Lelőjök a poént: a kutatók szerint nincs összefüggés a vallásosság és a pornónézés gyakorisága között.

Isten, haza, család, pornó?

A PornHub az egyik legnagyobb adatelemző cég a világon: minden évben jelentést készítenek a Föld lakosságának szexuális szokásairól. A 2019-es adatok szerint egy érdekes trend rajzolódott ki az amerikai adatok sokaságából: a látogatásonként a leghosszabb időt a csatornán töltő tíz államból kilenc a Bibliaövezetben található, írja a Big Think. (A Bibliaövezet az Egyesült Államok dél-keleti részén található, többnyire protestáns lakosságú, konzervatív irányítású államok összessége.)

Pornhub 2019 Statisztika
A Legkeresettebb Pornó-Kategóriák 2019-Ben / Fotó: Pornhub

Bár már régóta él az az elképzelés, hogy a hívők többet néznek pornót, nehéz ezt a feltételezést megbízhatóan alátámasztó adatokat gyűjteni. A pornó nem társalgási téma, főleg nem az Egyesült Államokban. Az amerikaiak prűd gondolkodásmódja olyan mélyen gyökerezik, hogy miközben a fehér felsőbbrendűséget hirdetők vagy a holokauszttagadók uralják a közösségi médiát, letiltják, ha valahol kivillan egy mellbimbó.

Édeshármast szerveznél? Nők mesélnek a tapasztalataikról

Azok, aki a Tinderen szeretnének hármasszexet kezdeményezni, szinte már nyíltszíni megszégyenítésre számíthatnak. Nagyon sok felhasználó eleve ki is írja, hogy „Vidd innen a ronda barátodat!”. Mire rajtuk túljutnak, szinte már el is megy a kedvük az egésztől. Amikor organikus módon jönnek létre a hármasok, például a Magic Mike első két percének köszönhetően, az iszonyúan szexi.

Egy kutatócsoport – Nicholas Borgogna és Ryan McDermott a Dél-Alabamai Egyetemről és Anthony Isacco a Chatham Egyetemről – meg akarták fejteni a vallásosság és a „problémás pornó” kapcsolatát heteroszexuális férfiakat vizsgálva. A Sexual Addiction & Compulsivity című szaklapban megjelent publikációjuk ennek a vallásos csoportnak a pszichéjét vizsgálta.

A tanulmány absztraktja szerint arra jutottak, hogy a „problémás pornó” nem elhanyagolható tényező a vallásos férfiak körében. A kutatók szerint az egyének lelkiismeretességének mértéke a meghatározó abban, hogy ki mennyi bűntudatot vagy szégyent érez amiatt, hogy pornót néz. Az eredmények szerint viszont nincs összefüggés a pornónézés gyakorisága és a vallásosság között.

A pornófilmek többnyire a férfiak élvezetét támogatják

Mit értünk problémás pornó alatt? Az egyik régóta fennálló elképzelés szerint például az úgynevezett „orgazmus-szakadék” jelenségét is ide sorolhatjuk. Ez azt jelenti, hogy a férfiak sokkal gyakrabban élveznek el, mint a nők. Egy 2014-es kutatás szerint a férfiak 85%-a él át orgazmust a szexuális együttlétek során, míg a nőknek csupán 63%-a. Mivel a legtöbb pornófilm a férfiak élvezetére koncentrál, ez a jelenség a hétköznapi emberek hálószobájában is jelen lehet. Azért lehet segíteni azon, hogy a nők is könnyebben elélvezzenek, erről néhány szakértő tippet is közöltünk korábban.

A kutatásban részt vevő önkéntesek arról számoltak be, hogy a pornófogyasztás miatt számos problémájuk alakult ki. Ezek között vannak párkapcsolati problémák, mentálhigiéniás problémák, érzelmi intimitás hiánya, szexizmus, agresszió.

Míg a PornHub keresési adatainak elemzéséből az derül ki, hogy a felhasználók inkább az anime vagy rajzfilmes pornóra kíváncsiak az erőszakos filmekkel szemben, az agresszió egy igencsak aktuális probléma a pornóiparban. Ahol egyébként nagyon sok minden nem is az, aminek láttatni akarják.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet