A World Mental Health Day-t a WHO hozta létre annak érdekében, hogy jobban odafigyeljünk erre a problémára és hogy megtöbszörözzük az erőfeszítéseket, amik a jobb mentális egészséghez vezetnek.

Hirdetés

A serdülők között a depressziósok száma 30%-kal emelkedett az elmúlt évtizedben. Azt is megfigyelhetjük azonban, hogy ez a generáció talán jobban hangot tud adni a szenvedésének, mint ezelőtt akármelyik. Erre pedig kétség kívül nagy hatással vannak a popsztárok, hiszen Selena Gomez, Pete Davidson és Lady Gaga is nagy figyelmet szentelnek ennek a problémának. Logic ‘1-800-273-8255’ számában a rapper öngyilkos gondolataival küzd, és az év egyik legnagyobb slágerévé is vált. Alább láthattok néhány példát arra, hogyan kapott helyet a popzenében ez a témakör:

Olly Alexander Growing Up Gay az LMBTQ és a szellemi betegségek kapcsolatáról szól

https://www.youtube.com/watch?v=hyEIjtKKIvY

A Years and Years énekese gyakran nyilatkozik szorongásáról és depressziójáról, és hogy ezek hogyan kapcsolódnak a queerségéhez. Idén a BBC-vel közösen kiadta a Growing Up Gay-t, ami az LGBTQ közösségekben megfigyelhető magas arányú szellemi betegségekre fókuszál. Az egyórás műsorban intim és őszinte képsorok váltják egymást, amiben a bulémiával való küzdelmét követhetjük végig naplója bejegyzésein keresztül, vagy az anyukáját, aki sír, amiért nem vette észre a figyelmeztető jeleket. A Growing Up Gay megmutatja a fiatalabb LGBTQ nézőknek, hogy bár lehet teljes és boldog életet élni, a dolgok nem mindig fordulnak maguktól jobbra, szükség van hozzá a személyes gyógyulására is.

Lady Gaga, a Five Foot Two és a depresszió

2017-ben a popsztárok magánélete már nem tabu, nézzük csak Katy Perry-t, ahogy egy terápiáját livestramelte végig, vagy Demi Lovatot, ahogy a szenvedélybetegségéről készít dokumetumfilmet. Most pedig Lady Gaga a húsruháját levetve megláthatjuk, hogy ő is csak egy sima nő, akinek ugyanolyan problémái vannak, mint akármelyikőnknek. Van egy jelenet a dokujában, amiben azt mondja, hogy ő csak egyedül van. Minden este. Mert mindenki, aki nap közben hozzá ér és beszél hozzá, estére eltűnik. Arról is mesél, hogy hogyan rontott a depressziója a fibromyalgiáján.

Selena Gomez és Petra Collis étkezési zavarokról énekel a ,,Fetish”-ben

Selena Gomez saját tapasztalatait használta föl inspirációs forrásként, amikor Petra Collins vizuális világát dalba öntötte  ,,Fetish” néven. Selena arról mesél, hogy milyen fájdalmas és nehéz a gyógyulás, és hogy ehhez néha a rossz hatással lévő embereket el kell tüntetni az életéből. ‘Ez egy magányos utazás, amiben rá kell jönni, hogy miért is kezdődött el ez az egész.’ 

Chance the rapper nyíltan beszél a PTSD-ről

Chance egy régóta levegőben lógó beszélgetést indított el, amikor a fekete közösségekben fellelhető szellemi megbetegedésekről nyilatkozott, mert erről a témáról nem beszélt senki, amikor felnőtt. A szorongás is egy olyan dolog, amiben napjaikban lett kitéve az rapper. Miközben arról beszél, hogy valószínűleg PTSD-je van barátai halála miatt, nem akarja, hogy ennek az érzésnek akármi gátat szabjon. ,,A feketék szellemi megbetegedései egy olyan fogalom, amiről csak most kezdek megismerkedni. Sokáig nem is beszéltünk ilyesmiről, legalábbis nem emlékszem rá.’ De mint a legtöbb ember, Chance-nek is vannak fenntartásai azzal szemben, hogy szakemberrel kezeltesse a problémáját. ugyanúgy, ahogy a fiatalok 80%-ának is. 

Pete Davidson, aki borderline szindrómával küzd

Szeptemberben nyilvánosan jelentette be Pete Davidson, hogy borderline személyiségzavarral diagnosztizálták. A mentális problémákkal küzdő emberek nagy része tapasztal változó hangulatot, és önsanyargató viselkedést. A depresszió több, mint 16 millió embert érint Amerikában, és nincs olyan módon gyógyulás, hogy valaki nem veszi igénybe a rendelkezésére álló kezeléseket. Davidson SNL-beli beszédében arra is kitért, hogy mennyire nehéz is felülemelkednie ezen a problémáján, mikor a WTF with Marc Maron-ban szerepel. “Ez volt életem legrosszabb éve, hogy ilyennel diagnosztizáltak és hogy meg kell tanulnom, hogyan tudok élni a betegségemmel.”

 

Hirdetés