Így búcsúzik az egész világ Philip Roth amerikai írótól

Ma az egész világ Philip Roth amerikai íróra emlékezik, aki 85 évesen hunyt el. A Portnoy-kór, az Isten veled, Columbus és az Amerikai pasztorál világhírű szerzője a 20. századi világirodalom egyik legnagyobb alakja volt.

Így búcsúznak az írók a nyolcvanöt évesen elhunyt Philp Roth-tól:

„Philip Roth ma este olyan barátok körében halt meg, akik egész életében mellette voltak és nagyon szerették. Egy kedves ember és a legnagyobb élő író volt” – jelentette be Blake Baily, Roth életrajz írója Twitteren. 

No Title

No Description

„Egy óriás volt, sokoldalú és virtuóz művész, mint Sinatra, maró és felforgató, mint Groucho, elbűvölő és félelmetes, mint Koufax” – írta róla Michael Chabon Pulitzer-díjas amerikai író Instagram oldalán. 

He was a giant, an artist as versatile and virtuoso as Sinatra, acidulous and subversive as Groucho, charming and formidable as Feynman, graceful and fireballing as Koufax. I learned how to think of myself as a young novelist from *The Ghost Writer* and how to write a first novel from *Goodbye, Columbus*. My favorite of all: *Patrimony*. #rip #olevhasholem

No Description

David Simon író, producer, aki éppen Roth Összesküvés Amerika ellen című provokatív regényének televíziós adaptációján dolgozik, ezt írta: „Hihetetlen, de az a megtiszteltetés ért, hogy pár hónappal ezelőtt találkozhattam Philip Roth-tal, hogy beszéljünk az Összeesküvés Amerika ellen feldolgozásáról. Nyolcvanöt évesen precízebb és érzékenyebb, ügyesebb és szellemesebb volt, mint a legtöbb ember. Milyen csodálatos, kérlelhetetlen elme.” 

No Title

Improbably, I had the honor of meeting Philip Roth just a few months ago to discuss an adaptation of Plot Against America. At 85, he was more precise and insightful, more intellectually adept and downright witty than most any person of any age. What a marvelous, rigorous mind.

A Monthy Python csoport egyik korábbi tagja, Eric Idle „lenyűgőző írónak” nevezte Roth-ot, David Baddiel brit író pedig így fogalmazott Twitteren: „Azon utolsók egyike volt, akiket David Foster Wallace a Nagy Nárcisztikus Férfiak közé sorolt Bellow, Updike és Mailer mellett. Ő tényleg humoros volt. Nem irodalmiasan humoros.”

„Philp Roth halott. És az Egyesült Államok egy olyan elnököt választott meg, akinek a szlogenje „Amerika az első” , aki dicsérte a nácikat, amikor azt fújták, hogy „A zsidók nem állhatnak a helyünkre” és meggyilkoltak egy fegyvertelen, rasszizmus ellen küzdő nőt. Minden nap egyre rosszabb lesz” – reagált a hírre T.J. Stiles író.

„Összetörtem. Sem most, sem máskor nem lesz senki hozzá fogható” –  írta Gary Shteyngart. 

No Title

Heartbroken. No one like him now or ever. https://t.co/6x3HqLyQwS

Mark Harris így emlékezett meg róla: „RIP Philp Roth. Nyolcvanöt év egész hosszú élet, de még most is döbbentem látom a híreket. Egy óriás volt. Biztosan sok olyan író és olvasó volt, aki nem szerette, de egy sem, aki ne tanult volna tőle valamit.”

„A Portnoy-kór jó és rossz értelemben is átrendezte a kamaszkori gondolkodásom. De a Sabbath színház a kedvencem volt” – írta könyveiről Emily Nussbaum, a New Yorker kritikusa. 

“Elmondhatatlanul szomorú hallani, hogy #PhilipRoth, minden idők legnagyobb íróinak legjobbja, aki 85 évesen ment el, már soha nem nyeri meg az irodalmi Nobel-díjat” – twittelte Arsen Ostrovsky, izraeli származású, nemzetközi emberi jogi ügyvéd.

No Title

So profoundly sad to hear that #PhilipRoth, one of the best novelists of all time & the greatest writer to never win the Nobel Prize for Literature, has passed away, age 85.May his memory be a blessing and his words live on forever!https://t.co/7tt3KmPLrB pic.twitter.com/NTYpmA3pE1

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból