Állati sokan látogatták tavaly a pécsi állatkertet

Tavaly – rekordot jelentő – csaknem 200 millió forintos nettó árbevételt ért el a pécsi állatkert, amelyet 2018-ban 147 ezer fizető vendég látogatott meg.

Mint írták, a felújítás utáni 2016-os eredményes nyitási évet követően az állatkert hosszú távú céljai között a gyűjtemény és a szolgáltatások folyamatos fejlesztése, a természetvédelem területén végzett tevékenység bővítése szerepelt.

mokusmaki
A kedves majmok a pécsi állatkert népszerű lakói /Kép: pecszoo

Ezeknek köszönhetően mára 11 faj 95 egyede fajmegmentő- és tenyészprogramban (EEP), míg 14 faj 41 egyede törzskönyvi programban (ESB) vesz részt, a kifutók gazdagítása, korszerűsítése is folyamatos.

Pecsi Allatkert wikipedia
A pécsi állatkert kapuját tavaly több mint 147 ezren lépték át / Kép: Wikipedia

Az állatkert az elmúlt év során interaktív oktatási elemekkel bővült, új oktatói terekkel, épülettel, az élménypedagógiát támogató, különböző digitális eszközökkel, szoftverekkel és intelligens táblákkal gazdagodott. Januártól szeptemberig csaknem 13 ezer pécsi és baranyai gyermek vehet részt ezeken az ingyenes foglalkozásokon.

Egy elhivatott állatorvos több száz madár életét mentette meg

Berkényi Tamás állatorvos, a Vadmadárkórház alapítója – aki egy macskabagollyal a kezén érkezett a műsorba – jelezte: csökkent a hozzájuk érkező fiókák száma, mert több szakmai szervezettel együtt próbálják arról meggyőzni az embereket, hogy egy egészséges fiókát nem kell feltétlenül behozni a kórházba. Ehelyett inkább a komolyabb, bonyolultabb műtétekre helyezték a hangsúlyt.

Hozzátették: a családok játékos tanulását ingyenes audio-guide, a kiterjesztett valóságra épülő, úgynevezett ARcheoZoo-alkalmazás, az állatkert által készített számos ismeretterjesztő kiadvány, rejtvény, játék és interaktív tanösvény is segíti az akvárium-terrárium bejárása során.

vörös panda hl06
Tünde, a vörös panda a gyerekek egyik kedvence / Kép: pecszoo

Az állatkert tavalyi programjain mintegy tizenháromezer látogató vett részt: a legnagyobb érdeklődést az először két napon is megrendezett Állatkertek éjszakája hozta több mint háromezer látogatóval – emelték ki, megjegyezve, hogy 2018-ban új, állandó programokkal is bővült a kínálat.

Az állatkert gorillái észrevették a kifutójukon elrejtett kamerát és ami azután jött…

Felkerült egy videó az internetre, amelyből kiderül, milyen körülmények között vizsgálják a majmokat ebben az emberszabásúakkal foglalkozó kutatóközpontban, azaz állatkínzás történik. A felvételt az Animal Defenders International(ADI) készítette, rejtett kamerákkal. A videón az látható, ahogy a gorillák megpróbálják kitalálni, hogy mire való a szerkezet. Remek felvétel ritkán látni ilyen értelmes tekinteteket.

Tavaly 147 ezer fizető látogató érkezett az állatkertbe, rekordot jelentő összegben növekedtek a nem jegyeladásból származó bevételek, és csúcsot döntött a zoo-tábor résztvevőinek, a közösségi szolgálatot végző diákoknak a száma is. Az állatkert ugyancsak rekordösszegű, 196 millió 631 ezer forint feletti nettó árbevételt ért el.

Bánki Beni a környezet védelmében a Pécsi Állatkertben

A Pécsi Állatkert augusztusban kereste fel Bánki Benit és kérte, hogy slam poetry formában mondja el mindazt, amit gondol a környezet védelméről.

A pécsi állatkertben élő fajok száma 2018-ban 292 volt, amelynek 1393 egyede tekinthető meg jelenleg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból