Énekeltek, verseket szavaltak és szeretettel emlékeztek vissza arra a napra, amikor Port Talbot városa arra ébredt, hogy Banksy falfestményt hagyott maga után egy acélmunkás garázsának falán.

Virrasztást szerveztek a festmény tiszteletére

A Banksy alkotása 2018 karácsonya előtt jelent meg a városban, közel a tatai acélműhöz (és Richard Burton gyermekkori otthonához ). Egyik szögből egy gyerek látható, aki élvezi a hózáport, és megpróbálja elkapni a nyelvén lévő pelyheket. Egy másikból világossá válik, hogy ami a gyerekre esik, az hamu.

Három év elteltével az alkotás – a Season’s Greetings – a dél- walesi ipari szeglet elhagyásának küszöbén áll, és a lakosok összegyűltek, hogy búcsút vegyenek egy olyan műalkotástól, amelyet megszerettek, írja a The Guardian.

Port Talboti Banksy Falfestmeny

A Banksy-mű búcsúztatására a helyiek gyertyafénnyel, költeményekkel, énekléssel és beszédekkel készültek. A virrasztás szervezője, Bev Simmonds-Owen arra mutatott rá, hogy Banksy hatalmas lökést adott a város kulturális életének.

Azt állíthatjuk, hogy Wales street art fővárosa vagyunk. Lehet, hogy nincs pénzünk egy nagy, díszes művészeti galéria építésére, de megvan az erőnk ahhoz, hogy utcáinkat galériává varázsoljuk

 – mondta.

Egyesek úgy gondolják, többet kellett volna tenni a Banksy-alkotás védelmében

A falfestményt több tízezer ember látogatta meg. A műalkotások védelmében éjjel-nappali biztonsági szolgálatot kellett bevezetni, és emléktárgyakat is inspirált – bögrék, alátétek, kulcstartók készültek, amelyek a mű képét hordozzák.

Egy essexi műkereskedő, John Brandler vásárolta meg a darabot a garázstulajdonostól, és 2019 májusában a Banksyt, mind a 4,5 tonnáját, átköltöztették a város egy korábbi rendőrőrsére . De az épület tulajdonosa most vissza akarja kapni a terét, és a Neath Port Talbot tanácsa nem áll készen arra, hogy fedezze az épület másik helyszínre való áthelyezésének költségeit. Emiatt bármelyik nap elszállíthatják a Banksy-festményt Walesből.

Brandler szomorúnak mondta, hogy el kell hagynia Walest, és azt mondta, hogy legközelebb Anglia keleti részén fog felszínre kerülni, vagy akár az Egyesült Királyságból is kimozdulhat. Vannak, akik azt állítják, hogy a tanácsnak többet kellett volna tennie az alkotás megvédése érdekében. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet