Philip Roth, a 20. századi világirodalom egyik legnagyobb alakja elhunyt

Kedden, 85 éves korában elhunyt Philip Roth író, a modern amerikai irodalom egyik legismertebb alakja, a Portnoy-kór és az Amerikai pasztorál könyve. szerzője.

Életrajzírója, Blake Bailey közölte a hírt a Twitteren. Azt is írta: Roth barátai közt halt meg. 

No Title

Philip Roth died tonight, surrounded by lifelong friends who loved him dearly. A darling man and our greatest living writer. pic.twitter.com/v01QkXi7wD

A Newarkban született, zsidó származásáról gyakran megemlékező Roth már egyetemistaként irodalmat tanult Chicagóban, később majdnem hatvan éven keresztül írt prózákat és könyveket. 

Már első kötete, a Goodbye Colombus elnyerte a National Book Award-ot. Harmadik könyve pedig, az 1969-es Portnoy-kór (Portnoy’s Complaint) országos és széles közönség előtt is sikert hozott neki.  

Az állandó önmagát marcangoló, csak a szexen pörgő amerikai zsidó fiú, Alexander Portnoy karaktere inspirálta később Woody Allen színészi megjelenéseit is. 

Pr4 Cfrancois Reumont
/ Fotó: Francois Reumont

A ’90-es években írt, az „amerikai trilógia” néven ismertté vált kötetei (Amerikai pasztorál, a Kommunistához mentem feleségülA szégyenfolt) is világhírűek lettek, az 1997-es Amerikai Pasztorálért Pulitzer-díjat is kapott. 

Hét évvel ezelőtt, 2011-ben a Magyar Narancs újságírója, Köves Gábor készített vele interjút. Az utolsó regénye, a Nemezis adta az apropót. A beszélgetés idején még nem tudtuk, hogy a Nemezis az utolsó Roth-mű. Néhány évvel később már igen, tudtuk.

Az eleinte ügyvédi pályára készülő Philip Roth az egyetemen ismerte meg az irodalmat. Mint mondta Köves Gábornak:

Ez a felfedezés végzetesnek bizonyult. Szenvedélyes szerelembe estem az irodalommal.

Megtudhattuk, hogy a seregben kezdett el írogatni. Majd 800 dollárt kapott első írásáért. Az Esquire magazin közölte írását.

Abban az időben kezdtek minőségi irodalmat is közölni. Az enyém nem volt az; szörnyű írás volt, de lényeg, hogy megjelent.

Philip Roth mindig is híres volt őszinteségéről. Szatirikus, önironikus, szókimondó stílusa miatt Rothot a ’60-as és ’70-es évek Amerikájának egyik legkedveltebb és legőszintébb írójának tartották. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból