Hihetetlen új felfedezések Pompeiiben – a régészek régi kincseket találtak hibátlan formában

Hamarosan kiállításra kerülnek azok a kincsek, melyeket régészek nemrég fedeztek fel Pompeii városában, írja az Artsy. A tárgyakat nagy valószínűséggel nők használták, különböző szertartásokhoz. A kutatások még tartanak, de már most kiderült néhány részlet a kincsekről.

Pompeii városa 1997 óta az UNESCO világörökség része, azóta is újabb és újabb meglepetésekkel szolgál. A régészek számára akad még felfedezni való, miután a Vezúv által hamuval beborított városban számos kincset rejtőzik, szinte eredeti formában. A legújabb ásatások során amuletteket, gémkapcsokat és más tárgyakat találtak egy fadobozban.

A szakértők úgy gondolják, személyes dísztárgyként vagy a rossz szerencsétől való védelemhez használták őket. A tárgyak között felfedeztek kristályt, csontból készült gombokat, fallikus amuletteket, valamint egy üvegből megformált Dionüszosz-fejet.

Pompeii
Kincsek sokaságát fedezték fel / Fotó: Artsy

A talált kincseket a Palestra Grande-ban állítják ki, ahol egy kiállítást csak és kizárólag a Kükládokból és Pompeiiből származó ékszereknek szentelnek. Massimon Osanna, a Pompeii Régészeti Park igazgatója szerint a felfedezés elképesztő, mivel mikro-történeteket, életeket mesélnek el a városban élő emberekről.

A szakértő még hozzátette, a tárgyak nagy valószínűséggel a szolgáló népé voltak, nem a gazdagoké, mivel egyik sem tartalmaz aranyat.

A régészek szerint a kincseket különféle rituálék során használhatták, termékenységgel vagy csábítással kapcsolatban.

Horrorisztikus részletek derültek ki Pompeii pusztulásáról

A kutatócsapat nem Pompeii-ben, hanem Herculaneumban vizsgálódott, ez a város jómódúbb volt annak idején, de egy kicsit közelebb is feküdt a tűzhányóhoz, így a pusztítás is nagyobb volt. Az archeológusok a közel 2000 éves emberi maradványokat megvizsgálva arra jutottak, hogy a vulkán kitörése olyan durva hőhatással járt, hogy az emberek vére szó szerint felforrt és elpárolgott, a csontjaik (főleg a koponya) pedig sok esetben egyszerűen szétrobbantak.

A házban, ahol a dobozt találták, az archeológusok felfedeztek még 10 emberi testet. Jelenleg megpróbálják meghatározni, hogy volt-e bármi közük egymáshoz, ki kihez tartozott. Osanna szerint a doboz valamelyik áldozaté lehetett, és igen érdekesnek találta a tárgyak ikonográfiáját.

Az eszközök és amulettek szerencsére, termékenységre és balszerencse elleni védelemre utalnak.

Egyelőre kevés róluk az információ, a szakértők mindegyiket külön-külön tanulmányozzák, hogy kiderüljön, pontosan mire is használhatták őket és mit jelentettek a tulajdonosaik számára.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból