Olvasom Könyvajánló A pestisjárvánnyal állítja párhuzamba a koronavírust az Our Plague...

A pestisjárvánnyal állítja párhuzamba a koronavírust az Our Plague Year képregény

Promóció

Nick Burton Our Plague Year (A pestises évünk) címen készített képregényt, amely a pestisjárvány sújtotta angliai falu életét mutatja be az 1600-as években.

Maihoz hasonló helyzetet mutat be a képregény

Promóció
- Advertisement -

A világ legpusztítóbb járványai között is kiemelkedő helyen szerepelt a Fekete Halál, aminek a témáját használta fel Nick Burton képregényrajzoló, hogy a jelenkori pandémia társadalmi hatásait elemezze.

Részlet a képregényből / Kép: Nick Burton

„Tudod mi zavar a karantén óta? Hogy senki sem bízik már többé a másikban. Ne gyere közel hozzám, lehet, hogy fertőzött vagy” – olvasható a képregény felütésében. A történet viszont nem napjainkban, a koronavírus-járvány idején játszódik. A Nick Burton az Our Plague Year (A pestises évünk) című  képregénye az 1665-os évbe repíti vissza a olvasót a pestisjárvány idejére, írja a The Guardian.

Nick Burton alkotóművész / Fotó: The Guardian

A művész minden héten új epizódot jelentet meg a Our Plague Year-ből, amely egy-egy momentumot mutat meg a 100 epizódra tervezett történetből.

Egy művész festményeket készít a koronavírussal kapcsolatos hírekből

Annak ellenére, hogy Marina Abramović elutasítja, hogy a művészek a koronavírust dolgozzák fel, Marc Quinn festőművész mégis a pandémia eseményeit használja ihletként. Naponta mindenki találkozik a járvánnyal kapcsolatos híradásokkal, nem kivétel ez alól Marc Quinn festőművész sem. Mindenkiből mást váltanak ki a járványhoz köthető tudósítások.

Burton a mostanihoz hasonló eseményt keresett a történelemben, így talált rá Eyam falucska híres történetére. Eyam ugyanis teljesen izolálta magát a Fekete Halál idején.

Azonnal felfedezheted a kapcsolatot a mostani társadalmunkkal

– állítja az alkotó.

Az összeesküvés elmélet sem hiányzik a képregényből

Burton a képregényben egy alternatív-világot hozott létre Eyam megalkotásakor, amely rekonstruálja a jelenlegi helyzetet egy történelmi fikcióban. Az emberek a vezetők utasításait betartva igyekeznek túlélni, miközben kíváncsian figyelik a szomszédaikat, és a testi közelséget fenyegetésként élik meg.

The plague’s hardly started and Edith and Godelena are already fed up of the restrictions. Meanwhile, people are getting on Reasonable’s nerves. Link in bio to sign up and read more. #comics #comic #drawing #illustration #ourplagueyear #plagueyear #plague #restoration #eyam #lockdown #boundaries #infection #olds

Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

A képregényben felfedezhető párhuzamok a jelenkor sötétségével, de mellette a komikus realitás is felfedezhető a sorok között. Ahogy manapság is, az eyami történetben is vannak olyanok, akik nevetségesnek tartják a szabályok betartását. Illetve a pestis történetben is megjelennek az összeesküvés elméletek, amikkel a járványt próbálják magyarázni. Az eyami emberek a tündéreket vádolják a történtekért, hiszen akkoriban gonosz lényeknek tartották őket és féltek tőlük.

Így néznének ki az egészségügyi dolgozók képregényhősként

A szabadúszó képregény-illusztrátor egy olyan rajzsorozatot készített, amelyet a koronavírus-járvány ihletett: az egészségügyi dolgozókat az ismert szuperhősök mintájára rajzolja meg, írja a . MJ Hiblen számára az inspirációt az adta, hogy látta az egészségügyben dolgozó barátját, aki a koronavírus-járvánnyal folytatott mindennapi küzdelemben egyre elgyötörtebb.

Nick Burton Our Plague Year című folytatásos képregénye már elérhető a Home magazin weboldalán online változatban.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3