10 érdekesség Petri György költőről, aki idén lenne 76 éves

Petri György születésének évfordulójára emlékezünk. A Kossuth- és József Attila-díjas költő 1943 december 22-én született. Tíz érdekes tényt gyűjtöttünk nektek össze róla az alábbi cikkben.

Már tízévesen verseket írt

Egy óvóhely nyújtotta menedéken született a második világháború idején Budapesten. Apját korán elvesztette, az irodalom szeretetét pedig édesanyjától örökölte. Már tizenéves korában elkezdett verseket írni, már ekkor eltökélte, hogy költő lesz.

/ Fotó: Népszava

Első nagy szerelmét elveszítette

Élete első nagy szerelmét és múzsáját egy tragédia ragadta el tőle; Kepes Sára költőnő öngyilkosságot követett el.

/ Fotó: Halas István

Többször megnősült

Petri György háromszor nősült. Első felesége a szintén költő, Mosonyi Alíz volt, tőle egy gyermeke született. Második felesége Harsányi Éva lett, majd Nagy Máriával kötötte össze az életét, akit verseiben Mayaként emlegetett.

Maya és Petri / Fotó: Bence György

Politikailag is aktív volt

A hetvenes években részt vett a Charta 77 vezetőinek bebörtönzése elleni akciókban, de rövid ideig az SZDSZ tagjaként is politizált.

/Fotó: PIM

Első sikere

1971-ben jelent meg a Magyarázatok M. számára című verseskötete, amely első nagy sikere lett.

/ Fotó: Nagy Bence

József Attila nyomdokában

Saját visszaemlékezéseiben is úgy vall, hogy a József Attila-hatás 1968-ig jellemezte verseit, de később rátalált saját hangjára is. 1990-ben József Attila-díjjal tüntették ki.

Kossuth-díjat kapott 1996-ban

Kossuth-díját 1996-ban kapta meg, amely ellen az országgyűlésben Torgyán József szólalt fel, hiszen az Apokrif című verse miatt méltatlannak találta őt a kitüntetésre.

A Kossuth-díjat Göncz Árpádtól vette át / Fotó: MTI

Több szenvedélye volt

Petri György szenvedélyei közé tartozott a dohányzás, az alkohol és főzni is nagyon szeretett.

/ Fotó: Szilágyi Lenke

Súlyos betegséggel küzdött

A kilencvenes évek végén derült ki, hogy súlyos betegséggel küzd, gégerákja van. Végakaratának megfelelően harmadik felesége mellé temették el.

/ Fotó: Kecskeméti Kálmán

Díjat neveztek el róla

Halála után tíz évvel 2010-ben hozták létre a Petri György-díjat. Az elismerést olyan fiatal irodalmi tehetségek kapják, akiknek még korábban nem jelent meg kötetük.

Gál Hunor a 2019-es Petri-díjas

Idén három alkotó került a fináléba: Él ő Csenge Enikő (a 2018-as, lapunk által elindított verspályázatán harmadik helyezett lett), Gál Hunor és Vermes Nikolett (korábbi szerzőnk), akik közül Gál Hunor kapta meg a Petri György-díjat. A Petri-díj kitüntetettje kettős jutalomban részesül: megkapja egyrészt Jovánovics György szobrászművész Petri-bagatell című munkáját, másrészt a Magvető Kiadó megjelenteti a szerző első kötetét.

A díjat minden évben a költő születésének évfordulóján, december 22-én adják át.

/ Fotó: Szilágyi Lenke

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból