74 éves korában elhunyt Peter Lindbergh német fotográfus, írja a Dazed. Ötvenéves karriere alatt újradefiniálta a divat és a női szépség ábrázolását. Egyedien szép fényképei visszaadják a színtiszta realizmust.

Elhunyt Peter Lindbergh, a Pirelli naptárak, valamint számos világhírű Vogue címlap fotósa. A korai 1960-as években a Berlini Szépművészeti Akadémián tanult. 1971-ben Düsseldorfban Hans Lux segédje volt. Két évvel később önálló stúdiót alapított, mielőtt csatlakozott a Stern magazinhoz.

Peter Lidnberg Halála Cidny Crawford Naomi Campbell
Peter Lindbergh / Fotó: Getty Images

A lapnak óriási mennyiségben készített portfóliókat az akkor még pályakezdő szupermodellekről. 1990-ben Cindy CrawfordNaomi CampbellLinda EvangelistaTatjana Patitz és Christy Turlington közösen szerepeltek egy képén, egyszerű fehér szoknyában és szinte smink nélkül. A kép mára a brit Vouge magazin ikonikus címlapjaihoz tartozik.

Cindy Crawford Cadillac-kel pózol az Acne Studios őszi-téli kampányában

A szupermodell a Michael Kors által bekebelezett Versace 2018-as tavaszi-nyári kollekcióját is bemutatta, majd következett a Reserved kampánya. Most pedig Cindy Crawford az Acne Studios idei őszi-téli kollekciójának lett az arca. Az alábbi fotósorozat az Ant farm Cadillac telepén készült a texasi Amarilloban. A képeket a National Geographic -ből ismert Sam Abell lőtte.

Lindbergh főleg monokrómban fotózott és sajátos, egyszerű realizmusában hagyta kibontakozni modelljeit a szépségiparnak abban az időszakában, amikor a ‘több’ sem tűnt elégnek. Háromszor készítette el a Pirelli naptárát. Utolsó alkalommal 2017-ben, akkor többek közt Uma Thurman-t, Julianne Moore-t és Lea Seydoux-t fényképezte, mindennemű smink és retus nélkül.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Másképp akarom ábrázolni a nőket. Művészként kötelességemnek érzem felszabadítanom a nőket az örökös fiatalság és tökéletesség ideájától. A társadalom által kergetett tökéletes szépséget ugyanis egyszerűen nem lehet elérni.[/perfectpullquote]

– vallotta magáról és életművéről. Lindbergh albumborítókat is készített Beyonce és a Daft Punk számára. Kate Moss-tól Greta Thunberg-ig mindenkit lencsevégre kapott.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk