A POSZT igazgatója megdöbbent, hogy kilépett mögülük az MSZT

Mint ismert, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) kilépett a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) szervező cégből. Magyar Attila, a POSZT igazgatója reagált a fejleményekre.

Mint írta Magyar Attila a közleményben, “megdöbbenéssel és szomorúan fogadtuk az MSZT bejelentését”. Az MSZT kilépett a fesztivált szervező cégből, mivel kisebbségi tulajdonosként nem áll módukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Értetlenül állunk a bejelentés előtt, mert, ahogy az elmúlt években, úgy most is ugyanolyan keretek között történt a szakmai együttműködés, ebben semmilyen egyoldalú változás vagy változtatás nem történt[/perfectpullquote]

– olvasható Magyar Attila szerdai közleményében. Az MSZT döntésével teljesen Vidnyászky-féle Magyar Teátrum Társaságé lett a POSZT, írja az Index.

magyar attila a poszt igazgatója
Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) ügyvezető igazgatója elhelyez egy, a POSZT versenyprogramjait jelképező lakatot a Séta téri lakatfalon 2019. június 6-án / Fotó: MTI / Sóki Tamás

A tulajdonviszonyokat érintő kérdéseket a tulajdonosoknak kell tisztázniuk, a POSZT vezetésének nincs ráhatása ezen eseményekre – írja. A Facebook-oldalán a Magyar Színházi Társaság (MSZT) hétfőn tudatta, hogy lemondott a jogairól és kiszáll a POSZT-ból.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Magyar Színházi Társaság mint az Országos Színházi Találkozót létrehozó Színházművészeti Szövetség jogutódja, elkötelezett híve annak, hogy létezzen a magyar színházművészet éves seregszemléje, közös ünnepe. Összegezve eddigi tapasztalatainkat, tekintettel arra, hogy az egyik kisebbségi tulajdonosként nem áll módunkban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogunkat, a Magyar Színházi Társaság Elnöksége úgy döntött, hogy kilép a POSZF Nkft.-ből és tulajdonrészét felajánlja a másik szakmai tulajdonosnak[/perfectpullquote]

– írták közleményükben.

Lehet-e gyáva egy művészeti intézmény? Szabadegyetem a Stúdió K-ban

A korábbi alkalmakon a színházi és a társadalom viszonyára helyeződött a hangsúly, különös tekintettel a politikus színházra, a cenzúrára és az intézményrendszer belső konfliktusaira, április 25-én pedig a kísérleti színház ról beszélgetnek majd a résztvevők. A programot Schuller Gabriella, az Artpool Művészetkutató Központ munkatársának előadása indítja, amely a hetvenes évek experimentális kezdeményezései köré szerveződik.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) tulajdonosi szerkezete 2012-ben alakult ki: a POSZT nKft.-ben Pécs városának 66,8 százaléka mellett a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság egyaránt 16,6 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett.

Az MSZT közleménye után megjelent a Revizor szakmai portálon Karsai György színikritikus, a budapesti Színművészeti Egyetem tanárának nyílt levele is, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületében betöltött tisztségéről.

Karsai levelében azt írja:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]szinkrontolmácsként, ingyen segítette a szakmai zsűri külföldi tagjának munkáját, de pár nap után minden közlés nélkül hirtelen egy új tolmácsot ültettek a helyére.[/perfectpullquote]

Magyar Attila Karsai György lemondásával kapcsolatban azt írta: “szomorúan fogadjuk a hírt, és arra kérjük, gondolja át újra, hogy biztosan ezt szeretné-e tenni”. Az igazgató szerint “esetében szervezési hiba is történhetett, amely kivizsgálása már folyik, hogy pontosan kideríthessük, ki és miért hibázhatott”.

Kihátrált a kormány a nyomás miatt, megmarad az ismétlések utáni jogdíj

A kormány az elmúlt napokban több neves magyar előadóművésszel konzultált. Az ő véleményüket figyelembe véve módosítja a törvényjavaslatot – közölte Kormányzati Tájékoztatási Központ. Mint írják, az Országgyűlés elé benyújtott médiatörvény szerzői jogi részét úgy módosítják, hogy az ismétlések utáni jogdíj megmarad. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint túl sok jogdíjat kapnak a tévés ismétlések után a magyar színészek.

Karsai Györgytől ezúton is elnézést kérünk; nekünk biztosan nem állt szándékunkban megsérteni őt, aki három éve kiváló szakmai munkát végez a POSZT Szakmai Tanácsadó Testületében” – olvasható a közleményben.

Az igazgató hangsúlyozza azt is: a hírekkel ellentétben soha, sehol nem merült fel hivatalosan, hogy a fesztivál elkerüljön Pécsről.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból