Koncertlemez jelent meg a Pink Floydtól és a New Ordertől. A két legendás brit zenekar élő anyagait a Warner adta ki: az egyiket több mint három évtizede rögzítették, a másikat 2018-ban.

Az eredeti mesterszalagokra keverték újra a Pink Floyd anyagát

Az 1965-ben alakult Pink Floyd a kilencvenes évek közepéig volt kiemelkedő szereplője a nemzetközi rockzenei színtérnek, lemezeik 250 millió példányban keltek el. 1990-es knebworth-i koncertjük anyaga korábban csak kalózkiadványokon volt elérhető.

A Pink Floyd 1973 és 1979 között három lemezzel (The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, The Wall) óriási sikereket ért el, ám Roger Waters dalszerző, énekes, basszusgitáros 1985-ben feloszlatta a bandát. A három tag (David Gilmour – ének, gitár; Richard Wright – billentyűs hangszerek, ő 2008-ban elhunyt; Nick Mason – dob) jogvita és pereskedés után folytatta.

Pink Floyd New Order Koncerlemez
A kiadványokat a Magneoton/Warner forgalmazza Magyarországon / Fotó: Baron Wolman / Getty Images

A kelet-angliai Knebworth rockfesztiválján 1990. június 30-án a Pink Floyd volt a fő műsorszám, előtte a nap folyamán Paul McCartney, Elton John, a Dire Straits vagy a Genesis is fellépett. A Floyd a 120 ezres közönség előtt legismertebb dalait (köztük a Money-t, a Shine On You Crazy Diamondot, a Wish You Were Here-t) adta elő, a poszt-Waters évekből csak egyet játszott, a Sorrow-t. A közreműködő zenészek között volt mások mellett Candy Dulfer holland szaxofonos (fellép az idei Paloznaki Jazz Pikniken).

A mostani kiadványra David Gilmour és Andy Jackson hangmérnök az eredeti mesterszalagokról keverte újra az anyagot. A Live at Knebworth 2019 decemberében egy monstre és méregdrága, 18 lemezes dobozban (The Later Years 1987-2019) már megjelent, önálló CD-ként és LP-ként azonban először érhető el – írja a Kultúra.hu az MTI nyomán.

A New Order régi slágerei mellett kevéssé ismert dalok is megszólalnak a lemezen

A néhai manchesteri Joy Division romjain 1980-ban alakult New Order számos koncertanyagot publikált az elmúlt négy évtizedben. A most megjelent, a csapat egyetlen 2018-as angliai koncertjének felvételét tartalmazó Education, Entertainment, Recreation című kiadvány talán az eddigi legigényesebb.

A New Order (a mai felállásban Bernard Sumner, Stephen Morris, Gillian Gilbert, Phil Cunningham és Tom Chapman zenél) 2011 óta már Peter Hook basszusgitáros nélkül járja a világot és készít lemezeket. A koncertekről nem hiányozhatnak a régi nagy slágerek, köztük a Blue Monday, a Temptation, a True Faith, a The Perfect Kiss, a Bizarre Love Triangle, a Regret vagy a Crystal.

Ezek a dalok elhangzottak 2018. november 9-én a híres londoni Alexander Palace-ben adott koncerten is, ám mellettük számos kevéssé ismert, illetve élőben ritkán elhangzó szám (Vanishing Point, Love Vigilantes, Sub-Culture, Ultraviolence) szerepel a felhozatalban. A két óra húsz perces műsorban a Joy Division négy dala is helyett kapott, köztük a Love Will Tear Us Apart.

A kiadvány magyar vonatkozása, hogy a koncert Richard Wagner A Rajna kincse című operájának előjátékával indul: a bejátszás a Bécsi Filharmonikus Zenekar felvétele, amelyen a karmester Solti György volt. A felvétel 2 CD, 2 CD+Blue-ray, 3 vinyl, valamint egy ezeket együtt és további extrákat tartalmazó dobozban is elérhető.

A kiadványokat a Magneoton/Warner forgalmazza Magyarországon.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet