Politikusok és irodalmárok egész sora örül Peter Handke Nobel-díjának

Osztrák politikusok és irodalmárok egész sora gratulál és boldog Peter Handke irodalmi Nobel-díja miatt.

A 2019-es irodalmi Nobel-díj odaítélése Peter Handke osztrák író számára “sikeres, boldog nap az osztrák irodalom, de az egész irodalom számára is” – nyilatkozta Alexander Van der Bellen osztrák államfő a Svéd Akadémia csütörtöki döntésére reagálva. Handke személyében egy olyan író kapta az irodalmi Nobel-díjat, akinek

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]csendes és beható hangja évtizedek óta világokat, helyeket és embereket ragad magával, és ami nem is lehetne lenyűgözőbb[/perfectpullquote]

– fogalmazott az osztrák államfő. Alexander Van der Bellen úgy vélekedett, hogy Handke “megvilágítja a létezés köztes tereit, óvatos pillantást vet alakjainak érzéseire és gondolataira is. Mindezt olyan egyedi stílusban, ami minket, olvasókat is részesévé tesz az ő világának”.

peter handke író irodalmi nobel díj 2019 nyertesek
Peter Handke osztrák író / Fotó: Alain Jocard / AFP

Brigitte Bierlein ügyvezető kancellár, valamint Alexander Schallenberg kulturális ügyekért felelős miniszter szerint Handke olvasók nemzedékeit érintette meg, ezért a neki ítélt Nobel-díj méltó elismerés egy kivételes írói tehetség számára.

Bécs polgármestere, Michael Ludwig (SPÖ), valamint Veronica Kaup-Hasler kulturális ügyekért felelős városi tanácsos (SPÖ) szerint hálásnak kell lenniük Handke fáradhatatlanságáért, amiért kellő hangsúlyt fektet arra, hogy kellő alapossággal észlelje és bemutassa a bennünket körülvevő világot.

Olga Tokarczuk és Peter Handke kapta 2019-ben az irodalmi Nobel-díjat

A testület az Olga Tokarczuk írónak odaítélt Nobel-díj indoklásában az 57 éves író “narratív képzeletét” emelte ki, “amely mindent felölelő szenvedéllyel ábrázolja a határok átlépését mint életformát”. Tokarczuk igazán kiváló “szezont” fut, hiszen tavaly neki ítélték oda a szintén nívós Man Booker-díjat.

A kiadó Lojze Wieser végtelenül boldog az irodalmi Nobel-díj odaítélése miatt. “Nem hittünk benne, hogy eljön ez a pillanat” – fogalmazott. Hozzátette: Handke a legnagyobb nyelvújító, aki az országban létező ellentmondásokból fejlődött. Az már a véletlen műve, hogy épp a bejelentés napján mutatják be Klagenfurtban az író Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról című darabját.

Handke szülőhelyének, a karintiai Griffennek a polgármestere, Josef Müller (ÖVP) úgy fogalmazott: az egész település büszke Peter Handkéra.

Sebastian Kurz olt kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a Svéd Akadémia csütörtöki döntésére reagálva úgy fogalmazott: fontos névjegykártya Ausztria számára, hogy Handke osztrák írónak ítélték oda a 2019-es irodalmi Nobel-díjat. Sebastian Kurz “értékes és időtálló gazdagodásnak” nevezte Twitter-üzenetében Peter Handke életművét, amely a volt kancellár szerint az egész világban hírnevet szerez Ausztriának is.

No Title

Herzliche Gratulation an Peter #Handke zum Literaturnobelpreis. Sein Werk ist eine wertvolle & zeitlose Bereicherung sowie eine wichtige Visitenkarte für #Österreich in der Welt. pic.twitter.com/iKlao6YxeK

Az osztrák parlament elnöke, Wolfgang Sobotka (ÖVP) úgy vélekedett: mérföldkő az irodalomtörténetben az a nyelvezet, amit Handke alkalmaz a kultúra és az értékek főbb kifejezésére.

A Szociáldemokrata Párt kulturális szóvivője, Thomas Drozda szerint

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Handke minden tekintetben érdemes a Nobel-díjra; régóta esedékes, hogy az egyik legjelentősebb német nyelvű írót és dramaturgot a világ legjobbjai közé emeljék.[/perfectpullquote]

Handkét kritikus, ellentmondásos osztrák művésznek tartja, aki eszközként használja a nyelvet, hogy segítségével megtapasztalja és közvetítse a világ dolgait, amit maga is kritikusan szemlél.

A koszovóiak nagyon kiakadtak a friss Nobel-díjas Peter Handke miatt

Heves reakciókat váltott ki a koszovóiak körében, hogy a 2019. évi irodalmi Nobel-díjat Peter Handke osztrák írónak ítélte oda a Svéd Akadémia, Pristina szerint ugyanis Handke a múltban gyűlöletkeltő kijelentéseket tett. peter handke, irodalmi nobel díj 2019, peter handke nobel díj koszovó, nobel díj 2019 nyertesek

A NEOS kulturális szóvivője, Sepp Schellhorn rendkívüli írónak nevezte Handkét, aki soha nem az árral úszott, sokkal inkább a saját útját járta, műveinek tartalma és nyelvezete szempontjából is.

Elfriede Jelinek regényíró és költő, aki 2004-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, gratulált kollégájának az elismeréshez, írja a The Guardian. Szerinte legfőbb ideje volt annak, hogy Handke munkásságát is elismerjék a rangos díjjal. Úgy vélekedett: nagyszerű, hogy olyasvalaki kapja a Nobel-díjat, akire végre büszkék lesznek Ausztriában.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból