Petri György születésének évfordulójára emlékezünk. A Kossuth- és József Attila-díjas költő 1943 december 22-én született. Tíz érdekes tényt gyűjtöttünk nektek össze róla az alábbi cikkben.

Már tízévesen verseket írt

Egy óvóhely nyújtotta menedéken született a második világháború idején Budapesten. Apját korán elvesztette, az irodalom szeretetét pedig édesanyjától örökölte. Már tizenéves korában elkezdett verseket írni, már ekkor eltökélte, hogy költő lesz.

Petri Gyorgy 10Erdekesseg
/ Fotó: Népszava

Első nagy szerelmét elveszítette

Élete első nagy szerelmét és múzsáját egy tragédia ragadta el tőle; Kepes Sára költőnő öngyilkosságot követett el.

11 Maya Nagy Mária 1988 K.
/ Fotó: Halas István

Többször megnősült

Petri György háromszor nősült. Első felesége a szintén költő, Mosonyi Alíz volt, tőle egy gyermeke született. Második felesége Harsányi Éva lett, majd Nagy Máriával kötötte össze az életét, akit verseiben Mayaként emlegetett.

Petri Gyorgy És Maya
Maya És Petri / Fotó: Bence György

Politikailag is aktív volt

A hetvenes években részt vett a Charta 77 vezetőinek bebörtönzése elleni akciókban, de rövid ideig az SZDSZ tagjaként is politizált.

Petri Gyorgy 1
/Fotó: Pim

Első sikere

1971-ben jelent meg a Magyarázatok M. számára című verseskötete, amely első nagy sikere lett.

Petrigyfotonagybence 1215
/ Fotó: Nagy Bence

József Attila nyomdokában

Saját visszaemlékezéseiben is úgy vall, hogy a József Attila-hatás 1968-ig jellemezte verseit, de később rátalált saját hangjára is. 1990-ben József Attila-díjjal tüntették ki.

Petri Gyorgy Jozsef Attila

Kossuth-díjat kapott 1996-ban

Kossuth-díját 1996-ban kapta meg, amely ellen az országgyűlésben Torgyán József szólalt fel, hiszen az Apokrif című verse miatt méltatlannak találta őt a kitüntetésre.

21 Göncz Árpád Kossuth Díj 1996
A Kossuth-Díjat Göncz Árpádtól Vette Át / Fotó: Mti

Több szenvedélye volt

Petri György szenvedélyei közé tartozott a dohányzás, az alkohol és főzni is nagyon szeretett.

Petri Gyorgy
/ Fotó: Szilágyi Lenke

Súlyos betegséggel küzdött

A kilencvenes évek végén derült ki, hogy súlyos betegséggel küzd, gégerákja van. Végakaratának megfelelően harmadik felesége mellé temették el.

Petrigyorgy Jpg2051
/ Fotó: Kecskeméti Kálmán

Díjat neveztek el róla

Halála után tíz évvel 2010-ben hozták létre a Petri György-díjat. Az elismerést olyan fiatal irodalmi tehetségek kapják, akiknek még korábban nem jelent meg kötetük.

Gál Hunor a 2019-es Petri-díjas

Idén három alkotó került a fináléba: Él ő Csenge Enikő (a 2018-as, lapunk által elindított verspályázatán harmadik helyezett lett), Gál Hunor és Vermes Nikolett (korábbi szerzőnk), akik közül Gál Hunor kapta meg a Petri György-díjat. A Petri-díj kitüntetettje kettős jutalomban részesül: megkapja egyrészt Jovánovics György szobrászművész Petri-bagatell című munkáját, másrészt a Magvető Kiadó megjelenteti a szerző első kötetét.

A díjat minden évben a költő születésének évfordulóján, december 22-én adják át.

Petri György 001
/ Fotó: Szilágyi Lenke

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.