Péterfy Gergely írónak megjelent újabb regénye A golyó, amely megölte Puskint címmel. A 24.hu kérdezte a könyvről, amely a második világháborútól jut el a mai, Fidesz kétharmados Magyarországáig. Mint mondta Péterfy, “kétségtelen, hogy nem egy tingli-tangli, langyos időszakot élünk, a NER felkavarta az állóvizet azzal, hogy rendkívül erős emberi konfliktusokat generált.”

Holnap mutatják be a Margó Irodalmi Fesztiválon Péterfy Gergely új regényét, az A golyó, amely megölte Puskint. Ennek apropóján beszélgetett a 24.hu az íróval (a teljes interjú ezen a linken olvasható). A könyvben eljuthatunk a második világháborútól a Fides kétharmados Magyarországáig. Sőt, két alkalommal feltűnik a magyar miniszterelnök is.

211 001 23D499Fdc35E7Ef4035C555A1Ff04707Ef911Aff Nol
Péterfy Gergely / Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

Péterfy Gergely úgy véli, “a polgári műveltség és tradíció is egy olyan társadalomban jelenik meg, ahol tökéletesen gyökértelen, ami miatt bepállik és végül a saját karikatúrájává torzul.” Mint hozzátette, ugyanez leképezhető a Kitömött barbár és az új regényének főszereplőiben is: senki nem azt az életet éli, amit szeretne, valahogy mindenki mellé megy a sorsának.

A 24.hu újságírója úgy véli, ennek oka, hogy rossz helyre születtek, legalábbis az A golyó, amely megölte Puskint és korábbi publicisztikái ezzel magyarázná a sok önpusztítást.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Gazdag, jól bányászható irodalmi alapanyag, de pontosan azért, mert van valóságalapja. Hiszen a tapasztalatok mégiscsak azt mutatják, hogy felénk számbelileg jelentősen több sors siklik félre, többen lesznek alkoholisták, depressziósak, vagy mondják azt, hogy nem ezt akarták, nem így akarták. Muszáj, hogy ennek legyen valamilyen objektív oka, ami mélyen összefügg a történelem töredezettségével[/perfectpullquote]

– feleli Péterfy arra a kérdésre, hogy a fentebb feszegetett Kelet-Nyugat ellentét ugyanolyan mítosz, mint a különféle rezsimek leegyszerűsítő világmagyarázatai.

Péterfy Gergely író szerint a közmédia feketelistát tart és cenzúráznak

Pétergy Gergely író a hivatalos honlapján osztotta meg történetét. A kiadóját megkereste az MTVA, hogy pályatársával – névtelenséget kért – interjút készítsenek és elkérjék az elérhetőségét. – írja Péterfy, aki hozzátette, hogy még aznap vissza is hívták a kiadót. Közölték velük, hogy tévedés történt, és nem csak nem akarnak interjút készíteni a szerzővel, hanem “még ők voltak megsértődve”.

Mészöly Miklóson és az akkori rezsimmel párhuzamot von a mai politikai helyzettel. Mint mondta, “amikor Mészölyék nemzedéke állandóan közép-kelet-európázott a ’90-es években, azt gondoltuk, hogy ez egy régi mítosz, ami hamarosan meghaladott lesz. A diktatúrák elmúltak, a történelem véget ért, így hamarosan újfajta algoritmusok irányítják az életünket és az elbeszéléseinket is. Aztán kiderült, hogy a francokat.”

Az új regényében kétszer is megemlíti a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort. Janklovics Márton kérdésére, hogy tartott-e attól, felfalja a politika a szöveget, Péterfy elmondta: “sokat hezitáltam.”

Péterfy Gergely Kitömörr Barbár A Golyó Amely Megölte Puskint
Péterfy Gergely, Aegon-Díjas És József Attila-Díjas Író / Fotó: Merész Márton

Hangsúlyozta, hogy az efféle nevek a történelmi háttér megrajzolását szolgálják, hol jár épp az olvasó: Kádár-korszak, MDF-kormány, NER idejében.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ám abban a pillanatban, hogy ezek a szavak bekerülnek a szövegbe, irgalmatlan lejteni kezd a pálya a publicisztika irányába. Orbán neve eredetileg két helyen is szerepelt, aztán mindkettőt ki akartam húzni, mert visszaolvasva hülyén festett a papíron. A szerkesztőm, Mészáros Sanyi viszont azt mondta, hogy be kell vállalni, mert egy regény nem csak a mának szól. Orbán holnap megbukhat, és akkor ez a rágódás már teljesen értelmét veszti[/perfectpullquote]

– tette hozzá az AEGON-díjas író, aki végül egy Orbán-utalást kivett, a másikat benne hagyta.

Egy álkultúra hamis ellenforradalma, ami most zajlik Magyarországon – Vélemény

A kormány évek óta próbálja einstandolni a tudományt és a kultúrát, de valahogy még most se sikerült neki. Az autoriter eszközök keverednek a dilettantizmus dühével, és ennek esszenciája egy hamis kulturkampf víziója. Hol próbált a kormány belerúgni a kultúrába? Hosszú és a teljesség igénye nélküli lista következik.

Úgy véli, az “abszurdon, ostobaságon, pojácaságon” lehet nevetni, és feleségével, Évával gyakorta ad táptalajt a kacagásnak a magyar politikai elit. Sőt, hatalmas stand-upnak ítéli meg Péterfy, amit poitikusaink művelnek. Bár megjegyzi, nem szándékosan, és a saját közönségük számára ez nem is vicces, de ők jól szórakoznak rajta.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez is jelzi, milyen viszonylagosak a nézőpontok: ami innen nézve nemzetmentő hősi eposz, az a túloldalról már örkényi egypercesnek tűnik[/perfectpullquote]

– egészíti ki mondanivalóját Péterfy, aki holnap mutatja be új könyvét a Margó Irodalmi Fesztiválon.

Péterfy Gergely Író
Péterfy Gergely Író / Fotó: Színház.org

A Kitömött barbár írója úgy véli, “nem egy tingli-tangli, langyos időszakot élünk.” Elmondása szerint a NER felkavarta az állóvizet azzal, hogy rendkívül erős emberi konfliktusokat generált. “Úgy is mondhatnánk, hogy elválik a szar a májtól, és megmutatkozik, kinek mennyire hajlik meg a gerince, és miért.”

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet