Mindössze nyolc és fél éves volt Pogány Judit, amikor édesapja agyvérzést kapott és elhunyt. A Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő a Klubrádió Szavakon túl című műsorában beszélt családi hátteréről.

Anyai szeretet és rögeszmék

Pogány Judit arról mesélt, hogy szülei mennyire szerették egymást és hogy édesanyja milyen különböző módokon élte és mutatta ki ezt a szeretetet apjuk halála után– közölte a Bors Online.

Mivel édesapja halálakor a szülei nem tudtak elköszönni, ez nagyon megviselte az anyát. Pogány Judit szerint rögeszmés lett és volt, hogy nem szabadott lekapcsolni a villanyt, hátha hazajön az apa, ha látja, hogy várják.

Ez nem jött be. Utána nem volt szabad villanyt gyújtani! Anyámnak jött az a rögeszméje, ha meggyújtuk a villanyt, apa mégsem jön be, hanem elmegy, elbújik

– mesélte a színésznő.

Édesanyja egészségére is ráment

Pár hónapig tartott ez az állapot, amíg egyszer édesanyja ideggörcsöt kapott az utcán és kórházba került. Pogány Judit azt mondja, ez volt a legsötétebb korszak az életében.

Mivel nem volt ki nevelje, bátyjával együtt egy unokatestvérük gyámságába kerültek és a dolguk jóra fordult. Viszont édesanyját sajnos nem volt ki látogassa. Ezt pedig az akkor idegsebészeti főorvos kihasználta. A magányos nőn olyan kísérleteket végzett, amelyek teljesen lerombolták az amúgy is rossz egészségét.

Utána elvették a diplomáját, de rajtunk az már nem segített – kísérletezett anyámon. Az akkor működő legerősebb sokkal kezelte, amitől anyám nem csak teljes személyiség- és tudatvesztést szenvedett el. A végén már Eta hiába mutatta neki a gyerekei fényképét, nem tudta kik azok

– emlékezett vissza.
Egyszer édesanyját úgy rálökték a kórházi vaságyra, hogy durván megütötte a hátát. Ezért a háztartási alkalmazott saját felelősségére a gyógyíthatatlan özvegyet hazavitte, és otthon kezdte el ápolni.
A teljes interjú az alábbi videón elérhető.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet