Pongo, dél-afrikai énekesnő első száma 15 éves korában debütált. Egy időre azonban eltűnt a nyilvánosság elől, más munkákat vállalt. Mára viszont sikerült saját lábra állnia, ütős popdalokkal jelentkezik. 

Kalandos életút

Pongo azok közé a fiatal alkotók közé tartozik, akinek élete bővelkedik a fordulatoktól és izgalmas kalandoktól. Luandában, a dél-afrikai Angola fővárosában született. A helységet nyolc évesen hagyta maga mögött, a 90-es években újra felizzó polgárháború folytán tizenkét hónapot töltött Rómában a családjával. 

Pop Enekesno Pop
Pongo Hosszú Utat Járt Be A Sikerig / Fotó: Getty Images

Szűkös körülmények között éltek, három lánytestvérével osztotta meg az ágyát. A dolgok azonban életének újabb állomásán, Lisszabonban sem javultak. Portugáliában akkoriban még kevés afrikai embert lehetett látni, így nem csoda, hogy a rasszizmus generálta iskolai bullying áldozata lett a fiatal Pongo. Ez a helyzet azonban nemcsak negatívumokkal kecsegetett, hanem a lány világszemléletét is színesítette, hiszen egyszerre több kultúra tapasztalója lett. Még akkor is, ha hazájának identitását kevésbé díjazták társai. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egyszerűen csak mérges voltam, meg kellett védenem magamat. Tiszteletet kerestem a hazám, a kultúrám iránt. Fiatal voltam és amikor ilyen (rossz) fogadtatásban van részed, azt a lelked mélyén is érzed[/perfectpullquote]

mondja Pongo a Dazeddigital újságírójának. A fiatal lány nem könnyen viselte a nehézségeket. Tizenkét éves korában elkeseredettségében kiugrott egy hetedik emeleti lakás ablakából, amit valamilyen csoda folytán túlélt, csak a lába tört el. 

Titkos szenvedély

A balesetnek is lehetett oka, hiszen a javulása érdekében végzet fizikoterápiára való utazása során találta szembe magát későbbi szenvedélyével. Egy vonatállomáson botlott egy csapat táncosba, akik az angolai hagyományos dallamok elektronikus zenével kevert dallamira mozogtak. Ez a zenei stílus amúgy igen nagy népszerűségnek örvendett a lisszaboni klubokban a 2000-es évek elején. A csapat annyira elbűvölte a fiatal Pongót, hogy fizikoterápiára történő utazásainak idejét az utcai fellépések időpontjaihoz igazította. Az apai szigortól való félelem miatt a dolgot nem árulta el, inkább azt hazudta, ebben az időintervallumban egy barátjával tanul. Felépülését követően azonban csatlakozott a táncosokhoz. 

Sudan Archives: egy rendkívüli lány a templomból – Út a fánkkészítéstől a Coachelláig

A Bánkitó Fesztivál idén is megnyitja kapuit 2019. július 10. és 13. között a techno, az alter, a performansz és a független zenei szcéna érdeklődői előtt. A fellépők közt megtalálhatjuk Sudan Archives-t is, aki pénteken (július 12-én) lép fel a Tószínpadon. Fánkkészítés Coachella

A család számára Pongo szenvedélye csak akkor vált világossá, amikor már nem lehetett elkerülni a nagyobb tömegek előtti nyilvános szereplést. A lányt ugyanis egy Quinta do Mocho nevű showba hívták szerepelni, később pedig a csapat énekese helyett beugrott egy stúdióbeli felvételre is. Pongo édesapja azonban egyáltalán nem örült lánya sikereinek, mi több, az otthoni rokonoknak azt híresztelte, Pongo a helyi gengszterekkel süllyedt a portugál alvilág bugyraiba. 

Tarolt a tavaly feltűnt Christone Ingram “Kingfish” a Blues Zenei Díjátadón

A 21 éves zenész az év albuma, a legjobb új felfedezett előadó albuma, a legjobb kortárs blues album, a legjobb gitáros, valamint a legjobb kortárs férfi blues előadó kategóriában is győzött – írta a a vasárnap esti díjátadóról. Christone Ingram 2019-ben robbant be a nemzetközi blueséletbe bemutatkozó, Kingfish című lemezével.

Az első felvételt aztán több dal is követte, a stúdió el volt ámulva az akkor még csak 15 éves lány adottságaitól. A Kalemba (Wegue Wegue) már Pongo személyes élményeit eleveníti fel, apjával való kapcsolatáról és gyermekkorának utcán töltött időszakairól énekel a Buraka Som Sinestra zenekarban. Az énekesi karriernek azonban hamar vége szakadt, más munkák bevételéből szerezte anyagi jövedelmét, amivel húgait segítette. 

Buraka Som Sistema – Kalemba (wegue wegue) OFFICIAL VIDEO

New video from Buraka Som Sistema. The second single to come out from the Black Diamond album release dates: Portugal 29/09/08, Europe 10/11/08… Rest of th…

Évekkel később, amikor épp takarítóként dolgozott meghallotta a rádióból szóló Wegue Wegue-dalt. Ez elég ösztönzésnek bizonyult ahhoz, hogy Pongo adjon még egy esélyt énekesi pályájának. Első lemeze Baia, míg második Uwa néven debütált. Az albumokon egyaránt hallhatók portugál, spanyol, angolai dallamok, amiket az elektronikus és a latin pop hangjegyeivel párosított. Pongo mára befutott énekes, egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Nemcsak dalokat ír és vesz fel, de videoklipeket is forgat kis csapatával, ennek köszönhetően juthatott el Szenegálba is. Angola azonban elképesztően hiányzik neki. Apja jelenleg itt él, kapcsolatuk azonban továbbra is rendezetlen. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Szomorú. Elvesztette az esélyét, hogy jó apa lehessen[/perfectpullquote]

– mondja Pongo, aki a koronavírus okozta korlátozások enyhülésével haza utazik, hogy lerendezzen pár még el nem hangzott, de már égető diskurzust. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet