Éppen 98 éve, 1921. november 27-én született Pilinszky János költő-író. Az évforduló alkalmából öt verse nyomán emlékezünk róla.

Pilinszky János a Nyugat irodalmi folyóirat negyedik, úgynevezett „újholdas” nemzedékének tagja volt Nemes Nagy Ágnessel, Örkény Istvánnal és Mándy Ivánnal együtt. Ha keveset vagy egyáltalán nem éltél a 20. században, akkor is olvass Pilinszkyt!

10 érdekesség Pilinszky János író-költőről, aki ezen a napon 98 éves lenne

Pilinszky János költő-író születésnapjára emlékezik Magyarország november 27-én, hiszen ezen a napon született 98 éve. Az alábbi cikkben 10 érdekességet osztunk meg veletek róla. pilinszky jános érdekességek, pilinszky jános idézetek, pilinszky jános versek

Ott ül a sorokon a kor Magyarországát és Európáját általánosságban jellemző életérzés: a lágerek tapasztalatai, szenvedés, félelem, magunkra hagyottság, de a hazatérés, a változás, a feltámadás kiolthatatlan reménye is.

Kocsis Zoltán, Pilinszky János, Csengeri Adrienne

Arról nem is beszélve, hogy neki köszönhetjük az újkori költészet egyik legszívbemarkolóbb szerelmes versét is.

1Te győzz le

Te győzz le engem, éjszaka!
Sötéten úszó és laza
hullámaidba lépek.
Tünődve benned görgetik
fakó szivüknek terheit
a hallgatag szegények

A foszladó világ felett
te változó és mégis egy,
szelíd, örök vigasz vagy;
elomlik minden kívüled,
mit lágy erőszakod kivet,
elomlik és kihamvad.

De élsz te, s égve hirdetik
hatalmad csillagképeid,
ez ősi, néma ábrák:
akár az első angyalok,
belőled jöttem és vagyok,
ragadj magadba, járj át!

Feledd a hűtlenségemet,
legyőzhetetlen kényszerek
vezetnek vissza hozzád;
folyam légy, s rajta én a hab,
fogadd be tékozló fiad,
komor, sötét mennyország.

A jogász-mérnök családból származó Pilinszky Budapesten született és élt, a nyarakat pedig balatonkenesei nyaralójukban töltötte. Akkoriban főként ügyvédek, tanárok, köztisztviselők, mérnökök rendelkeztek nyaralóval a környéken. Pilinszky köre hamar kibővült hasonló hátterű fiatalokkal, akiknek gyakran szavalta el saját verseit. Egy kenesei nyáresti fürdőzés emlékei ihlették többek közt a Te győzz le című verset is, sok más korai költeményével együtt.