében megmaradt a svájci kiállítás egyik nevezetes darabja, a 2008-ban készült, a Complex Shitről a szalonképesebb Complex Pile-ra (Bonyolult rakás) átkeresztelt, felfújható gigaürülék. Készített stilizált fenyőalakú s_ggdugót, amelyet a párizsi Vendrome téren állítottak fel 2014-ben, és egy tiltakozó aztán megrongált. George W. Bush élethű gumiszobrain sertéssel közösült, Hófehérke és a hét törpéről egymásra ürítő rajzokat készített.

Paul McCarthy’s ‘Train, Mechanical’

Paul McCarthy’s ‘Train, Mechanical’ (2003 — 2009) on view at Hauser & Wirth London, Savile Row as part of ‘The King, The Island, The Train, The House, The S…

Filmesként is kipróbálta magát: 1976-os Rocky című filmjében, amelyet a Tate Modern is bemutatott, a művész a boxolónak öltözve ütötte a saját fejét, ketchupot kent a nemiszervére és úgy maszturbált, magában motyogva. Az 1992-ben forgatott Shirley Temple-féle Heidi-remake-jében kigúnyolja a Hollywood Európáról alkotott giccses elképzelését.

2013-ban Rebel Dabble Babble című alkotásához egy New York-i raktárban felépített két díszletházat, ahol a Haragban a világgal című film karaktereivel forgatott pornófilmet.

Amikor a valóság lenyomja a Hírcsárdát

„Mi lehetne abszurdabb Donald Trumpnál? Ő az igazi performanszművész, igazi színház, ahogy a népet manipulálja” – vág vissza a művész annak, aki megrökönyödne több 40 évvel ezelőtti akcióin.

Orbán Viktor és Soros György kibékülnek Magyarország érdekében

Az utóbbi években drMáriás festőművész teljesítménye kimerül vagy kiteljesedik – perspektívától függően – a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, azon szereplőinek vászonra vitelében. – mondta drMáriás a ContextUsnak adott interjújában egyfajta érvként, mi az indoka a hosszú évek óta tartó sorozatának.

„A homokba dugjuk a fejünket. Talán nincs is más választásom, mint hányni. Még mindig azon pörgünk, hogy mi az isten történik velünk. Még most is. Olyan elcseszettek vagyunk, hogy tényleg ilyen élményekre van szükségünk” – tette hozzá. Nem biztos benne, hogy Trumpról készít-e bármilyen alkotást.

McCarthy művészetének lényege, legyen az film, szobrászat, rajz vagy installáció: megérteni, mi is történik körülöttünk a világban. Nincs tanulság, nincsenek tények, csak a kérdések és a kísérletezések – ahogy McCarthy mindig is csinálta: szexszel, erőszakkal, testnedvekkel és humorral. Ma, 2020-ban mindez azonban már komoly kihívásnak számít.

Marina Abramović elhunyt társára, Ulay-re emlékezik

Ulay, született nevén Frank Uwe Laysiepen művész, Marina Abramović társa és szeretője idén március 2-án hunyt el egy nyirokcsomó-daganatot kezelő műtét komplikációi folytán. A férfi távozása megrendítette a képzőművészet világát, hiszen nem csak egy nagyszerű alkotótól, de egy ikonikus kapcsolattól is végleg el kellett köszönnünk.

„Amikor az elnémítás kultúrájáról beszélnek, nem is tudom, mit is jelent ez manapság. Az elmúlt években cenzúráztak néhányszor, 4-5 alkalommal évente” – mondta, jelezvén, ahogy a világ egyre konzervatívabbá vált, annál gyakrabban tiltották le műveit. Miközben korábban egész felnőtt életében azt hallgatta, hogy nem készítheti el, amin éppen dolgozott.

Paul McCarthy: “Piccadilly Circus” | Art21 “Extended Play”

Episode #083: Artist Paul McCarthy describes the improvisational process and performances behind the video work “Piccadilly Circus” (2003). Filmed at an unoc…

Manapság már alig akad performanszművész, aki bevállalná, amit McCarthy a Class Foolban, hogy egy Barbie babával a hátsójában hány tele egy ketchuppal szétkent osztálytermet. Nem készülnek manapság a Rebel Dabble Babble-hez hasonló pornóinstallációk sem.

McCarthy elborzasztó látomása a modern világról ma már egyáltalán nem áll olyan távol a valóságtól, mint 40 évvel ezelőtt. Amit egykoron szélsőségesnek tekintettünk, ma már egyre inkább azt vesszük észre, hogy a világ lassan egyre jobban hasonlít egy Paul McCarthy-performanszra.

„Soha nem voltunk még ennyire összezavarodva” – mondta a művész. Nem ő abszurd és gusztustalan, hanem a világ zárkózott fel hozzá, és ez komolyan el kellene gondolkodtasson mindenkit.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.