A főszerkesztő pozíciójába került a publikált, Buildings Matter, Too (Az épületek is számítanak) című cikke Stan Wischnowskinak, aki 30 éve dolgozott a Philadelphia Inquirer lapnál. 

Bocsánatot kértek

Noha 30 éve dolgozott a Philadelphia Inquirer főszerkesztője, Stan Wischnowski a lapnál, a nemrég publikált cikkének sértő címe miatt lemondásra kényszerült, írja az MTI a lap közleményére hivatkozva. A szerkesztőségben nagy felháborodást keltett a cikk, ami a tüntetések miatti, épületekben okozott károkról szólt. A Black Lives Matter mozgalomra és egyben szlogenjére reflektált Wischnowski a Buildings Matter, Too (Az épületek is számítanak) címmel.

Black Lives Matter Wallpapers
Aktivisták Vonulnak Freddie Gray Halála Miatt Tartott Tüntetésen, 2015. Április 29. / Fotó: Stephen D. Melkisethian

A cikk a keddi példányban jelent meg, az 58 éves Wischnowski és több másik szerkesztő egy nyílt levélben azóta bocsánatot kért, a címet pedig súlyosan sértőként írták le.

Lisa Hughes, a kiadó elnök-vezérigazgatója a szerkesztőségnek írt emlékeztetőjében “sértőnek és nem megfelelőnek” minősítette a főcímet, és leszögezte, hogy a lapnak “diverzifikálnia kell” munkatársi gárdáját.

Már a cikk előtt is feszült volt a hangulat

Még a cikk megjelenése előtt is voltak súrlódások a szerkesztőségben. A George Floyd-tüntetések miatt Stan Wischnowski egy közös videóchatet szervezett, ahol elmondta, mennyire büszke a cég arra, hogy az utóbbi 4 évben megduplázták a kisebbségi munkatársak számát.

20 hétköznapi példán keresztül érthetjük meg, mi is a fehérek kiváltsága

George Floyd borzasztó haláltusája és az abból fakadó, jogosan érzett düh miatt sokan átgondolták, hogyan válunk akaratlanul is a rendszerszintű rasszizmus haszonélvezőivé. Kényelmetlen igazság, hogy a fehérek kiváltsága azt jelenti, hasznunk származik színesbőrű embertársaink elnyomásából – gondoljunk csak a médiaszereplők többségének bőrszínére, vagy ha egy színesbőrű család költözik a szomszédunkba.

Már azon a beszélgetésen is feszült volt több újságíró, kritizálták a tüntetésekről készült tudósításokat, és azt a tényt, hogy csak egy fekete tudósító dolgozik ezeken a tüntetéseken egy olyan városban, ahol a kisebbség van többségben. A közös Zoom után az újság ötven kisebbségi újságírója egy nyílt levelet fogalmazott meg, legtöbbjük pedig következő nap nem vette fel a munkát.

A The New York Times bocsánatkérése után

A philadelphiai lap közleménye a The New York Times bocsánatkérése után jelent meg. A The New York Times ugyanis szerdán közölte Tom Cotton arkansasi republikánus szenátor véleménycikkét, amelyben a politikus arról írt, hogy helyesnek tartja az erőszakkal szembeni rendőri fellépést. “A nemzetnek helyre kell állítania a rendet” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a hadsereg erre készen áll. Nemrég beszámoltunk arról, hogy az amerikai rendőrség elrendelte azon kémrepülőgépeket is bevetését a tüntetők megfigyelésére, amelyeket Iránban és Afganisztánban is alkalmaztak.

A lap a cikk megjelenése után össztűz alá került, és szintén bocsánatot kért. “Téves szerkesztői döntésnek” minősítette Tom Cotton cikkének megjelentetését.

A tüntetéshullám már világméretű, a szombaton tartott Berlini demonstráción csaknem 100 tüntetők vettek őrieztbe.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet