A Petőfi Irodalmi Múzeum online felületein folyamatosan jelennek meg az archív és a karantén idején készült új anyagok, támaszkodva a muzeológusok kutatómunkáira, a PIM archívumára, különös tekintettel a Médiatár hangzó anyagaira.

A tartalomgyártásába sikerült bevonni az otthonmaradó művészeket is

A nemrég Esterházy Péter születésének 70. évfordulója alkalmából rendhagyó hangoskönyvet közzétevő PIM Facebook-, YouTube- és Instagram-csatornáin hétfőnként és péntekenként új rovattal jelentkezik. A Sportolj irodalommal című sorozat sporttal kapcsolatos irodalmi szövegeket tesz hallgathatóvá színészek előadásában.

https://www.youtube.com/watch?v=wddRmpxzNUo

Elsőként Karinthy Frigyes: Együgyű lexikon – Sport és testészet: Különös tekintettel a nyavalyatörésre című írásának első része volt hallható Für Anikó előadásában, majd pénteken Kerekes József hangján következett a folytatás.

Írólakások egykor és most

Keddenként és csütörtökönként egykori írólakásokat, házakat mutat be a PIM mai szemmel. A címeket Birtalan Zsolt fotográfus járta végig és jelenítette meg objektívjén keresztül a házak és lakóik történetét. Munkáit Más gangok, más szobák: írólakások egykor és most címmel publikálja  a múzeum.

Birtalan Zsolt
/ Fotó: Birtalan Zsolt

Az érdeklődők elsőként Ady Endre Lövőház utcai lakására nézhetnek rá, majd Kaffka Margit és Kosztolányi Dezső következnek. Folytatódik továbbá keddenként a József Attila-díjasokat bemutató portréfilm-sorozat is, Laczkfi János, Szálinger Balázs, Géczi János után Rózsássy Barbarával.

Egy ember, akit még eddig nem ismertünk – Bemutatkozik a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi igazgatójának albuma

Cserép László elmondta, hogy Balatonfüred másodszor csatlakozik a Magyar Írószövetség által kezdeményezett programsorozathoz, a széppróza napjához, amelyet Jókai Mór születésnapján, február 18-án rendeznek. A hazai kortárs művek mellett Jókai Mórt is közelebbről megismerhetik az irodalom kedvelői. E. Csorba Csilla művészettörténész és Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi igazgatója bemutatják az Egy ember, akit még eddig nem ismertünk című albumukat szombaton.

Csütörtökönként a PIM Spotify podcastje frissül: május elején Szerb Antalra emlékezik a PIM az archívumában fellelhető egykori felolvasószínházi előadással.

Az audiovizuális élmények melett az interaktivitásra is gondoló múzeumpedagógusok a thinglink applikáció segítségével virtuális sétákat is szerveztek. A Pál utcai fiúk-séta útvonalát itt, az Ady-sétát pedig itt lehet bejárni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.