Markó Luca Örökölt érzékenységek című kiállításának valamennyi alkotása az őt ért csalódások és a veleszületett múlt terapeutikus feldolgozásának eredményeként tekinthető. Az egyébként intim történetek a munkafolyamatban érlelődtek letisztult, már-már absztrakt tárgyakká és fényképekké. Kritika.

Talán a kiállítás emblémájává vált, saját melléről formázott gipsz-szobor analógiáján ragadható meg leginkább az, ahogyan a személyes félelem – a család női ágán megjelenő mellráktól – éppen azáltal válik univerzális jellé, hogy elválik attól az egyedi körülménytől, amely a művész életéhez köti. Egy női torzó ruhás fogasra akasztva akaratlanul is implikálja a női szemszög kitüntetett pozícióját a kiállításon, amely végül nem következett be.

Mg 1217
/ Fotó: Laczkovich Virág

A tárlat kezdőképén macskabölcsőt játszik Luca édesanyja – bevezetve az összes alkotásban közös szándékot, hogy a családi történeken keresztül teremtse meg magánmitológiáját. Ezután a képek, tárgyak és videók néhol a felmenők emlékeit értelmező, néhol az új élményekkel fiatalon szembesült alkotó hangján szólalnak meg. A szakítás fájdalmait nyersen megfogalmazó, de ártatlan, önkitárulkozó szövegek mellett bemutatott képek azonban kontrasztba kerülnek azzal a személyességgel, amely mögöttük rejlik.

Mg 1177
/ Fotó: Laczkovich Virág

Az egész kiállítás hangulata távolságtartó marad. A magánmitológiák megteremtése Luca korábbi érdeklődésének központjában volt, elsősorban Sophie Calle és Jari Silomaki munkáin keresztül. Az általuk meghatározott mítoszok fragmentált, túltengő archívumokból épülnek fel, míg ezen

a kiállításon már-már klasszicizáló katalógus tárul elénk, Petricsészébe gyűjtött érzelmekkel.

A kiállítás legszebb alkotása A csalódottság súlya című szoborcsoport, amely a szerelmi csalódások után leadott súlynak megfelelő tömegű gömbökből áll.

24313229 1691550377529875 3340528332922303019 O
/ Fotó: Laczkovich Virág

Ez a munka érzékenyen létesít kötődést az alkotó fájdalmaival, és ebben az esetben nagyon találó, hogy az minden járulékos minőségtől mentesen jelenik meg. A saját élményektől való eltávolodás így nemcsak a feldolgozás lehetőségét szolgálja, hanem lényegük közölhetővé és nyilvánossá válik.

Mg 1307
/ Fotó: Laczkovich Virág

Ezzel az alkotással szemben helyezkedik el az a videóistalláció, amely a szülők mesébe illő szerelmi történetére reagálva saját útkeresésének nehézségeit mutatja. Luca apjának sikertörténetét próbálta rekonstruálni az Északi-tenger partján, abban a reményben, hogy ő is megtalálja azt a gyűrűt, amelyet majd egyetlen szerelmének adhat. Ez az alkotás is a családi történetek napló-szerű újradolgozása, azonban az alkotás jellege, megformálása nem ad többletértéket a történethez; azt hiszem, az előbb említett munkákon kívül ez sajnos meghatározó tendencia.

A személyes történetek és azok szemléltetései valamely formában akkor tudnak érdekessé válni, ha többletjelentést tud generálni a kettő összjátéka.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.