A spanyol filmrendező Pedro Almodóvar Arany Oroszlán-díjat kap életművéért a 2019-es Nemzetközi Velencei Filmfesztiválon, írja a The Hollywood Reporter.

Pedro Almodóvar nemzetközi sikere 1988-ban kezdődött. Ebben az évben megkapta a legjobb forgatókönyvért járó díjat Velencében az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén című filmjéért.

Pedro Almodóvar / Fotó: The Film Stage

Európa egyik legismertebb és leginkább meghatározó rendezője, a Mindent anyámról című filmjéért 2000-ban megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. 2002-ben pedig a Beszélj hozzá című forgatókönyvéért kapta meg az Oscar-díjat. Atonio Banderas-szal közös filmjét múlt hónapban mutatták be Fájdalom és dicsőség címmel.

Almodóvar a legnagyobb és legjelentősebb spanyol rendező Buñuel óta. Sokrétű, ellentmondásos és provokatív portrékat készített a poszt-Franco korszak Spanyolországáról

– méltatta a rendezőt a fesztiváligazgató, Alberto Barbera. A rendező elmondta, az Áldott mélységek című, homoszexuális apácákról szóló filmjének 1983-as velencei premierje volt az ő nemzetközi keresztsége.

Cannes 2019: A pornófilmbe illő filmjelenetek miatt botrányba fulladt egy vetítés

Botrányba fulladt Abdellatif Kechiche visszatérése Cannes-ba. Hat évvel az Adéle élete 1-2. fejezet című filmjének fődíja után a tunéziai származású francia rendezőnek a hivatalos versenyprogramba meghívott Mektoub, My Love: Intermezzo című filmjét olyannyira negatívan fogadta a csütörtök esti bemutatón a közönség, hogy a főszerepet alakító Ophélie Bau még a vetítés alatt távozott a teremből.

„A két macskám és az Arany Oroszlán lesznek az én házi kedvenceim, akikkel együtt élek” – mondta a díjról a rendező.