Olvasom Új online tartalmakkal jelentkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum

Új online tartalmakkal jelentkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum

Promóció

A Petőfi Irodalmi Múzeum online felületein folyamatosan jelennek meg az archív és a karantén idején készült új anyagok, támaszkodva a muzeológusok kutatómunkáira, a PIM archívumára, különös tekintettel a Médiatár hangzó anyagaira.

A tartalomgyártásába sikerült bevonni az otthonmaradó művészeket is

Promóció
- Advertisement -

A nemrég Esterházy Péter születésének 70. évfordulója alkalmából rendhagyó hangoskönyvet közzétevő PIM Facebook-, YouTube- és Instagram-csatornáin hétfőnként és péntekenként új rovattal jelentkezik. A Sportolj irodalommal című sorozat sporttal kapcsolatos irodalmi szövegeket tesz hallgathatóvá színészek előadásában.

Sportolj irodalommal // Karinthy Frigyes #2

“Nyolc órakor még homályos a reggel…”🕗 írja Karinthy Frigyes a Tanár Úr kérem című művében. Mi viszont, ahogy ígértük, szeretnénk ilyen korán kezdeni a napot…

Elsőként Karinthy Frigyes: Együgyű lexikon – Sport és testészet: Különös tekintettel a nyavalyatörésre című írásának első része volt hallható Für Anikó előadásában, majd pénteken Kerekes József hangján következett a folytatás.

Írólakások egykor és most

Keddenként és csütörtökönként egykori írólakásokat, házakat mutat be a PIM mai szemmel. A címeket Birtalan Zsolt fotográfus járta végig és jelenítette meg objektívjén keresztül a házak és lakóik történetét. Munkáit Más gangok, más szobák: írólakások egykor és most címmel publikálja  a múzeum.

/ Fotó: Birtalan Zsolt

Az érdeklődők elsőként Ady Endre Lövőház utcai lakására nézhetnek rá, majd Kaffka Margit és Kosztolányi Dezső következnek. Folytatódik továbbá keddenként a József Attila-díjasokat bemutató portréfilm-sorozat is, Laczkfi János, Szálinger Balázs, Géczi János után Rózsássy Barbarával.

Egy ember, akit még eddig nem ismertünk – Bemutatkozik a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi igazgatójának albuma

Cserép László elmondta, hogy Balatonfüred másodszor csatlakozik a Magyar Írószövetség által kezdeményezett programsorozathoz, a széppróza napjához, amelyet Jókai Mór születésnapján, február 18-án rendeznek. A hazai kortárs művek mellett Jókai Mórt is közelebbről megismerhetik az irodalom kedvelői. E. Csorba Csilla művészettörténész és Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi igazgatója bemutatják az Egy ember, akit még eddig nem ismertünk című albumukat szombaton.

Csütörtökönként a PIM Spotify podcastje frissül: május elején Szerb Antalra emlékezik a PIM az archívumában fellelhető egykori felolvasószínházi előadással.

Az audiovizuális élmények melett az interaktivitásra is gondoló múzeumpedagógusok a thinglink applikáció segítségével virtuális sétákat is szerveztek. A Pál utcai fiúk-séta útvonalát itt, az Ady-sétát pedig itt lehet bejárni.

Promóció
ForrásMTI
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3