Peter Thiel, a PayPal és a Palantir Technologies társalapítója 17 év után távozik a Facebook anyavállalata, a Meta igazgatótanácsából. Sokan úgy gondolják, a Republikánus Párt egyik fő adományozója volt az egyik oka annak, hogy a Facebook nem cenzúrázta Donald Trumpot.

Donald Trump szövetségeseinek támogatására összpontosít

A New York Times szerint Thiel, a Facebook leghosszabb ideig hivatalban lévő igazgatósági tagja és a Republikánus Párt jelentős adományozója azt tervezi, hogy Donald Trump szövetségeseinek támogatására összpontosít a novemberi félidős választásokon, írja a The Guardian.

Nemrég egyenként 10 millió dollárt adományozott az arizonai mandátumért induló Blake Masters és az Ohio államban induló JD Vance szenátusi kampányára. Masters Thiel családi irodájának operatív igazgatója, Vance pedig Thiel egyik kockázati alapjában dolgozott.

Kapcsolódó cikk

Peter Thiel régóta vitatott figura a Facebook 10 fős tanácsában, különösen azon néhány jelentős tech-figura egyikeként, akik hangosan támogatták Trumpot. Thiel, aki több millió dollárt adományozott Trump kampányára, és az exelnök átmeneti csapatában szolgált, a kritikusok szerint annak egyik oka, hogy a Facebook nem szedte le Trump posztjait, amelyek sértették közösségi irányelveit. 

Thiel Mark Zuckerberg közeli bizalmasa, és 2019-ben elkísérte egy zártkörű vacsorára Trumppal, és sikeresen kiállt amellett, hogy ellenálljon a nyomásnak, hogy a politikai beszédet és a hirdetéseket eltávolítsa a platformról.

Peter Thiel kritizálta a tartalommoderálási elveket, miközben Mark Zuckerberget magasztalta

A közelmúltban azonban nyilvánosan bírálta a Facebook tartalommoderálási döntéseit, mondván, hogy „bármely napon átveszi a QAnon és a Pizzagate összeesküvés-elméleteit az igazság helyett”.

Thiel 2005-ben csatlakozott a Facebook igazgatótanácsához, egy évvel a cég alapítása után és hét évvel a Wall Streeten való debütálása előtt. A cég hétfőn közölte, hogy a Meta következő, idei közgyűléséig marad, ahol nem indul újraválasztáson.

Peter értékes tagja volt az igazgatótanácsunknak, és nagyon hálás vagyok mindazért, amit a cégünkért tett. Peter valóban eredeti gondolkodó, akivel a legnehezebb problémáiddal is meg tudod osztani, és egyedi javaslatokat kapni

– mondta Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója közleményében.

Thiel hétfői közleményében „korunk egyik nagy vállalkozójának” nevezte Zuckerberget, és dicsérte „intelligenciáját, energiáját és lelkiismeretességét”.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet