Pedro Almodóvar életműdíjat kap a Velencei Filmfesztiválon

A spanyol filmrendező Pedro Almodóvar Arany Oroszlán-díjat kap életművéért a 2019-es Nemzetközi Velencei Filmfesztiválon, írja a The Hollywood Reporter.

Pedro Almodóvar nemzetközi sikere 1988-ban kezdődött. Ebben az évben megkapta a legjobb forgatókönyvért járó díjat Velencében az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén című filmjéért.

Pedro Almodovar Velence Életműdíj
Pedro Almodóvar / Fotó: The Film Stage

Európa egyik legismertebb és leginkább meghatározó rendezője, a Mindent anyámról című filmjéért 2000-ban megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. 2002-ben pedig a Beszélj hozzá című forgatókönyvéért kapta meg az Oscar-díjat. Atonio Banderas-szal közös filmjét múlt hónapban mutatták be Fájdalom és dicsőség címmel.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Almodóvar a legnagyobb és legjelentősebb spanyol rendező Buñuel óta. Sokrétű, ellentmondásos és provokatív portrékat készített a poszt-Franco korszak Spanyolországáról [/perfectpullquote]

– méltatta a rendezőt a fesztiváligazgató, Alberto Barbera. A rendező elmondta, az Áldott mélységek című, homoszexuális apácákról szóló filmjének 1983-as velencei premierje volt az ő nemzetközi keresztsége.

Cannes 2019: A pornófilmbe illő filmjelenetek miatt botrányba fulladt egy vetítés

Botrányba fulladt Abdellatif Kechiche visszatérése Cannes-ba. Hat évvel az Adéle élete 1-2. fejezet című filmjének fődíja után a tunéziai származású francia rendezőnek a hivatalos versenyprogramba meghívott Mektoub, My Love: Intermezzo című filmjét olyannyira negatívan fogadta a csütörtök esti bemutatón a közönség, hogy a főszerepet alakító Ophélie Bau még a vetítés alatt távozott a teremből.

„A két macskám és az Arany Oroszlán lesznek az én házi kedvenceim, akikkel együtt élek” – mondta a díjról a rendező.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk