Picasso eltitkolt lánya, Maya Ruiz-Picasso írt könyvet apjáról és szeretőiről

Pablo Picasso lánya, Maya Ruiz-Picasso könyvet írt apjáról, amelyben a festő hozzá és anyjához fűződő kapcsolatát tárja fel.

Picasso eleinte eltitkolta Maya Ruiz-Picasso névre keresztelt lányát és szeretőjét

Pablo Picasso az egykori balerinával, Olga Khokhlovával élt házasságban, amikor 1927-ben a párizsi Lafayette Galériában egy 17 éves lány elbűvölte. A festő 28 évvel volt idősebb a lánynál, de Marie-Thérèse Walter hamarosan érzéki portrék múzsájává vált és leánygyermeket szült neki. A festő mégis továbblépett és a szürrealista fotográfussal és festővel, Dora Maarral kezdte meg életének sokadik szerelmi viszonyát.

picasso es lanya
Picasso és lánya/ Fotó: Bettmann Archive

Picasso lánya, a ma 84 éves Maya Ruiz-Picasso az apja életében szerepet játszó nőkről és a művészhez való közeli kapcsolatáról beszél egy új könyvben, amelyet lánya, a művészettörténész Diana Widmaier-Picasso szerkesztett. A Picasso and Maya: Father and Daughter (Picasso és Maya: Apa és lánya) című könyv a jövő hónapban jelenik meg, írja a The Guardian.

Ruiz-Picasso szerint apja nagyon érzékien festette meg anyját. Érzéki vonalakkal, kerek keblekkel, nagyon szenvedélyesnek és atletikusnak ábrázolta őt. Az 1931-ben készített Still Life on a Pedestal Table című festményén is a szeretett nőt ábrázolja.

picasso Marie Therese
Marie-Thérèse with Red Beret with Pompom / Kép: Picasso

“Egy csendéleten keresztül ábrázolta anyám vonalait az apám, különös tekintettel a melleire, mint gyümölcsökre, akárcsak az egyenes hosszú hajára. Ezekkel az elemekkel fejezte ki apám az érzéseit felé” – fejtette ki a képről Maya Ruiz-Picasso.

Ilyen művek születhettek volna, ha Picasso ismeri a 3D-s nyomtatót

Az idei párizsi divathéthez kapcsolódó Nemzetközi Kortárs Művészeti Vásár (FIAC) apropóján az egyik kiállító, a londoni székhelyű For Art’s Sake megbízta a CR Studiót, hogy készítsék el a termékeik bemutatásához az installációkat. Omaraqil, a művészeti vezető ötlete alapján Pablo Picasso figuratív portréit készítették el, 3D-s szobrok formájában.

Maya létezését, akárcsak az anyjával, Marie-Thérèse-zel való kapcsolatát eleinte titokban tartották. Nem sokkal lánya megszületése után Picasso és Dora Maar kapcsolata kezdett kibontakozni.

Két nő között őrlődött a festőművész

Maya Ruiz-Picasso meglátása szerint, amikor Picasso Marie-Thérèse és Dora Maar között őrlődött, akkor készítette el Marie-Thérèse with Red Beret with Pompom című festményét, amelyben a két nő vonásait egyesítette.

„Az apám fáradhatatlanul rajzolta le, festette le, formázta meg, vagy készített metszetrajzokat anyámról. De ezen a képen kombinálta anyámat és Dora Maart. Anyám szemeit és haját kapta, de az orr és az arcvonások Dora Maart idézik, aki 1936-ban, röviddel a megszületésem után lépett be az életébe” – magyarázza Picasso lánya.

Az örökösök beperelték a norvég kormányt a két Picasso-falfestmény megmentéséért

A nagy kiterjedésű falfestmények utóélete sosem egyszerű történet. Banksy graffity-jeit rendszeresen lefestik, átfirkálják. Olykor viszont nem is olyan apró csodák bukkannak fel újra. Legutóbb pedig a Black Lives Matter mozgalom kapcsán a rasszista emlékműveket elsöprő népharag miatt kellett több alkotás sorsáról dönteni az Egyesült Államokban.

A könyv minden bizonnyal kritikákat fog kapni azért, amiért Walter és Picasso kapcsolatát pozitívan mutatja majd be. A Metoo-mozgalom fellángolása után Picasso nőkhöz való viszonyát újra kell értékelni, de ez semmit sem von le alkotásainak művészi értékéből.

Ruiz-Picasso a könyvében több szívmelengető pillanatot is felidéz, hiszen apja számos alkalommal festette le őt is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az asztalnál ültünk és hirtelen meg akarta örökíteni a pillanatot. Azt mondta nekem, ne mozduljak és elrohant, hogy keressen papírt, ceruzát és egy táblát vagy jegyzetfüzetet[/perfectpullquote]

– emlékszik vissza a nő.

1938-ban festette le a még kisgyerek Ruiz-Picassot a First Snow (Első hó) képen. „Azon a napon tettem meg az első lépéseimet… kicsi rózsaszín csizmát viseltem akkor, amit apám egész életében őrizgetett”.

first snow picasso
First Snow / Kép: Picasso

Felidézte azt is, hogy amikor lefestette őt, apja arra kérte, hogy ne mosolyogjon. Emellett kiemelte Picasso kiváló humorérzékét is. Felidézte azt is, amikor a háború alatt játékokat készített neki. Marie-Thérèse Walter 1977-ben Picasso halála után négy évvel önkezűleg vetett véget életének.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból