A magyar Cold Meridian is versenyez a San Sebastian-i Filmfesztiválon

A Peter Strickland rendezésében készült Cold Meridian című brit-magyar kisjátékfilmet is beválogatták a szeptember közepén megnyíló San Sebastian-i Filmfesztivál egyik versenyprogramjába.

7 millió forint jár az elismeréssel

Az A-kategóriás filmfesztivált szeptember 18. és 26. között rendezik meg 68. alkalommal. Nedeczky Dóra, a filmet gyártó Mindwax alapítója, a kisjátékfilm producere az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a Cold Meridian című alkotás a fesztivál Zabaltegi-Tabakalera elnevezésű versenyszekciójában szerepel majd.

jakab juli napszallta cold meridian
Jakab Juli / Fotó: Szilágyi Lenke

A fesztivál honlapja szerint a Zabaltegi-Tabakalera a filmmustra legnyitottabb szekciója, amelynek sem műfaji, sem stílusbeli vagy időtartambeli megkötési nincsenek. A filmek a Zabaltegi-Tabakalera-díjért versengenek, amely 20 ezer eurós (7 millió forintos) pénzjutalommal jár. A díj odaítéléséről legalább háromtagú nemzetközi szakmai zsűri dönt.

A tánc és az álomvilág összemosódása

A Cold Meridian operatőre Győri Márk, szereplői pedig Wéninger Dalma és Váth Máté kortárs táncosok, valamint Jakab Juli és Kristóf Márton. Tavaly egyébként Jakab Juli a Budapest Debut Film Forumon vett részt az Oscar-díjas Ewa Puszczynska mellett, amelyen többek között a nagy sikereket elért 2018-as Napszállta filmről (kritikánkat itt olvashatod) mesélt.

A fesztivál közleménye szerint a hatperces alkotás további 18 munkával versenyez a szekcióban. Mint írták, a GUO4, a Varga Katalin balladája és a The Duke of Burgundy című filmek rendezője, Peter Strickland ezúttal olyan kisjátékfilmmel jelentkezett, amelyben összemosódik a tánc és az álomvilág.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból