Nézem Képzőművészet 150 év lenyomata egy hiánypótló könyvben: A magyar fotográfia...

150 év lenyomata egy hiánypótló könyvben: A magyar fotográfia 1840-től a rendszerváltásig

Promóció

Péntek Orsolya képzőművész, író egy nagyívű kötetben mutatja be a magyar fotográfia történetét 1840-től 1989-ig, írja a Fidelio. A kiadvány hiánypótlónak számít a szerkesztő szerint, hiszen “sok könyvet kiadtak már a szakintézmények, viszont ezek mind egy-egy életművet vagy egy-egy konkrét fotótörténeti szakaszt dolgoznak fel, ilyen összefoglaló típusú mű eddig még nem született.”

Promóció
- Advertisement -

Robert Capa, André Kertész, Brassai és Munkácsi Márton nevei valószínűleg mindannyiunk számára ismertek. Híres, sőt világhíres magyar, illetve magyar származású fotósok voltak. Hatással voltak nem csak kortársaikra, de a későbbi generációkat is inspirálták. Rodney Smith például nagy tisztelettel emlékezett meg Kertészről a legnagyobb fotóművészek között említve őt, akinek “a kompozicionális érzéke kifogástalan volt.”

Rajtuk kívül és előttük is volt fotóművészet Magyarországon, de erről általában kevesebb szó esik. 

Péntek Orsolya a magyar fotózás gazdag örökségét egészen 1840-től, az első dagerrotípia elkészültétől kezdődően mutatja be.

Megismerhetjük a korabeli portréfotósokat, a királyok szolgálatában alkotó magyar fényképészeket és a nyugatosok fényképészeit is. 

A már említett művészeken kívül megismerhetjük Moholy-Nagy László, Kepes György, Lucien Hervé, Besnyő Éva vagy Ergy Landau munkásságát. A széles körben kevéssé ismert alkotók is helyet kapnak a kötetben. Csodálhatjuk Pécsi József, Máté Olga, Székely Aladár, Angelo, Escher Károly vagy Kinszki Imre fotóit.

Munkácsi Márton fotója / Látóhatár Kiadó

A Látóhatár Kiadó által közreadott kötetben az utolsó bemutatott korszak a neoavantgárd. Az életművek feldolgozása 1989-ig tart. 

“Újdonság a kötetben a női fotográfusok életművének a beemelése, amely a nagyközönség előtt szinte ismeretlen téma” – mondja Péntek Orsolya.

A képes album 344 oldalon át 301 fotóval hív egy csodálatos utazásra a magyar fotográfia történetébe. A kötethez kép- és névjegyzék is készült, segítve az eligazodást.

Promóció
ForrásFidelio
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3