Hallgatom A Pink Floyd gitárja rekordot döntött: ez a világ...

A Pink Floyd gitárja rekordot döntött: ez a világ legdrágább hangszere a világtörténelemben

Promóció

A világhírű zenekar, a Pink Floyd tudhatja magáénak a világon legdrágábban elkelt gitárt. A hangszert a Christie’s aukciós házban értékesítették, becsült árát elképesztő módon túlszárnyalta. A The Black Strat néven elhíresült gitár 3, 97 millió dollárért, több mint 1 milliárd forintért kelt el.

Promóció
- Advertisement -

Számtalan kortárs művészeti alkotás rekordot dönt meg az aukciókon, amelyekre lassan már senki nem kapja fel a fejét. Azonban megjelent egy új kategória is: a Rock’n’Roll emléktárgyak árusítása. Múlt héten a New York-i Christie’s aukciósház 126 gitárt értékesített, amelyek valaha a Pink Floyd zenekar frontembere, David Gilmour tulajdonában voltak. A végösszeg 21 500 000 dollár, azaz majdnem 6 milliárd forint. Ezzel a Christie’ s tartotta a történelem legdrágább aukcióját a hangszereket illetően.

Gilmour a világ legdrágább gitárját pengetve / Fotó: Guitar Mag

A gitárok közül egy 1969-es The Black Strat néven ismert darab kelt el a legdrágábban, 3, 97 millió dollárért, ami valamivel több mint 1 milliárd forint. Ezzel az árral a legdrágább gitár lett, amelyet aukción adtak el. A becsült ára „csupán” 150 000 dollár volt (kb. 42 millió forint), ami azt jelenti, hogy több mint huszonhatszoros áron kelt el. Az ikonikus tárgyra 2000 ajánlat érkezett, 66 országból. Nem csoda, hiszen David Gilmour olyan számokat játszott rajta, mint a The Wall, a Wish You Were Here vagy a Dark Side of The Moon.

Rekordot dönt a Rockefeller-hagyaték az aukción / ContextUs

David Rockefeller, aki a Standard Oil dinasztia örököse és John D. Rockefeller unokája volt, 2017 márciusában, 101 éves korában halt meg. A keddi aukciós nap több, mint 646 millió dollárt hozott a konyhára. 115 millió dollárért gazdára talált többek között a Fiatal lány virágkosárral című 1905-ös Picasso-festmény.

Korábban Eric Clapton kollekciója aratott ekkora sikert, aki kétszer is tartott eladást, 1999-ben és 2004-ben. Gitárjai összesen 12,5 millió dollárét, azaz 3 milliárd forintért keltek el akkoriban. A Pink Floyd a kétszereséért értékesítette kultikus hangszereit, és a bevétel teljes összegét a ClientEarth nevű szervezetnek ajánlották, amely az éghajlatváltozás ellen küzd.

Promóció
ForrásArtsy
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3