A Perczel-glóbusz pontos mását ezentúl mindenki láthatja az Országos Széchényi Könyvtárban, amelynek mása Orbán Viktor irodájában áll, írja a Fidelio az MTI-re hivatkozva.

Az Országos Széchényi Könyvtárban megtekinthető annak a 127,5 centiméter átmérőjű és 1:10 000 000 méretarányú földgömbnek a másolata, amely 1881-ben, a velencei Nemzetközi Földrajzi Kongresszus térképkiállításán, a Magyar Nemzeti Múzeum által kiállított történeti-földrajzi anyag részeként első díjat kapott. Az úgynevezett Perczel-glóbuszból három másolat készült. Egy az Országos Széchényi Könyvtárba, egy az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, egy pedig a miniszterelnöki irodába, a Karmelita kolostorba került.

Perczel Glóbusz Széchenyi Könyvtár Orbán Viktor Irodája
Orbán Viktor Miniszterelnök (B) 2019. November 14-Én Fogadja A Karmelita Kolostorban Patrick J. Deneen Amerikai Politológus Professzort (J), Akinek A Liberalizmus Kudarca Című Kötetét A Napokban Mutatják Be Budapesten / Fotó: Mti / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Perczel László kartográfus az 1850-es években kezdett hozzá az eredeti, fából készült földgömbhöz, amelynek bordázatát 8 centiméter vastag papírmasé-gömbhéj borítja. A földgömb térképészeti ábráit Perczel László rajzolta, az asztalosmunkát Mihályi Józsa, a rézöntést pedig Stark József tatai mesteremberek végezték.

Az eredeti, 1862-ben elkészült földgömböt a nemzeti könyvtár Térképtárában őrzik.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéke 2008 májusában közel 900 nagyfelbontású fényképfelvételt készített az eredeti Perczel-földgömbről. Ezek feldolgozásával készült el a mai állapotot bemutató 3D-s modell, azaz létrejött a Perczel-glóbusz állapotrögzítő digitális hasonmása, amelynek egy kisebb felbontású változata került be a Virtuális Glóbuszok Múzeumába, hogy az interneten is széleskörűen hozzáférhetővé váljon.

Perczel Glóbusz Széchenyi Könyvtár
Perczel-Glóbusz / Fotó: Országos Széchenyi Könyvtár

Továbblépésre 2018-ban nyílt lehetőség, amikor befejeződött a digitális restaurálás és rekonstrukció. Ennek során az eddig meglévő digitális anyagot át kellett szerkeszteni, kiszűrni az esetleges hibákat és rekonstruálni a hiányzó tartalmakat.

Ez különösen a lakkréteg által olvashatatlanná vált névanyag esetében okozott komoly nehézségeket. Perczel nem teljesen következetesen, de a kor szellemének megfelelően törekedett a magyaros írásmódra. Ennek okán a glóbuszon a név eltérhet a feltételezett forrástérkép írásmódjától, illetve a mai magyaros írásmódtól is.

Egyúttal az eredetinek közel megfelelő betűkészlettel kellett újraírni a földrajzi helyneveket. A pótlás során összesen 2872 rajzi és 3252 névrajzi kiegészítést tettek a szakemberek.

Így költözött be Orbán Viktor a Várba, új munkahelyére

Januárban már hivatalosan is ez lesz Orbán Viktor munkahelye. Két nappal ezelőttig úgy tűnt, nem nézheti meg senki, milyen is lett végeredmény, aztán egy erről szóló Index-cikk után végül meghívást kaptunk egy december 24-i bejárásra.

A munkához hozzátartozott a Perczel által használt forrásmunkák feltárása is. Utolsó fázisa a földgömb fizikai újraalkotása volt, aminek során megtörtént a digitális anyag kinyomtatása, majd gömbre kasírozása. Eközben elkészült a míves faállvány és a réz meridiánkör. Ennek összeállítása után Perczel László földgömbje újra a régi fényében tündökölhet.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet