Pierce Brosnan: James Bond mindörökké velem marad

Pierce Brosnan későbbi karrierjére nem nyomta rá a bélyegét ügynök múltja, két híres Williams – Tennessee és Robin – viszont meghatározóak voltak pályafutása során.

Filmszínész akart lenni

Pierce Brosnant most a Netflix Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga története című vígjátékának egyik mellékszerepében láthatjuk viszont. A film cselekménye szerint egy izlandi popduó (Will Ferrell és Rachel McAdams) kijut a 180 milliós nézettségű, nagyszabású zenei eseményre. Brosnan ezúttal nem fog dalra fakadni – a Mamma Mia!-ban már Meryl Streeppel énekelt duettet, amely alakítását Arany Málna-díjjal értékelték 2009-ben, írja a The Guardian.

pierce brosnan interju scaled
Pierce Brosnan / Fotó: François Durand/Getty Images

Brosnan 1953-ban született Navanban, Dublintól 30 km-re. Egyedüli gyerekként magányosan nőtt fel, római katolikus nevelésben részesült.

Mamma Mia! (2008) – SOS Scene (7/10) | Movieclips

Mamma Mia! – SOS: Sam (Pierce Brosnan) and Donna (Meryl Streep) play cat and mouse with their feelings. BUY THE MOVIE: https://www.fandangonow.com/details/mo…

„Apám korán lelépett, anyámnak nem volt könnyű dolga egyedülálló szülőként az ’50-es években. Sok szempontból egyedül nőttem fel” – mondja gyermekkoráról a színész. Négy éves korában édesanyja Londonba ment dolgozni, ő pedig a nagyszülőkkel és anyja testvéreivel Írországban maradt egy panzióban.

MTVA: Jó döntés volt, hogy nem megyünk az Eurovízióra, máris rekordot döntött A Dal 2020

Október végén derült ki, de novemberben lett hivatalos, hogy Magyarország nem indul a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválon. Később több külföldi és hazai lap is azt latolgatta, vajon mennyiben járult hozzá a döntéshez az, hogy a műsor terepet ad a homoszexuális előadóknak is.

12 évesen már ő is Londonban élt, később reklámfilmekben szerepelt. Akkor vált ismertté, amikor Tennessee Williams egyik darabjában, a The Red Devil Battery Signban egy kis szerepet megkapott beugróként.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amikor szóltak, hogy Tennessee azonnal látni akar, kirohantam a lakásból, felpattantam a buszra. De túl lassan ment, úgyhogy leszálltam, és inkább futottam. A szívem majd’ kiugrott a helyéről: Tennessee Williams rám kíváncsi. Felmentem a lakására és összeolvastunk két jelenetet. Megkaptam a szerepet[/perfectpullquote]

– idézi fel az 1977-ben történt találkozást. A darabban a kritikusok is nagyon dicsérték Brosnan alakítását, majd megérkezett Williams távirata: „Hálát adok érted Istennek, drága fiam!”

Ez a pár szó megerősítette, hogy tehetséges, jó úton halad. De a szép sikerekkel kecsegtető színpadi színészet nem elégítette ki.

„Mindig filmezni szerettem volna, a mozivászonra vágytam. Bármennyire is mámorító a színház, mindig is rettegtem színpadra állni” – vallotta be.

Mrs. Doubtfire – Trailer

Daniel Hillard (Robin Williams) is a struggling father who loses his job as a voice actor for cartoons. When he throws a disastrous surprise birthday party f…

1982-ben megkapta a megnyerő külsejű televíziós nyomozó, Remington Steele szerepét, ezután első feleségével és három gyermekükkel Kaliforniába költöztek. A ’90-es évek elején megözvegyült, felesége petefészekrákban halt meg. A festészetbe menekült, de aztán folytatta a színészetet, és 1993-ban meg is kapta az első mozifilmes munkáját, a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van című filmben, amelyre a mai napig nagyon büszke.

Pierce Brosnan a ’90-es évek James Bondja

„Amikor beléptem a sminkes kocsiba, ott ült a székben Robin egy hawaii ingben és túranadrágban, a szőrös karja és a lábszára kilátszott, miközben már kész Mrs. Doubtfire-re volt sminkelve. Amikor meglátott, úgy üdvözölt, hogy „Jaj, Pierce, olyan jóképű vagy, adj egy puszit!” – emlékezett szeretettel a film néhai főszereplőjére, Robin Williams-re.

Here’s looking at you kid… in remembrance of Charlotte and with happy birthday wishes for my darling Marley May. Photo by @keelyshayebrosnan

No Description

Ekkor már megkeresték James Bond szerepével, de a Remington Steele szerződése miatt csak 1995-ben vállalhatta el az Aranyszemet. Az általa alakított érzékeny, barátságos, komoly 007-es ügynök pénzügyileg és szakmailag is hatalmas sikert hozott számára. Négy Bond-film, a 2002-ben készült Halj meg máskor után azonban a producerek váltani akartak, pedig Brosnan szívesen részt vett volna az ötödikben is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Bond szerepe olyan ajándék, ami azóta is csak ad nekem. Ha valaki egyszer eljátssza James Bondot, akkor örökre vele marad, ezzel jó rögtön az elején tisztában lenni és belenyugodni[/perfectpullquote]

– azt is hozzátette ugyanakkor, hogy éppen itt lenne az ideje, hogy végre egy nő játssza el a szerepet.

EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁL: A Fire Saga története | Hivatalos előzetes | Netflix

Két feltörekvő zenész, Lars (Will Ferrell) és Sigrit (Rachel McAdams) megkapják életük nagy lehetőségét: képviselhetik országukat a világ legnagyobb dalfeszt…

Pierce Brosnan karrierje „ügynöki múltja” után is szépen alakult, Bond szerepe nem terhelte a színészi pályafutását. Szerepelt a Matadorban, amelyért Golden Globe-ra jelölték.

2010-ben a Roman Polanski által rendezett thrillerben, a Szellemíróban egy korábbi brit miniszterelnököt alakított, akit háborús bűnökkel vádolnak.

Roman alkotói, rendezői munkája miatt vállaltam el akkor a szerepet, a magánélete nem befolyásolta a döntésemet. Nem tudom, hogy ma is ugyanígy döntenék-e” – válaszolta Brosnan. Sokkolóan hatottak rá a #metoo mozgalom által felderített történetek, hogy Harvey Weinstein milyen sokáig megúszta, milyen mértékben élt vissza hatalmával.

Had such a great time on this movie at the end of last summer. Hope you enjoy, it’s a hoot. Check it out on #netflixmovies

No Description

Brosnan rengeteget forgatott mostanában. A járvány miatt félbemaradt Cinderella (Hamupipőke) forgatása mellett további három filmje (The Misfits, The King’s Daughter, False Positive) is készül.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból