Péntek Orsolya képzőművész, író egy nagyívű kötetben mutatja be a magyar fotográfia történetét 1840-től 1989-ig, írja a Fidelio. A kiadvány hiánypótlónak számít a szerkesztő szerint, hiszen “sok könyvet kiadtak már a szakintézmények, viszont ezek mind egy-egy életművet vagy egy-egy konkrét fotótörténeti szakaszt dolgoznak fel, ilyen összefoglaló típusú mű eddig még nem született.”

Robert Capa, André Kertész, Brassai és Munkácsi Márton nevei valószínűleg mindannyiunk számára ismertek. Híres, sőt világhíres magyar, illetve magyar származású fotósok voltak. Hatással voltak nem csak kortársaikra, de a későbbi generációkat is inspirálták. Rodney Smith például nagy tisztelettel emlékezett meg Kertészről a legnagyobb fotóművészek között említve őt, akinek “a kompozicionális érzéke kifogástalan volt.”

Rajtuk kívül és előttük is volt fotóművészet Magyarországon, de erről általában kevesebb szó esik. 

Péntek Orsolya a magyar fotózás gazdag örökségét egészen 1840-től, az első dagerrotípia elkészültétől kezdődően mutatja be.

Megismerhetjük a korabeli portréfotósokat, a királyok szolgálatában alkotó magyar fényképészeket és a nyugatosok fényképészeit is. 

A már említett művészeken kívül megismerhetjük Moholy-Nagy László, Kepes György, Lucien Hervé, Besnyő Éva vagy Ergy Landau munkásságát. A széles körben kevéssé ismert alkotók is helyet kapnak a kötetben. Csodálhatjuk Pécsi József, Máté Olga, Székely Aladár, Angelo, Escher Károly vagy Kinszki Imre fotóit.

1198 2
Munkácsi Márton Fotója / Látóhatár Kiadó

A Látóhatár Kiadó által közreadott kötetben az utolsó bemutatott korszak a neoavantgárd. Az életművek feldolgozása 1989-ig tart. 

“Újdonság a kötetben a női fotográfusok életművének a beemelése, amely a nagyközönség előtt szinte ismeretlen téma” – mondja Péntek Orsolya.

A képes album 344 oldalon át 301 fotóval hív egy csodálatos utazásra a magyar fotográfia történetébe. A kötethez kép- és névjegyzék is készült, segítve az eligazodást.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.