Nézem Színház A POSZT igazgatója megdöbbent, hogy kilépett mögülük az MSZT

A POSZT igazgatója megdöbbent, hogy kilépett mögülük az MSZT

Promóció

Mint ismert, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) kilépett a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) szervező cégből. Magyar Attila, a POSZT igazgatója reagált a fejleményekre.

Promóció
- Advertisement -

Mint írta Magyar Attila a közleményben, “megdöbbenéssel és szomorúan fogadtuk az MSZT bejelentését”. Az MSZT kilépett a fesztivált szervező cégből, mivel kisebbségi tulajdonosként nem áll módukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat.

Értetlenül állunk a bejelentés előtt, mert, ahogy az elmúlt években, úgy most is ugyanolyan keretek között történt a szakmai együttműködés, ebben semmilyen egyoldalú változás vagy változtatás nem történt

– olvasható Magyar Attila szerdai közleményében. Az MSZT döntésével teljesen Vidnyászky-féle Magyar Teátrum Társaságé lett a POSZT, írja az Index.

Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) ügyvezető igazgatója elhelyez egy, a POSZT versenyprogramjait jelképező lakatot a Séta téri lakatfalon 2019. június 6-án / Fotó: MTI / Sóki Tamás

A tulajdonviszonyokat érintő kérdéseket a tulajdonosoknak kell tisztázniuk, a POSZT vezetésének nincs ráhatása ezen eseményekre – írja. A Facebook-oldalán a Magyar Színházi Társaság (MSZT) hétfőn tudatta, hogy lemondott a jogairól és kiszáll a POSZT-ból.

A Magyar Színházi Társaság mint az Országos Színházi Találkozót létrehozó Színházművészeti Szövetség jogutódja, elkötelezett híve annak, hogy létezzen a magyar színházművészet éves seregszemléje, közös ünnepe. Összegezve eddigi tapasztalatainkat, tekintettel arra, hogy az egyik kisebbségi tulajdonosként nem áll módunkban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogunkat, a Magyar Színházi Társaság Elnöksége úgy döntött, hogy kilép a POSZF Nkft.-ből és tulajdonrészét felajánlja a másik szakmai tulajdonosnak

– írták közleményükben.

Lehet-e gyáva egy művészeti intézmény? Szabadegyetem a Stúdió K-ban

A korábbi alkalmakon a színházi és a társadalom viszonyára helyeződött a hangsúly, különös tekintettel a politikus színházra, a cenzúrára és az intézményrendszer belső konfliktusaira, április 25-én pedig a kísérleti színház ról beszélgetnek majd a résztvevők. A programot Schuller Gabriella, az Artpool Művészetkutató Központ munkatársának előadása indítja, amely a hetvenes évek experimentális kezdeményezései köré szerveződik.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) tulajdonosi szerkezete 2012-ben alakult ki: a POSZT nKft.-ben Pécs városának 66,8 százaléka mellett a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság egyaránt 16,6 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett.

Az MSZT közleménye után megjelent a Revizor szakmai portálon Karsai György színikritikus, a budapesti Színművészeti Egyetem tanárának nyílt levele is, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületében betöltött tisztségéről.

Karsai levelében azt írja:

szinkrontolmácsként, ingyen segítette a szakmai zsűri külföldi tagjának munkáját, de pár nap után minden közlés nélkül hirtelen egy új tolmácsot ültettek a helyére.

Magyar Attila Karsai György lemondásával kapcsolatban azt írta: “szomorúan fogadjuk a hírt, és arra kérjük, gondolja át újra, hogy biztosan ezt szeretné-e tenni”. Az igazgató szerint “esetében szervezési hiba is történhetett, amely kivizsgálása már folyik, hogy pontosan kideríthessük, ki és miért hibázhatott”.

Kihátrált a kormány a nyomás miatt, megmarad az ismétlések utáni jogdíj

A kormány az elmúlt napokban több neves magyar előadóművésszel konzultált. Az ő véleményüket figyelembe véve módosítja a törvényjavaslatot – közölte Kormányzati Tájékoztatási Központ. Mint írják, az Országgyűlés elé benyújtott médiatörvény szerzői jogi részét úgy módosítják, hogy az ismétlések utáni jogdíj megmarad. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint túl sok jogdíjat kapnak a tévés ismétlések után a magyar színészek.

Karsai Györgytől ezúton is elnézést kérünk; nekünk biztosan nem állt szándékunkban megsérteni őt, aki három éve kiváló szakmai munkát végez a POSZT Szakmai Tanácsadó Testületében” – olvasható a közleményben.

Az igazgató hangsúlyozza azt is: a hírekkel ellentétben soha, sehol nem merült fel hivatalosan, hogy a fesztivál elkerüljön Pécsről.

Promóció
ForrásMTI
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3