A Magyar Állami Operaház körüli botrányra már a külföldi sajtó is felfigyelt

Idén ismét színpadra állítja a Magyar Állami Operaház a Porgy és Bess című darabot. Azonban a jogsértés miatt a bemutató nem úgy zajlik, ahogy azt a szervezők elképzelték. Ráadásul már a külföldi lapok is megírták az eset körüli felhajtást.

A Magyar Állami Operaház tavaly egyszer már színpadra állította a Porgy és Besst, de akkor ugyanaz a probléma állt elő, mint most. Az alkotók a jogtulajdonosok rendelkezése szerint nem alkalmazhatnak fehér bőrű színészeket. Ennek ellenére az Operaház idén megint műsorra tűzte az alkotást, amely elvileg hat alkalommal tekinthető meg.

JPPORGY1 jumbo
Az eredeti darabban fekete bőrű színészek játszanak / Fotó: Los Angeles Sentinel

Az Index értesülése szerint ahhoz, hogy létrejöhessen a mű, az alkotókkal egy nyilatkozatot írtak alá.

Ebben elismerik, hogy afroamerikai identitással rendelkeznek, és ebből kifolyólag örömükre szolgál, hogy egy Gershwin-operában szerepelhetnek.

Az esetet a The Guardian is megírta, amelyben az Operaház igazgatójának, Ókovács Szilveszternek a reakcióját is idézik. A teljes írás itt olvasható.

Ennyi volt? Elvehetik az Operaház beruházásait / ContextUs

Az országgyűlés törvényalkotási bizottsága egy kulturális törvénycsomag részeként nyújtotta be azt a javaslatot, miszerint a Magyar Állami Operaház felújítása, valamint az Eiffel Műhelyház és próbaközben felépítése a Liget-programot kezelő állami Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-hez kerülne egészen a munkálatok befejezéséig – írja a .

Az Operaháznak tavaly szintén meggyűlt a problémája a Billy Elliot-musicallel. A kormány levetette a műsorról, ugyanis szerintük rossz hatással van a gyerekek nemi identitására. Mindez 15 fellépést jelentett. Ha minden igaz, a társulat honlapján lehet jegyet vásárolni a Porgy és Bess című darabra.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból