Nézem Képzőművészet Elhunyt Peter Lindbergh

Elhunyt Peter Lindbergh

Promóció

74 éves korában elhunyt Peter Lindbergh német fotográfus, írja a Dazed. Ötvenéves karriere alatt újradefiniálta a divat és a női szépség ábrázolását. Egyedien szép fényképei visszaadják a színtiszta realizmust.

Promóció

Elhunyt Peter Lindbergh, a Pirelli naptárak, valamint számos világhírű Vogue címlap fotósa. A korai 1960-as években a Berlini Szépművészeti Akadémián tanult. 1971-ben Düsseldorfban Hans Lux segédje volt. Két évvel később önálló stúdiót alapított, mielőtt csatlakozott a Stern magazinhoz.

Peter Lindbergh / Fotó: Getty Images

A lapnak óriási mennyiségben készített portfóliókat az akkor még pályakezdő szupermodellekről. 1990-ben Cindy CrawfordNaomi CampbellLinda EvangelistaTatjana Patitz és Christy Turlington közösen szerepeltek egy képén, egyszerű fehér szoknyában és szinte smink nélkül. A kép mára a brit Vouge magazin ikonikus címlapjaihoz tartozik.

Cindy Crawford Cadillac-kel pózol az Acne Studios őszi-téli kampányában

A szupermodell a Michael Kors által bekebelezett Versace 2018-as tavaszi-nyári kollekcióját is bemutatta, majd következett a Reserved kampánya. Most pedig Cindy Crawford az Acne Studios idei őszi-téli kollekciójának lett az arca. Az alábbi fotósorozat az Ant farm Cadillac telepén készült a texasi Amarilloban. A képeket a National Geographic -ből ismert Sam Abell lőtte.

Lindbergh főleg monokrómban fotózott és sajátos, egyszerű realizmusában hagyta kibontakozni modelljeit a szépségiparnak abban az időszakában, amikor a ‘több’ sem tűnt elégnek. Háromszor készítette el a Pirelli naptárát. Utolsó alkalommal 2017-ben, akkor többek közt Uma Thurman-t, Julianne Moore-t és Lea Seydoux-t fényképezte, mindennemű smink és retus nélkül.

Másképp akarom ábrázolni a nőket. Művészként kötelességemnek érzem felszabadítanom a nőket az örökös fiatalság és tökéletesség ideájától. A társadalom által kergetett tökéletes szépséget ugyanis egyszerűen nem lehet elérni.

– vallotta magáról és életművéről. Lindbergh albumborítókat is készített Beyonce és a Daft Punk számára. Kate Moss-tól Greta Thunberg-ig mindenkit lencsevégre kapott.

ForrásDazed
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3