Pizza: barát vagy ellenség? 2300 pizzával összefüggő sérülést számoltak az USA-ban egy év alatt

2.300 ember szenvedett pizza okozta sérülést tavaly az USA-ban, állítja a Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság (Consumer Product Safety Commission).

Azt már tudtuk, hogy a menő esküvői csokor készülhet pizzából. Arról azonban még nem hallottunk, hogy az olasz tészta veszélyes is lehet testi épségünkre nézve. A Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság még a múlt héten tett közzé egy bejegyzést Twitterén “Pizza: Tales of Betrayal” (körülbelül: Pizza: cserbenhagyásos mesék) címmel. Ebben szerepel, hogy az amerikaiak a tavalyi évben durván 2.300 pizzával összefüggő okból keresték fel a sürgősségi osztályt.

A sérülések között voltak vágás és égés okozta sebek, de pizza készítés és étteremből való elhozás közben történt esések is. Egy 58 éves férfit pedig azután kellett a sürgősségin ellátni, hogy leesett az ágyról, miközben pizzáért nyúlt.

No Title

NationalCheesePizzaDay is not a game… pic.twitter.com/CmvTIGTpRX

A hatóság minden évben adatot gyűjt a legszélesebb körű fogyasztási cikkek okozta sérülésekről, és egy országos szintű elektronikus felügyeleti rendszerben, a National Electronic Injury Surveillance Systemben (NEISS) összesíti azokat.

Ez alapján lehet megbecsülni, hogy mennyi és milyen típusú, fogyasztói termékkel kapcsolatos sérülés történt az USA-ban.

Az adatbázisba az Amerikai Egyesült Államokban és USA-területeken működő 96 kórház nyilvántartásából kerülnek infók.

No Title

ReadABookDay pic.twitter.com/hCLmyo8Vu7

Meglepő, nem? Viszont aki a hatóságnál dolgozik, látott már ennél furcsább statisztikát is. A pizza okozta sérülések száma ugyanis sehol nincs az ünnepi és party dekorációk (23.279), a barbecue grillezők és tűzhelyek (24.082) vagy a főzőlapok és sütők (57.082) okozta balesetekhez képest. Hiába, a háztartás a legveszélyesebb üzem. Sőt, a könyvek még a pizzánál is veszélyesebbek. A Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság statisztikája szerint az USA-ban 11.880 könyvvel összefüggő sürgősségi betegellátást számoltak a tavalyi évben.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból