Megközelítőleg 2400 írás került elő Philip Larkin költő és szerelme, valamint múzsája, Monica Jones levélváltásaiból. A szövegekből egy robbanékony, elrontott románc bontakozik ki. 

Sorokba vetett frusztráció

Philip Larkin verssorai talán a legnagyobb becsben tartottak az Egyesült Királyságban. A költő munkássága ugyan örökéletű népszerűségnek örvend, a több mint negyven évig tartó, heves kapcsolata múzsájával, Monica Jones-szal már kevésbé tartozik életének ismert aspektusai közé. 

Monica Jones Larkin Levelek
Felvétel Monica Jones-Ról / Fotó: Philip Larkin

A nemrégiben előkerült közel 2400 darabból álló levélgyűjteményéből azonban szeretője minden frusztrációjára és félelmére fény derült a sorokból. Jones többször papírra vetette, hogy rettenetesen fél az egyedülléttől, és nem akar csak egy javításra váró szituáció lenni a neves alkotó makulátlan népszerűségnek örvendő életében.  

Boldogtalan emberek

A leveleket az oxfordi Bodleian Library-ban őrzik jelenleg is, 19 évvel Monica Jones halála után. John Sutherland professzor, Jones közeli barátja nemrégiben azonban hozzájuthatott a különleges gyűjteményhez. Sutherland szerint a levelekből robbanékony természetű szeretők viszonya körvonalazódik. A gyűjteményben szinte minden olvasható, amit a nő valaha Larkinnak írt a 37 évig tartó, szeparált szerelmi viszonyuk idején. 

Nádasdy Ádám verseskötete nyerte a 2020-as Aegon Irodalmi Díjat

Szonettek és szabadversek, rímesek és rímtelenek, könnyed-humorosak és mélyen felkavaróak – Nádasdy Ádám költészete sokformájú és sokhangú, Aranytól Adyn át József Attiláig és Esterházyig idézi meg a magyar irodalmi hagyományt, és teremt önálló, erős hangot. Halálközeliség és túlélés, szerelem és féltékenység, elvágyódás, hazatalálás, megérkezés – csak néhány Nádasdy verseinek nagy témái közül, írja a .

Larkin és Jones 1922-ben születtek Oxfordban, de először a University College Leicester intézményében találkoztak 1946-ban, ahol a férfi épp könyvtárosi karrierjébe kezdett, míg a nő angol adjunktus volt. Később azonban elváltak útjaik, Larkin más intézményekben folytatta munkáját. A férfinak azonban más nő is nagy szerepet játszott az életében, így Jones-ra leginkább mint egy intellektuális partnerre gondolt, mintsem a másik kedvesére. A másik szerelméről írott The Less Deceived kötetét Jones-nak címezte. Sutherland szerint azonban Jones egyike volt Larkin életének legfontosabb szereplőinek, ezért is csodálkozik, hogy a nő életét még senki vetette lapra. Úgy döntött, kitölti ezt az űrt és a levélgyűjteményből megírja Monica Jones bibliográfiáját, írja a The Guardian. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Furcsa nő volt. Ismerned kellett volna ahhoz, hogy tudd róla a jó dolgokat. Larkin rosszul bánt vele, de mindig gyöngéden írt neki. Ez egy egyenlőtlen kreáció volt. Larkin megpróbált vele szakítani, de szükségük volt egymásra. Mind a ketten boldogtalan emberek voltak   [/perfectpullquote]

– mondja Sutherland, akinek készülő kötete mindenképp hiánypótló alkotás lesz majd a híres költő és szeretője viszonyának feltérképezésében. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet